mám problém se svým FoFo kombi, rv. 2000, motor 1,6 16V 74KW.
V cca 185 tis (tacho nelže, jsem 1. majitel) začal děsně žrát olej, tak jsem dolejval, a když mě to dolejvání začlo štvát (cca 1l 10w40 na dvě nádrže), tak jsem navštívil mechoše, co sice normálně fordy nedělají, ale jsou to napůl známí, tak tam jezdim. Auto nekouřilo, jelo a táhlo pořád normálně. V servisu mi něco utáhli na motoru, auto přestalo žrát olej, vše v pohodě.
V cca 195 tis se vrátila spotřeba oleje a začalo se ozývat děsný cvakání z motoru. Ze začátku to dělalo jen na jedničku dvojku a trojku, a to jen tehdy, když jsem prudce pustil plyn. Pak to dělalo při puštění plynu a jeho lechtání (klasika po měste- 50km/h, na trojku, jen nohou lehce na plynu). Auto ale pořád jinak jelo normálně, vždycky jsem ho vytáčel až do 7tis, někdy i na trojku, když na to byl prostor a nijak nekouřilo, nesmrdělo divně.
Parkuju auto v garáži, takže kdyby olej tekl někam mimo motor, viděl bych fleky a ty nevidim.
V téhle situaci jsem jel opět k mechanikům, ty mi řekli že to je v prdeli, asi těsnění pod hlavou a hlavně lágry, a že to mám hodit ze skály. Nebo koupit nový motor a někde si to nechat vyměnit, že oni to dělat nebudou.
Tak jsem to chvíli nechal stát, přemýšlel zda a jak prodat nebo jestli si to nechat. Rozhodl jsem se si auto nechat a než ho opravím, tak s ním jezdím jen cca do 5km od bydliště, kdyby něco.
Cca 1000km s tim teda jezdím, teď už to rachtá/cvaká i na volnoběh, když se rozjíždím, tak točím motor max do 3tis otáček, protože pak už je ten zvuk šílenej. Je to slyšet i ven, když jedu po ulici, tak se lidi otáčí co to jede za plečku

Musím ještě říct, že od tý doby co to žere ten olej, tak ukazatel teploty motoru ukazuje zahřátí už po ujetí cca 1km, auto i krásně a rychle topí. Teplota ani po ostřejší jízdě nebo popojíždění v koloně dál nestoupá.
Víte někdo, co by to mohlo být a jak to řešit? Už jsem objížděl vrakáče v okolí a rozhazoval sítě, ale nemůžu motor sehnat.
Poradíte mi prosím?
Je někdo v Praze nebo východním okolí (nejlépe max mladá boleslav nebo mělník- abych tam vůbec dojel), kdo by to uměl opravit?
A ještě důležitá věc- kolik to bude stát? 15 tis bych za to dal, ale víc už se mi nechce, přece jen je to už starej krám...
Díky moc za pomoc!