K čemu je tahle součástka - palivový systém ZETEC SE 1.6
- Olut
- Nováček
K čemu je tahle součástka - palivový systém ZETEC SE 1.6
Na obrázku označená oranžově, umístěná v hadici přívodu paliva do vstřikovací lišty. Na některých těchto motorech asi není.
Díky.
Díky.
- Přílohy
-
- ZETEC SE.jpeg (20.16 KiB) Zobrazeno 4541 x
1,6 16V 2000
Fix Or Repair Daily
Drivers Return On Feet
Fix Or Repair Daily
Drivers Return On Feet
- miki21
- Test driver
Re: K čemu je tahle součástka - palivový systém ZETEC SE 1.6
Fofo II 1,8 16v modrá combi
Funguje zde funkce HLEDAT Prosím,používejte ji před založením nového tématu.
- jenikHK
- Moderátor
Je to tlumič pulzací (tlaku) v palivovém vedení.
Princip je znázorněn třeba tady:
https://www.yotatech.com/forums/f116/fu ... er-229004/
Regulator tlaku je zpravidla buď přímo na vstřikovací liště (u vstřikování s vratnou větví) a nebo v nádrži (bez vratné větve) a reguluje tlak tím, že přebytečné palivo odpouští zpět do nádrže.
Princip je znázorněn třeba tady:
https://www.yotatech.com/forums/f116/fu ... er-229004/
Regulator tlaku je zpravidla buď přímo na vstřikovací liště (u vstřikování s vratnou větví) a nebo v nádrži (bez vratné větve) a reguluje tlak tím, že přebytečné palivo odpouští zpět do nádrže.
Ford C-Max 1.8i 16V, 2010, Titanium
Byl: Ford Focus 1.8 TDdi kombi, 1999, ghia
Byl: Ford Sierra 2.0i DOHC kombi, 1989, LX

- Olut
- Nováček
Aha. Hloubal jsem nad tím v souvislosti s malým tlakem paliva z nádrže.
Regulaci tlaku paliva ale pořád nerozumím.
Totiž: Když úplně odpojím přívodní hadici do lišty za tím tlumičem, strčím ji do sklenice a otočím klíčkem, zapne se palivové čerpadlo, z hadice začne tak nějak vytékat benzin, ale rozhodně zuřivě nestříká, jak bych čekal podle pracovního tlaku čerpadla (3-4 bar). Po nějakých řekněme pěti sekundách se čerpadlo (bez nastartování) vypne a benzin z hadice jen tak nějak bryndá.
Výstupní tlak přímo z palivového čerpadla jsem měřil, byl 7-8 bar. Přímo před lištou jsem ho už neměřil, neb se mezitím setmělo. Problém, který jsem měl (na volnoběh motor běžel, pod zátěží chcípal) jsem už vyřešil (špatné těsnění mezi vlastním čerpadlem a výstupem do hadice v nádrži), takže je to jen moje zvědavost.
Regulaci tlaku paliva ale pořád nerozumím.
Totiž: Když úplně odpojím přívodní hadici do lišty za tím tlumičem, strčím ji do sklenice a otočím klíčkem, zapne se palivové čerpadlo, z hadice začne tak nějak vytékat benzin, ale rozhodně zuřivě nestříká, jak bych čekal podle pracovního tlaku čerpadla (3-4 bar). Po nějakých řekněme pěti sekundách se čerpadlo (bez nastartování) vypne a benzin z hadice jen tak nějak bryndá.
Výstupní tlak přímo z palivového čerpadla jsem měřil, byl 7-8 bar. Přímo před lištou jsem ho už neměřil, neb se mezitím setmělo. Problém, který jsem měl (na volnoběh motor běžel, pod zátěží chcípal) jsem už vyřešil (špatné těsnění mezi vlastním čerpadlem a výstupem do hadice v nádrži), takže je to jen moje zvědavost.
1,6 16V 2000
Fix Or Repair Daily
Drivers Return On Feet
Fix Or Repair Daily
Drivers Return On Feet
- jenikHK
- Moderátor
Ono do toho zasahuje charakteristika čerpadla.
Třeba tady jsou uvedené
https://www.kmotorshop.com/content/deta ... ni-pouziti
Např. čerpadlo E3T, které dá max 6,5bar při nulovém průtoku, dá 160l při nulovém tlaku ( případ odpojení hadičky z lišty), což je 44ml za sekundu a pokud je palivová hadička o průměru řekněme 8 mm v průměru, tak to ani nemusí být nějaké extra stříkání.
Třeba tady jsou uvedené
https://www.kmotorshop.com/content/deta ... ni-pouziti
Např. čerpadlo E3T, které dá max 6,5bar při nulovém průtoku, dá 160l při nulovém tlaku ( případ odpojení hadičky z lišty), což je 44ml za sekundu a pokud je palivová hadička o průměru řekněme 8 mm v průměru, tak to ani nemusí být nějaké extra stříkání.
Ford C-Max 1.8i 16V, 2010, Titanium

- petulak
- Test driver
membrána tlaku, jinak by ti tlak utíkal zpět, přez čerpadlo do nádrže.
Po vypnutí motoru drží tlak v liště, měl by po dobu cca 10 min. držet tlak 3.8.
Po vypnutí motoru drží tlak v liště, měl by po dobu cca 10 min. držet tlak 3.8.
FF-1.8-16V-ZETEC-E, SPORT-hatchback
- patekradek
- Nováček
Přesně takovou jen plastovou průhlednou jednocestnou membránu má žena na odsavačce mlika
v případě zájmu mohu natočit funkci pro názornou ukázku jak to funguje 

mondeo combi 11/2011 2.0 ecoboost 149kW
Ford FOCUS 2 combi 2008 1.6 benzin (mozna pul milionu kilometru a pořád je nezastavitelnej
)
Ford FOCUS 2 combi 2008 1.6 benzin (mozna pul milionu kilometru a pořád je nezastavitelnej

- miki21
- Test driver
Pracuje to se stejným tlakem? 

Fofo II 1,8 16v modrá combi
- Olut
- Nováček
Nakonec to dopadlo tak, že jsem musel palivové čerpadlo vyměnit za nové. Jeden den se sice zdálo, že přetěsnění přechodu čerpadlo-odtok ve víčku nádrže problém vyřešilo, pak jsem ale byl tam, kde předtím.
Při změření tlaku na vstupu do lišty jsem zjistil asi 4,5 bar, během 20 minut to pomaličku kleslo na asi 4 bar, což se pořád zdálo v pořádku. Tlakový regulátor na druhém konci jsem se pokusil sundat, držel tam ale tak pevně, že jsem nechtěl riskovat jeho poškození a vykašlal jsem se na to.
Nakonec jsem vzhledem k nijak drastické ceně čerpadla (Starline, 460 Kč) zanechal teorie a zkusil jednoduchou výměnu dílu. Od té chvíle je vše zase v pořádku. Čili bych soudil, že původní čerpadlo sice dávalo dostatečný tlak, ale už ne průtok.
Jinak jsem narazil na docela zajímavou věc - Elit a Auto Kelly patří do stejné skupiny, RHIAG, neboli teoreticky by si ty krámy neměly konkurovat. V obou krámech se nabízí čerpadla Starline a o něco dražší Era. A Era je podnik, který taky patří pod RHIAG. Takže je docela dobře možné, že čerpadlo Starline se od čerpadla Era liší jen krabičkou...
Při změření tlaku na vstupu do lišty jsem zjistil asi 4,5 bar, během 20 minut to pomaličku kleslo na asi 4 bar, což se pořád zdálo v pořádku. Tlakový regulátor na druhém konci jsem se pokusil sundat, držel tam ale tak pevně, že jsem nechtěl riskovat jeho poškození a vykašlal jsem se na to.
Nakonec jsem vzhledem k nijak drastické ceně čerpadla (Starline, 460 Kč) zanechal teorie a zkusil jednoduchou výměnu dílu. Od té chvíle je vše zase v pořádku. Čili bych soudil, že původní čerpadlo sice dávalo dostatečný tlak, ale už ne průtok.
Jinak jsem narazil na docela zajímavou věc - Elit a Auto Kelly patří do stejné skupiny, RHIAG, neboli teoreticky by si ty krámy neměly konkurovat. V obou krámech se nabízí čerpadla Starline a o něco dražší Era. A Era je podnik, který taky patří pod RHIAG. Takže je docela dobře možné, že čerpadlo Starline se od čerpadla Era liší jen krabičkou...
1,6 16V 2000
Fix Or Repair Daily
Drivers Return On Feet
Fix Or Repair Daily
Drivers Return On Feet
- TomFocus
- Test driver
Známá "věc" tyhle korporace
Oni si nekonkurují JEN zabírají celé spektrum trhu s ND. Tj pultový prodej, servisní a fleetovy
+ různá kvalita výrobků a služeb.
Proto při fúzích rozhoduje antimonopolní úřad
Třeba Billa a Penny
a je jich dle portfolia mraky
Když už nejsou fa propojeny pod korporací mají dvě "nezávislé" společnosti jednoho vlastníka
Kapitalismus se tomu říká

Oni si nekonkurují JEN zabírají celé spektrum trhu s ND. Tj pultový prodej, servisní a fleetovy

Proto při fúzích rozhoduje antimonopolní úřad

Třeba Billa a Penny

Když už nejsou fa propojeny pod korporací mají dvě "nezávislé" společnosti jednoho vlastníka

Kapitalismus se tomu říká