Alu kola 16'' na zimu
- jaran9
- .
Alu kola 16'' na zimu
Ciao,
zvazuju na ted na zimu 16'' alu kola - mam od prvniho majitele sadu na plechacich, gumy uplne novy. Predpokladam, ze kdyz tam pasuji 16'' plechace, nemel by byt s alu problem. Jen nevim jestli mam resit velikost ET.
Mate s tim nekdo zkusenost? Na cem v zime jezdite?
Koukal jsem i do velkyho TP a mam tam psany jen 18'', jak funguje to dopsani?
Diky, jaran
zvazuju na ted na zimu 16'' alu kola - mam od prvniho majitele sadu na plechacich, gumy uplne novy. Predpokladam, ze kdyz tam pasuji 16'' plechace, nemel by byt s alu problem. Jen nevim jestli mam resit velikost ET.
Mate s tim nekdo zkusenost? Na cem v zime jezdite?
Koukal jsem i do velkyho TP a mam tam psany jen 18'', jak funguje to dopsani?
Diky, jaran
Ford Focus ST 2.5T, 3 dv., orange electric
- Marťas
- Test driver
Re: Alu kola 16'' na zimu
Kdyz jsem prodaval ST kola, tak jsem na chvili nahodil 16" disky a byly asi 0,5cm od trmenu. Veslo se to, ale bylo to netesno. ET si myslim bude hrat roli, abys o trmeny neskrtal z boku...

Byl : Focus ST2 - 213kW
Byl : Freelander 2 S - 118kW
Byl : Fiesta Mk7 - 60kW
Je : Vauxhall Corsa VXR - 141kW
Je : Suzuki SV650 - 55kW
Je : BMW 520D - 128kW
...uz nic nedovolene neprodavam

- teebee
- .
jaran9: První zimu jsem jezdil na 16" plecháčích, který mám napsaný v TP - šlo o disky 6,5Jx16 při ET 52,5. Hrozně pracně jsem je sháněl (na Focusy mi to pořád nabízelo jen ET 50 při 6,5), a pak jsem zjistil, že ET 52,5 při šířce 6,5 jsou vlastně ty na C-Maxe
. Nejzábavnější část přišla při nasazování na auto: ET 52,5 při 6,5 je asi ten úplně nejtěsnější rozměr - vepředu od brzdičů k ráfku zbývaly cca. 2-3mm
.
Abych to shrnul: jestli jsou ty gumy 205/55/16, tak bys podle mě měl shánět alu s šířkou 6,5 a ET 50-40 a budeš v klidu
Samozřejmě při použití širšího ráfku už si to ET budeš muset přepočítat
Ohledně zápisu do TP: zatím nemám zkušenosti (letos si tam nechám zapsat zimní 17", tak uvidím), ale někde tady na fóru jsem návod zahlédl
Nejjednodušší je si při koupi funglovek nechat poslat i typový list...
btw, v zimě jezdím 225/45/R17 na alu 7,0x17/ET48 (možná 45, nepamatuju si to přesně)

Abych to shrnul: jestli jsou ty gumy 205/55/16, tak bys podle mě měl shánět alu s šířkou 6,5 a ET 50-40 a budeš v klidu

Ohledně zápisu do TP: zatím nemám zkušenosti (letos si tam nechám zapsat zimní 17", tak uvidím), ale někde tady na fóru jsem návod zahlédl

btw, v zimě jezdím 225/45/R17 na alu 7,0x17/ET48 (možná 45, nepamatuju si to přesně)
Ford Focus ST, 2007 pre-facelift, 5D, Sea grey

- RedZero
- Junior
16" plech ... přijde mi to dobry .. brzdiře jsou hezky schovane .. ( nenasoli se tolik ) nevadi kolu dira ... a neni to na tech vysokejch gumach tvrdy .. a na horach vyjedeš vse ... ne kdyby jsi tam měl 18" tak to je klouzačka 

Lenoch jménem Mondeo
Mini One 1.6 S-design ( malinko poupraveno
) také už jinde ..
Ford Focus ST, 2.5 20V turbo, 3.dv, electric orange už jezdí jinde :-/
www.STdriveRS.cz

www.STdriveRS.cz
- Macmiro
- .
- Kontaktovat uživatele:
Chci na zimu koupit http://www.toppneu.cz/alu-disk-dezent-v ... 43-tvyhb43 co vy na to, všude podle konfigurátotu to bude OK. Na to pneu 205/50 což je rozměrově (obvodová odchylka 0,1) uplně stejné jako originál 18/225/40.
FOCUS ST 2.5 Duratec 225 HP, 3 door, blue, Dreamscience mapy - Mod C, Dreamscience sání, kompletní 3" výfuk (downpipe Magnex + sportcat Cobra + catback Bluflame), podložky Eibach Pro-Spacer 15mm, pružiny Eibach Pro Kit Springs 25 mm.
- Marťas
- Test driver
Pekne kolecka:!: Ja osobne bych volil takove, ktere maji co nejmensi otvory, at ten bordel a sul jdou dovnitr kola co nejmene...

Byl : Focus ST2 - 213kW
Byl : Freelander 2 S - 118kW
Byl : Fiesta Mk7 - 60kW
Je : Vauxhall Corsa VXR - 141kW
Je : Suzuki SV650 - 55kW
Je : BMW 520D - 128kW
...uz nic nedovolene neprodavam

- RedZero
- Junior
přesně tak .. taky bych si dal s co nejmenší dírou .. jinak ten brzdič bude vypadat :-/
PS: miluju plech

Lenoch jménem Mondeo
) také už jinde ..
www.STdriveRS.cz

www.STdriveRS.cz
- stand
- Zkušený
Co je to zablbost.. se tam napráší sůl z druhé strany(spodku auta) a vyjde to uplně nastejnoRedZero píše:přesně tak .. taky bych si dal s co nejmenší dírou .. jinak ten brzdič bude vypadat :-/

- killerhammer
- Test driver
presne naopak
najlepsie su na zimu alu co maju velke diery, nejake 5-lucove 17"
lebo sa najlahsie z nich cisti bordel, ci uz pokopanim na disk nohou alebo metlickou vycistis brzdy
uplne najhorsie su tie 17" 18-lucove ci kolko to ma. tam som dostal tolko bordelu do kolies a ani za boha to nevycistis
este na jar ked som ich daval dole, tak tam bolo snad 3 kg bordelu na kazdom disku vnutri

najlepsie su na zimu alu co maju velke diery, nejake 5-lucove 17"

lebo sa najlahsie z nich cisti bordel, ci uz pokopanim na disk nohou alebo metlickou vycistis brzdy
uplne najhorsie su tie 17" 18-lucove ci kolko to ma. tam som dostal tolko bordelu do kolies a ani za boha to nevycistis

este na jar ked som ich daval dole, tak tam bolo snad 3 kg bordelu na kazdom disku vnutri
- Faze
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Teebee jak se ti jezdí s těma 225, nejsou do sněhu už trochu široký? sehnal jsem disky 7x17 (et38, snad to bude cajk
), a zvažuju jestli tam dát 225/45 nebo 205/50, obvodově v podstatě nastejno

Oranžáda pryč, teď je tu bílý GTI
- killerhammer
- Test driver
v zime nepotrebujes tenke gumy
jedine na hory a tam ta skorej prekvapi, ze musis dat retaze, na tenkych to tiez nevyjdes
ja jazdim roky v zime 17" 205 sirka, teraz 17" 235 sirku a nemam ziadny problem ani na horskych prechodoch okolo BB
praveze aj v zime na dialnici su taketo gumy stabilnejsie
jedine na hory a tam ta skorej prekvapi, ze musis dat retaze, na tenkych to tiez nevyjdes
ja jazdim roky v zime 17" 205 sirka, teraz 17" 235 sirku a nemam ziadny problem ani na horskych prechodoch okolo BB
praveze aj v zime na dialnici su taketo gumy stabilnejsie

- Faze
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
myslel jsem právě na hory no.. vyjel jsem vždy, nikdy jsem řetězy nedával, ale měl jsem vždy max 195-205 gumy.. ale jestli máš zkušenost s 235 a v pohodě, tak asi neni co řešit
Oranžáda pryč, teď je tu bílý GTI
- killerhammer
- Test driver
jedna vec su udrziavane cesty, tam vyjdes na hocakych zimnych gumach a druha vec su neudrziavane a tam je jedno ci mas uzke alebo siroke lebo na nich nevyjdes tak ci tak
ja retaze nemam ani v aute, preto na neudrziavane cesty v zime vobec nechodim

ja retaze nemam ani v aute, preto na neudrziavane cesty v zime vobec nechodim

- teebee
- .
Souhlasím s killerhammerem - lepší míň velkých děr v disku kvůli čištění. Na brzdiče se vám nedostane skoro nic a navíc u kol funguje venturi efekt od podvozku ven a ne zvenku dovnitř
Důkaz místo slibů:
Pověry o šířce pneu a nevyjetí do kopce v zimě jsou taky naprd - pokud je šířka pneu na to konkrétní auto povolená (výška profilu a průměr disku má vliv jen na pohodlí), tak není co řešit, protože největší vliv na výjezdy do kopce má kvalita pneu (dezénu). Ano, užší pneu se za jízdy po rovině v hlubokým sněhu chovají líp - ale to bysme se museli bavit o nahrazení standardních 225 nějakýma žiletkama (třeba 155)
Faze: pro tebe už jsou 225ky povinnost - ty 205ky to nezvládnou, věř mi

Faze: pro tebe už jsou 225ky povinnost - ty 205ky to nezvládnou, věř mi

Ford Focus ST, 2007 pre-facelift, 5D, Sea grey

- RedZero
- Junior
Asi taky záleží na tom, jak kdo auto meje .. já jsme teda na brzdičích nic moc neměl...
Jina ks tou šířkou ... Asi moc nejezdíte v zimě po neprotáhlé D1
.. moc si nedovedu představit jet tam na široké gumě .. už tak se tam ta 205 boří dost blbě ..
Jina ks tou šířkou ... Asi moc nejezdíte v zimě po neprotáhlé D1

Lenoch jménem Mondeo
) také už jinde ..
www.STdriveRS.cz

www.STdriveRS.cz