Tak zlomeny stift je vonku zo skrutky!
Dakujem za vsetky rady.
Nakoniec som "vyvynul" vlastny postup vyprostenia. Mozno to niekomu pomoze, tak to popisem.
Trvalo to spolu cca. 20-30 minut, vratane laborovania, nepotreboval som ziadne extra naradia, ani presnost. Presnost by ani nebola mozna - matica ma ako ochranu volny lem (pretaca sa), preto som ju musel nasadit na orech a ten fixovat, takze sa na nom dost hybala. Keby som mal klasicky odvrtavat stift zvacsovanim vrtakov az po zavit, urcite by sa poskodil.
Takze doporuceny postup:
1. Vzdy namazat/nastriekat stift pred nasadenim matky (doporucuje sa vazelina, ja som pouzil W5 odhrdzovac a ochranu z Lidlu).
2. Po odlomeni upnut skrutku a vrtat mensim vrtakom do hlbky cca. 1cm.
- idealne zvislou vrtackou
- vrtak doporucujem 3mm (zlomil som 4ks 2mm, potom som dal 3mm a isiel ako do masla)
- pocas vrtania pravidelne chladit a mazat (opat W5)
3. Prevrtat otvor 5mm vrtakom.
4. Idealne by bolo v tomto bode pouzit na to urceny "vyprostovak", alebo lavotocivy vrtak.
Kedze som nic take nemal, len na skusku som otocil vrtak, upol ho do zveraku, nasadil nan vyvrtany otvor a skusil otocit pri vzprieceni na vrtaku (aby sa zvacsilo trenie). Pred tym som este odstranil z precnievajuceho zavitu piliny a namaloval na zlomeny stift risku, aby som vedel, ci to ma nejaky efekt.
Po dvoch otockach sa riska posunula o cca. 60°, takze riesenie sa osvedcilo.
5. Na zlomenom stifte bol vystupok, preto som nad vrtak na ktorom sa stift otacal, upevnil dalsi mensi vrtak o ktory som stift "zasekol" a nasledne ho bez vacsej namahy vysroboval.
Ak sa vam "nepostasti" urvat stift s vycnelkom, doporucujem mimo centralnej diery vyvrtat este jednu (mensiu), tzv. aretacnu a do nej zaseknut druhy vrtak.
Pre ilustraciu pripajam obrazok, ako som to vyriesil.
1. - Hlavny vrtak (5mm), na ktorom bol stift nastrceny (hlbka vrtu cca. 1cm).
2. - Maly "zasekavaci" vrtak, ktory drzal vycnelok na odlomenom stifte.