Doteď jsem jezdil kde čím od Audi A8L až po Škodovku 125L. Momentálně bez auta s tím, že "kradu" auto matce, či jejímu příteli. Ten si koupil nové a bude se Focuse zbavovat. Bohužel není příliš technický typ, takže se o údržbě z jeho strany nedá moc mluvit - jen před STK ho dával do autorizovaného servisu. Historii auta znám. - kupoval ho jako předváděčku s 8 tis. km, dnes 153 tis. Rok výroby 2003, kombi, 1.8 TDDi.
Uvažuji, že bych ho od něj koupil, ale má několik much, u kterých bych rád slyšel Váš názor (případně, jak velkou paletu mám čekat za opravu):
1) Před cca. rokem jsem s autem jel (řídil matčin přítel) a všiml jsem si, že při jízdě rovně je volant stále natočen cca. 30° doprava. Prý, že to začalo zlobit a že s tím musí do servisu. Tak jsem mu auto sebral a dojel na nejbližší pumpu - tlak v jedné pneu poloviční, než měl být, druhá také pod doporučenou hodnotou. Spraveno dofouknutím. Nyní se objevilo něco podobného, ale tlakem vzduchu v pneu to není. Při jízdě rovně je volant natočen doprava cca. 3° - 5° (prostě velmi mírně) a když se pustí volant, auto i tím směrem lehce táhne. Vyrovnat tento tah není problém jedním prstem. Subjektivně mám pocit, že držení stopy není tak stoprocentní jako dříve. Auto beru příští týden na geometrii. K žádnému karambolu (např. najetí na obrubník) s autem nedošlo. Napadá mne jen nějaký výmol, kterých je po zimě všude dost.
2) Možná jsem si na auto zvykl, ale mám pocit, že "turbo zátah" je nějaký vlažnější - auto se na 170 rozjede bez problémů (test na něm. dálnici), ale přijde mi, že líněji, než před cca. 2 lety. Zaregistroval jsem, slabé pískání turba od cca. 1900 - 2500 ot/min motoru. Budu řešit opět příští týden konzultací v servisu.
3) Spotřebu na dlouhých štrekách jsem měřil před dvěma lety a nepodařilo se mi dostat pod 6,3 litru na 100, při prázdném autě. Měřeno podle tankování na trase Praha - Mnichov- Penzberg a zpět). Pokud jsem jel v ČR na dálnici do 120 (tachometrových) a v Německu do 130, okresky do 90, vylezla mi průměrná spotřeba na 6,3l/100km. Když jsem při další cestě po stejné trase jel jako prase (cesta z Mnichova do Prahy za tři hodiny = rychlosti na německé noční dálnici stále tachometrových 160 - 170km/h, u nás max. kolem 140, 150), tak vyšla po natankování spotřeba 6,9. Opět prázdné auto.
4) Autorádio původní a stojí za houby - špatná citlivost, neudrží signál stanice. Nevím, zda je to typická závada pro forďácká rádia (6000 RDS CD). Asi, až bude financ, tak ho vyměním za nějakého Pioneera, ale není to nic akutního.
5) Anténa zarezla a v myčce rupla - bude třeba vyměnit, možná včetně kabeláže. Třeba (skoro určitě

6) Ohnutá tyčka jednoho z pístků zvedající páté dveře. Prostě nutné vyměnit.
Rád si poslechnu vaše názory - zda jsou takové mouchy na 6 let starém autě normální, kolik mne to bude asi stát a co má smysl nechat dělat servis a co je smysluplnější udělat si sám. Levý nejsem a nebojím se vzít do ruky klíč. Jen mi jde o to, nedělat zbytečně věci, které se sice zdají jednoduché, ale jsou ve skutečnosti zbytečnou piplačkou.
Za případné rady předem děkuji.