Příspěvek
od pkadecka » 01.02.2016 16:36
Jak byste hodnotili postup realitky:
Prodáváme s bývalou náš společný byt, jsme spolumajitelé. Máme smlouvu s realitkou na dobu určitou. Oba jsme tam uvedeni jako zájemci, oba jsme to podepsali. Smlouva na dobu určitou znamená, že před koncem musíte dát realitce písemně vědět, že na ukončení trváte, jinak se prodlužuje o 30 dní. Dal jsem písemně vědět.
Makléřka je překvapená, samozřejmě se jí to nelíbí. Argumentuje, že vypovědět smlouvu musíme oba, tj. i bývalá.
Byt je v nabídce tři měsíce. Za tu dobu tam bylo asi 15 lidí, což je relativně dost, nicméně nikdo to nekoupil. Inzerát má realitka mírně zavádějící - totiž byt je družstevní a nejde, opravdu nejde si na něj vzít úvěr, resp. nejde s ním ručit. Družstvo splácí úvěr za revitalizaci domu a bude ho splácet ještě 10 let. Po tu dobu nelze převést byt do osobního vlastnictví (jedna z podmínek banky, aby vám půjčila na družstevní byt je možnost převést ho do OV cca do 1 roku).
Realitka tuhle poměrně důležitou informaci v inzerátu neuvedla. Náš byt může koupit buď někdo, kdo má celou částku nebo někdo, kdo může ručit za úvěr jinou nemovitostí.
Za celou dobu se mnou makléřka téměř nekomunikovala, ozvala se jen jednou, když něco potřebovala a pak když dostala moje písemné oznámení o ukončení smlouvy. Považovala za dostatečné, že komunikovala s bývalou, která v bytě bydlí (takže s ní komunikovat musela kvůli prohlídkám), přestože jsem jí říkal, že jsme rozvedení a nevycházíme spolu.
Teď nám oznámila, že bychom měli jít s cenou dolů. A taky se z ničehož nic údajně objevil vážný zájemce, který bude skládat rezervační zálohu.
Volal jsem jí a ptal jsem se jí, jak s bytem. Řekla mi mj. že ten zájemce to bere za tyhle peníze, ale taky, že bysme měli zlevnit o 150 000. Zeptal jsem se, proč zlevnit, když zájemce cenu akceptuje. Na to se zasmála.