Na dovolené na Moravě se mi rozsvítila kontrolka motoru (oranžová) a auto citelně ztratilo výkon v nízkých otáčkách a naložený do prudšího kopce jsem jel sotva 40. Čekalo mne ještě 10 dní dovči a cesta domů, takže jsem začal shánět v oblasti Ford servis. Nakonec jsem sehnal Auto Tichý v Havířově. Později jsem se dozvěděl, že Fordy dělají teprve 2 roky.
No nic - diagnostika zjistila poruchu čidla proměnného časování ventilu sání. Takže se vymění čidlo a že to bude v pohodě. Čidlo se vyměnilo a žádná změna, a že je potřeba vyměnit celý mechanismus sací vačky, a že rovnou doporučují vyměnit obě, i výfukovou. Nutnost sundat celé rozvody, oprava tak za 10ku. Nicméně dodací lhůta dílů byla tak dlouhá - týden, díly až z Německa, takže by se to nestihlo do mého odjezdu udělat. Jezdit se s tím dalo, i když žádná paráda. Takže jsem zaplatil 3ku za ten nový ventil a odjezd.
Hned po návratu jsem to hodil k známému co se mi o auto stará a od kterého jsem ho i koupil - moc šikovnej člověk. Ten s tím zajel do Příbramského Fordu, jelikož sám nemá diagnostiku. No a tam jim stejný software ukázal chybu čidla výfukové vačky. Výměna a všechno v pohodě, žádná výměna mechanismu vaček tedy nebyla nutná. Navíc jsem nic neplatil, bral to jako skrytou vadu

Každopádně jsem ušetřil 10ku za opravu, která by to stejně asi nevyřešila.
Jo a motor mám benzín 1.6 16V ZETEC PFI VCT 115PS/85kw