Rezerva+hever/sada na opravu pneu
- HonzaK72
- Zkušený
Rezerva+hever/sada na opravu pneu
Ahoj,
mám auto (Mondeo r.v.: 11/2009) teprve 14 dnů, tak zařizuju takový ty první věci.Dal jsem dohromady povinnou výbavu a zarazil se u rezervy, která v autě není a nikdy nebyla, místo ní je v autě sada na opravu pneu včetně kompresoru. Na malé defekty typu píchnutí hřebíkem to asi stačí, nicméně se bojím situace, kdy pojedu s 3letou dcerkou v autě a gumu si roztrhnu o něco většího a zůstanu bez rezervy. Proto uvažuju o rezervě, stačí mi dojezdové kolo. Chci se tedy zeptat na dvě věci:
- jaké kolo mám shánět, jestli je nějaký specifický rozměr pro Mondeo nebo je to jedno.....
- jestli mám místo klasického nůžkového heveru koupit malou panenku pro 2t
Díky za rady!
Honza
mám auto (Mondeo r.v.: 11/2009) teprve 14 dnů, tak zařizuju takový ty první věci.Dal jsem dohromady povinnou výbavu a zarazil se u rezervy, která v autě není a nikdy nebyla, místo ní je v autě sada na opravu pneu včetně kompresoru. Na malé defekty typu píchnutí hřebíkem to asi stačí, nicméně se bojím situace, kdy pojedu s 3letou dcerkou v autě a gumu si roztrhnu o něco většího a zůstanu bez rezervy. Proto uvažuju o rezervě, stačí mi dojezdové kolo. Chci se tedy zeptat na dvě věci:
- jaké kolo mám shánět, jestli je nějaký specifický rozměr pro Mondeo nebo je to jedno.....
- jestli mám místo klasického nůžkového heveru koupit malou panenku pro 2t
Díky za rady!
Honza
- spanel
- Pokročilý
Re: Rezerva+hever/sada na opravu pneu
Z velmi čerstvé zkušenosti vím, že tzv. opravné sady místo rezervy jsou naprd. A navíc každý pneuservisák je blahem bez sebe, když mu dáš gumu s tím sajrajtem.
Doporučuji plnohodnotnou rezervu na ocelovém disku stejného rozměru, jaký máš na ostatních kolech.
Vzhledem k tomu, že defekt není až tak častým jevem bych to nechal na tom nůžkovém zvedáku (jen si doma nacvič, jak se používá a kam se umísťuje).
Jen doporučím místo origo klíče na šrouby či matice, který je ve výbavě raději s větší pákou (dají se koupit teleskopické), protože někdy jdou šrouby či matice sakra ztuha povolit a pak je krátká páka originálního klíče někde na cestě na naštvání.
Doporučuji plnohodnotnou rezervu na ocelovém disku stejného rozměru, jaký máš na ostatních kolech.
Vzhledem k tomu, že defekt není až tak častým jevem bych to nechal na tom nůžkovém zvedáku (jen si doma nacvič, jak se používá a kam se umísťuje).
Jen doporučím místo origo klíče na šrouby či matice, který je ve výbavě raději s větší pákou (dají se koupit teleskopické), protože někdy jdou šrouby či matice sakra ztuha povolit a pak je krátká páka originálního klíče někde na cestě na naštvání.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White
- HonzaK72
- Zkušený
Já se bojim, že se mi plnohodnotná rezerva nevejde do té vany tam. Ona vypadá, že je dělaná na dojezdové kolo. Teď je tam nějaká výplň z tvrdšího polystyrenu, bez ní to nevypadá nijak hluboce.
V čem je ta panenka horší? Líbí se mi, že je kompaktní, malá a tím pádem skladná....
Klíč mám takový ten velký kříž, je to velký krám, ale už mi kolikrát zachránil situaci přesně z těch důvodů, o kterých píšeš...
Jen pro jistotu, jakou má Mondeo Mk.IV rozteč kol? Je to 5x108?
Díky
V čem je ta panenka horší? Líbí se mi, že je kompaktní, malá a tím pádem skladná....
Klíč mám takový ten velký kříž, je to velký krám, ale už mi kolikrát zachránil situaci přesně z těch důvodů, o kterých píšeš...
Jen pro jistotu, jakou má Mondeo Mk.IV rozteč kol? Je to 5x108?
Díky
- lucky.jack
- Test driver
Kříž mi přijde dost nepraktickej do auta, to bych spíš popřemýšlel o tom teleskopu.
Panenku proč ne, ale hlavně si zjisti jestli ti vleze pod auto až budeš mít píchlou pneu...
Rozteč je 5x108 a rozměr rezervy je 125/90R16 + samozřejmě dojezdový ráfek.
Panenku proč ne, ale hlavně si zjisti jestli ti vleze pod auto až budeš mít píchlou pneu...
Rozteč je 5x108 a rozměr rezervy je 125/90R16 + samozřejmě dojezdový ráfek.
Focus III combi, 10/2011, 1.6 Ti-VCT 105 koníků
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
- spanel
- Pokročilý
A také do čeho tu panenku opřít, většinou je to u těch malých téměř bodový opěr a to by se některým místům kastle asi nelíbilo a soukat se někde na cestě na zemi pod auto, abych to opřel pod nápravou, no nevím, nevím. 
Pokud je tam od výrobce místo jen na dojezdovku, tak holt dojezdovku.

Pokud je tam od výrobce místo jen na dojezdovku, tak holt dojezdovku.
- HonzaK72
- Zkušený
No, to je asi pravda s tím opěrným bodem......na druhou stranu by se to dalo pořešit kouskem nějakého tvrdšího dřeva, ne? Ale to už by pak asi byl problém s výškou panenky...... :-/ Tak to asi tedy vypadá na ten klasický krám, totiž nůžkový hever 

- lucky.jack
- Test driver
S tím opěrným bodem jsem to taky tak myslel, jen jsem to už nedopsal.
Koukal jsem teď do mondea a plnohodnotná rezerva tam nevleze.
Koukal jsem teď do mondea a plnohodnotná rezerva tam nevleze.
- HonzaK72
- Zkušený
jj, nevejde. Koukal jsem u manželčina Mondea MkIII, která tam má plnohodnotnou rezervu, že je kolem plechové vany s rezervou položený distanční díl z tvrdšího polystyrenu, který srovnává výšku (šířku) rezervy s podlahou kufru tak, aby byla v rovině a tím zvedá dno kufru cca o 4 cm....tohle u MkIV není....
- mawerick
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Já když jsem Mondeo koupil tak jsem tam měl taky tu sadu s kompresorem a šla pryč jak žluklý máslo. U mého pneuservismana jsme to probírali a zkoušeli tam dát něco aby se dala zavřít "podlaha" kufru. Nakonec se nám tam povedlo dát plnohodnotný kolo 195/65 R16. Prý je to pořád lepší než kolo na dojetí. Na autě mám 215/55 R16.

Mondeo combi 1.8TDCi, TITANIUM, 2008.
Barva CHILL, Convers+, TravelPilot NX, origo tm. okna Ford, TZ, LEDky kam se podíváš, atd.
galerie: https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 97#p643297
Barva CHILL, Convers+, TravelPilot NX, origo tm. okna Ford, TZ, LEDky kam se podíváš, atd.
- spanel
- Pokročilý

- HonzaK72
- Zkušený
Mawerick: Jo, to je ono, ta distance mezi plechovym dnem a dnem kufru, o ktere jsem psal vyse..... Kdes ji sehnal, prosim te?
- mawerick
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
HonzaK72: jestli myslíš ten šedej tvrdej polystyrén, tak ten už tam byl. V místě kde je teď to kolo byla ještě (taky z toho polystyrénu) taková vložka s výřezama pro ten kompresor. Ta šla za tím kompem. 

- lucky.jack
- Test driver
Ty plastový výplně se dají pořídit ve fordu.
- HonzaK72
- Zkušený
Ja tam nějakou taky mám, ale na první pohled je vidět, že na plnohodnotnou rezervu nestačí..... Zajedu se zeptat do Fordu, snad ta cena bude jen ctyřmístná

- mawerick
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ten polystyrén je ze tří dílů. Skládají se do sebe jako puzzle. Ten kýbl na kompíka (je vyndanej, místo něj je ta rezerva) a dva díly na podlaze kufru.