Byl bych moc rád, pokud by se tu sešlo více z vás zkušenějších, kteří by zde popsali nějaký manuál, jak se konkrétní problémy projevují, podle čeho je identifikovat, nebo naopak vyloučit.
Aby ti, kteří se k tomuto tématu dostanou později, nemuseli nutně procházet všechny příspěvky od začátku, budu se snažit tento hned tento první příspěvek průběžně aktualizovat a vkládat na jeho konec nejdůležitější poznatky a závěry. Vše nejdůležitější byste se tedy měli dočíst na konci tohoto příspěvku pod nápisem "AKTUALIZACE". Rád bych však všechny poprosil, aby tyto závěry nebrali jako dogma. Závěry mohou vycházet i z nepřesných informací, které by se ke mě dostaly. Pokud byste tedy v aktualizacích tohoto příspěvku případně objevili nějaké mylné závěry či nepravdivé informace, dejte mi prosím vědět.

A nyní k mému problému:
U mého Focusu C-Maxe LPG (DM2) 2004 Duratec HE 1.8 92 kW QQDB najeto 320.000 Km
se někde z motorového prostoru začalo ozývat nějaké cvakání. Nepřišlo to zcela najednou, ale spíše se to postupně v rozmezí nějakých 3 - 4 tisíc km zesilovalo. Původně se jednalo o jakési kratičké sotva slyšitelné zacvrdlikání při ustálené jízdě pod velmi lehkým plynem při uvolňování plynového pedálu, nebo naopak při jeho opětovném lehkém sešlápnutí např. po přeřazení.
Současné projevy jsou následovné:
Zvuk se NEOBJEVUJE:
- od volnoběhu zhruba do 2000 otáček (a to ani za jízdy, ani na místě)
- pokud je motor ve větším záběru, tak ani mezi 2000 - 3000 otáček
- při brzdění z kopce motorem se cvakání neobjeví při jakýchkoliv otáčkách
Zvuk se běžně OBJEVUJE:
- při ustálené jízdě po rovině nad 2000 otáček v případě, že jen tak lehce šolichám plyn
- naprosto nejzřetelněji je to slyšet nad 2000 otáček při jízdě z kopce když sotva lechtám plyn
- při vyřazené rychlosti teprve nad 2000 otáček
- zhruba nad 3500 otáček se zvuk objevuje i když je motor v záběru.
Ze začátku se zvuk neobjevoval u chladného motoru, ale nyní každopádně nemusí být motor ani zahřátý a cvakání je již slyšitelné. Je však možné, že je to i tím, že se intenzita cvakání zesiluje.
1. Mě napadlo, že by to mohl být volný rozvodový řetěz.
2. Kolegovi v práci to podle zvuku přišlo spíše jako vůle od ventilů.
3. A další člověk mi řekl, že nějaké cvakavé zvuky mohou být i od vířivých klapek v sání.
Poslechli si to i dva servisáci, ale žádný z nich se nespecializuje na Forda. Jeden odhadoval hydroštely, druhý nějaké načaté ozubené kolo na vačkové hřídeli. Každopádně oba řekli tak šílenou cenu, že jsem to k nim ani nedával.
Jen tak pro pobavení: Ten servisák, který mluvil o načatém kole na vačkové hřídeli uvedl, že mám počítat s 15.000 Kč, jelikož kola jsou tam dvě, a každé bude stát asi 5.000 Kč, + 5000 Kč za práci! Tomu dost dobře nerozumím, když obě kola jsou součástí kompletní rozvodové sady, která stojí cca 2 - 3 tisíce Kč. (3.200 od Febi a 2.100 od SKV se zárukou na 5 let a 100.000 Km.
A teď babo raď.
Myslel jsem, že rozvody chrastí při volnoběhu a ventily by zase cvakaly pořád, nehledě na to, jestli je motor v nižších otáčkách, v tahu, nebo naopak brzdí motorem. Doufal jsem, že by servisák mohl podle takovéhoto chování alespoň něco poznat nebo vyloučit, ale měl jsem pocit, že oba servisáci prostě jen něco plácnuli, jelikož v tomto motoru by hydroštely být neměly a cena za ozubená kola byla taky úplně mimo.
Máte prosím někdo podle výše uvedených projevů představu, jestli se může jednat o některý ze třech výše uvedených problémů, nebo ještě o něco jiného?
Máte případně nějaký návod, podle kterého by se nechaly jednotlivé závady rozpoznat nebo naopak vyloučit?
Určitě by to pomohlo i jiným uživatelům, kteří budou chtít identifikovat či vyloučit některé jiné pazvuky.
Přidávám video se záběrem otáčkoměru.
Video bylo natočeno při jízdě z kopce. To jak se cyklicky v nahrávce ozývá klepání je způsobeno cyklickým lehoučkým sešlápnutím plynu. Jedná se o tak malé sešlápnutí, že většinou není na otáčkoměru ani zaznamenatelné.
odkaz: https://drive.google.com/file/d/1Lkb3I_ ... sp=sharing
Děkuju moc za rady a návody.
Pavel
PS: Můžete případně někdo doporučit slušného servisáka v rozumné vzdálenosti od Nového Boru, nebo mezi Novým Borem a Prahou?
AKTUALIZACE:
Při poměrně malém nájezdu (Zhruba 500 km) došlo k dalšímu zvýraznění projevů klepání. A to jak k výraznějšímu, tak i k dřívějšímu nástupu klepání v nižších otáčkách.
DESATERO MOŽNÝCH ZDROJŮ:
1. Rozvodový řetěz:
Téměř všichni, kteří mluví o volném rozvodovém řetězu tvrdí, že volný řetěz by měl chrastit již na volnoběh a více při studeném motoru. V mém případě je to přesně naopak, a nic by tedy nemělo nasvědčovat tomu, že klepání je způsobeno řetězem. Umím si sice představit, že na volnoběh by mohl více chrastit řetěz, jehož hydraulický napínák není proti zpětnému pohybu jištěn západkou, a tlak oleje není při volnoběhu dostatečný, aby řetěz napnul. Napínák použitý v tomto motoru je však západkou jištěný.
2. Vůle od ventilů:
Ventilové vůle jsem přeměřil a myslím, že to není žádná tragédie. Je to sice na hraně, a zřejmě by v dohledné době bylo vhodné je seřídit, ale nepředpokládám, že tak malá odchylka od uvedené tolerance by dokázala působit tak velké vibrace. Navíc došlo ve velmi krátkém čase k výraznému nárůstu vibrací a není snad ani reálně možné, aby tomu jako příčina odpovídal tak rychlý nárůst ventilových vůlí.
Z těchto důvodů tedy tuto příčinu považuji jako velmi nepravděpodobnou.
3. Vířivé klapky:
Vzhledem k níže uvedeným informacím, že vířivé klapky by se měly projevovat hlavně při volnoběhu nebyla tato příčina velmi pravděpodobná. Následně jsem provedl odpojení hadiček ovládajících vířivé klapky, což by údajně mělo zapříčinit změnu jejich polohy, a snížení vibrací. K žádné slyšitelné změně však nedošlo. Navíc ani z poslechu vibrací přímo na sání nebylo patrné, že by se vibrace šířily odsud.
Proto tedy tuto příčinu považuji jako velmi nepravděpodobnou.
4. Hydroštely:
NE, NE, a ještě jednou NE! I když to bylo samozřejmě jasné již na začátku, při měření ventilových vůlí jsem opravdu mohl na vlastní oči vidět, že ani můj motor není zřejmě jediným exemplářem na světě, do kterého by někdo na zakázku namontoval hydroštely, které "slyšel" onen automechanik!

5. Opotřebená ozubená kola rozvodů:
Ani ozubená kola rozvodů - o kterých mluvil druhý automechanik, zřejmě nebudou příčinou. Při měření ventilových vůlí jsem si je prohlédl a nijak drasticky opotřebeně nevypadaly. Zrovna ideálně však nevypadala vůle rozvodového řetězu, která po této prohlídce nadále zůstává možnou příčinou.
6. Napínák drážkového řemene
Ani napínák drážkového řemene se neukázal jako možná příčina. Po sejmutí obou řemenů a krátkém otestování, se nic nezměnilo, což zároveň vyloučilo i jakýkoliv zdroj cvakání na cestě klínových řemenů: (napínák, kladka, vodní pumpa, alternátor, klimatizace nebo kamínek v drážce řemenu).
7. Opotřebený pístní čep
Jak jsem zjistil v jiném tématu tohoto fóra, měla by se údajně vůle v pístním čepu projevovat klepáním za studena (při volnoběhu i za jízdy) a postupným zahříváním by se mělo klepání snižovat. (Klepání by mělo být více slyšitelné spíše zespodu motoru). Ke klepání by mělo docházet spíše při padání otáček, a to po uvolnění plynového pedálu. Pokud má čep příliš velkou vůli, začíná se díky poškozeným kroužkům ztrácet olej.
Přestože je u mého motoru spotřeba oleje docela velká, (cca 0,7 l/1.000 km) většina z výše uvedeného projevům mého motoru příliš neodpovídá. Navíc i zde by zřejmě platilo, že opotřebení pístního čepu zřejmě nemůže být tak rychlé, jak rychlý je nárůst projevů klepání.
Zvýšená spotřeba oleje u těchto motorů bývá údajně nejčastěji zakarbonováním pístních kroužků.
Na základě výše uvedeného tedy doufám tedy, že ani pístní čep není příčinou klepání.
8 Ložisko klikové hřídele:
Závada klikovky je údajně poznát podle kovového suchého zvuku, přičemž rychlost klepání se zvyšuje s rostoucími otáčkami. Příliš velká vůle v hlavním ložisku je poznat podle nepravidelného ostrého zvuku s přestávkami. Tento zvuk je nejpatrnější při rozjíždění.
Kromě toho, že se tyto výše uvedené příznaky neshodují s projevy mého motoru, i zde platí, že zřejmě není možné tak rychlé opotřebení ložiska, jak rychlý byl nárůst projevů klepání.
9 Ojniční ložisko:
Při závadě ojničního ložiska by měl být zvuk klepání ostřejší než v případě hlavního ložiska. Nejvíce je slyšitelný při běhu naprázdno. Závadu lze ověřit odpojením kabelů k jednotlivým svíčkám. I zde samozřejmě platí výše uvedené - tedy nepravděpodobná rychlost opotřebení.
10 Klepání vstřiků:
Tuto možnost bylo v mém případě možno velmi jednoduše vyloučit, jelikož buď by klepání způsoboval některý z benzínových vstřiků, nebo případně mohou údajně klepat i vstřiky plynové. Každopádně by při přepnutí z jednoho paliva na druhé klepání ustalo.
V případě pouze benzínového motoru je možné závadu ověřit postupným odpojováním jednotlivých vstřiků.
TAK BOHUEL VYŘEŠENO, ALE K MÉMU VELKÉMU ZKLAMÁNÍ.
Nakonec nebylo třeba dělat ani rozvody. Sundal jsem olejovou vanu, koukl zespoda na ojnice, a jedna z nich byla totálně vylágrovaná!
Možná se to dalo zachránit, kdyby se ihned při prvních příznacích vyměnily šály. Co ale dělat, když vám dva profíci automechanici řeknou, že to jsou ventily nebo rozvodová kola.

Budiž jim omluvou, že v mém případě naprosto nefungovala hned v začátku uvedená poučka:
"Závada klikovky je údajně poznát podle kovového suchého zvuku, přičemž rychlost klepání se zvyšuje s rostoucími otáčkami. Příliš velká vůle v hlavním ložisku je poznat podle nepravidelného ostrého zvuku s přestávkami. Tento zvuk je nejpatrnější při rozjíždění."
Proč to v mém případě naprosto neodpovídalo, a zvuk se nesl opravdu odshora od ventilového víka blíže k rozvodům netuším.
Ale to, že mi jeden automechanik řekl, ať na to kašlu, že je to Ford a u něj ventily prostě klapají, a druhý automechanik, že jsou to rozvodová kola, ale že klidně můžu jezdit dál a přijet až za měsíc až bude mít čas, to rozdejchávám dost těžko.

Jediný za co jim můžu poděkovat, že jsem se mezi tím naučil něco o autech.

No nic, vezmu si krumpáč a lopatu, a půjdu pro C-Maxe vykopat na zahradu hrobeček.