Ojeté auto a jeho mouchy

Pouze rady - žádná inzerce!
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
DanCZer
Nováček
Nováček

Ojeté auto a jeho mouchy

Příspěvek od DanCZer » 22.05.2009 13:21

Zdravím všechny - jsem tu nový, tak doufám že se ptám správně a ve správném vláknu.
Doteď jsem jezdil kde čím od Audi A8L až po Škodovku 125L. Momentálně bez auta s tím, že "kradu" auto matce, či jejímu příteli. Ten si koupil nové a bude se Focuse zbavovat. Bohužel není příliš technický typ, takže se o údržbě z jeho strany nedá moc mluvit - jen před STK ho dával do autorizovaného servisu. Historii auta znám. - kupoval ho jako předváděčku s 8 tis. km, dnes 153 tis. Rok výroby 2003, kombi, 1.8 TDDi.

Uvažuji, že bych ho od něj koupil, ale má několik much, u kterých bych rád slyšel Váš názor (případně, jak velkou paletu mám čekat za opravu):
1) Před cca. rokem jsem s autem jel (řídil matčin přítel) a všiml jsem si, že při jízdě rovně je volant stále natočen cca. 30° doprava. Prý, že to začalo zlobit a že s tím musí do servisu. Tak jsem mu auto sebral a dojel na nejbližší pumpu - tlak v jedné pneu poloviční, než měl být, druhá také pod doporučenou hodnotou. Spraveno dofouknutím. Nyní se objevilo něco podobného, ale tlakem vzduchu v pneu to není. Při jízdě rovně je volant natočen doprava cca. 3° - 5° (prostě velmi mírně) a když se pustí volant, auto i tím směrem lehce táhne. Vyrovnat tento tah není problém jedním prstem. Subjektivně mám pocit, že držení stopy není tak stoprocentní jako dříve. Auto beru příští týden na geometrii. K žádnému karambolu (např. najetí na obrubník) s autem nedošlo. Napadá mne jen nějaký výmol, kterých je po zimě všude dost.
2) Možná jsem si na auto zvykl, ale mám pocit, že "turbo zátah" je nějaký vlažnější - auto se na 170 rozjede bez problémů (test na něm. dálnici), ale přijde mi, že líněji, než před cca. 2 lety. Zaregistroval jsem, slabé pískání turba od cca. 1900 - 2500 ot/min motoru. Budu řešit opět příští týden konzultací v servisu.
3) Spotřebu na dlouhých štrekách jsem měřil před dvěma lety a nepodařilo se mi dostat pod 6,3 litru na 100, při prázdném autě. Měřeno podle tankování na trase Praha - Mnichov- Penzberg a zpět). Pokud jsem jel v ČR na dálnici do 120 (tachometrových) a v Německu do 130, okresky do 90, vylezla mi průměrná spotřeba na 6,3l/100km. Když jsem při další cestě po stejné trase jel jako prase (cesta z Mnichova do Prahy za tři hodiny = rychlosti na německé noční dálnici stále tachometrových 160 - 170km/h, u nás max. kolem 140, 150), tak vyšla po natankování spotřeba 6,9. Opět prázdné auto.
4) Autorádio původní a stojí za houby - špatná citlivost, neudrží signál stanice. Nevím, zda je to typická závada pro forďácká rádia (6000 RDS CD). Asi, až bude financ, tak ho vyměním za nějakého Pioneera, ale není to nic akutního.
5) Anténa zarezla a v myčce rupla - bude třeba vyměnit, možná včetně kabeláže. Třeba (skoro určitě :) ) se pak po výměně rádia zlepší příjem.
6) Ohnutá tyčka jednoho z pístků zvedající páté dveře. Prostě nutné vyměnit.

Rád si poslechnu vaše názory - zda jsou takové mouchy na 6 let starém autě normální, kolik mne to bude asi stát a co má smysl nechat dělat servis a co je smysluplnější udělat si sám. Levý nejsem a nebojím se vzít do ruky klíč. Jen mi jde o to, nedělat zbytečně věci, které se sice zdají jednoduché, ale jsou ve skutečnosti zbytečnou piplačkou.

Za případné rady předem děkuji.
Ford Focus Combi 2003 1.8 TDDi 66kW, Najeto přes 234 568 km s průměrnou spotřebou 5,54 l/100km.

Palec4
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Ojeté auto a jeho mouchy

Příspěvek od Palec4 » 22.05.2009 16:58

Podla toho co sa docital tak auto dobre poznas,tych much co si popisal ani nieje vela.
tovje otazky,ten pootoceny volant ti spravia na geometrii no problemo.
S tvojou spotrebou neviem co na Tddi je to dost nechaj pozriet motor alebo sa poobzeraj na fore su tu vlakna o spotrebe.
Klb na dverach si vymenis aj sam.S tym piskajucim turbom niekto hovori ze ked piska odchadza ja sam neviem co takze len hladat a hladat je tu toho strasne vela a kopec veci sa dozvies,tak len termosku kavy a mozes zacat.
Ja som s fokusom nadmieru spokojny aj napriek mucham tak ho kludne ber... :wink:
Auto radio mam origo aj ja presne to iste,napriek tomu ze tebe zle hra ja nemozem kriveho slova povedat...
Focus 1.8 TDdi 66KW Ghia Strieborna metaliza r.v. 2000/6 - _predane_
Obrázek
ObrázekObrázek

hanyp

Příspěvek od hanyp » 23.05.2009 00:34

Co se tyce toho piskani cerpadla, to neni dobra zprava. Nevim, co presne myslis "turbo zatahem", ale mohlo by to souviset se zanesenymi tryskami vstrikovani. Hlavne moc neotalet s opravou, jinak se ti prodrazi. Precti si toto:
http://www.autoweb.cz/autonovinky-nova- ... jici/11624

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 23.05.2009 07:21

1, geometriu urobia v servise, možno aj klby, čapy etc bude treba meniť
2, skús počítať tu = proplemy s turbem
3, neviem, nemam diesel :lol:
4, 5, 6, to su uz len banality :wink:

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 23.05.2009 11:40

nemusi to byt geometrie , zkus prohodit lavou za pravou , jestli to potahne na druhou stranu tak je to guma a ne geometrie
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

DanCZer
Nováček
Nováček

Příspěvek od DanCZer » 25.05.2009 13:34

Díky za rady, zítra budu (snad) moudřejší - ráno na osmou jedu do servisu. :roll:
Až budou nějaké výsledky, tak se o ně podělím.
Jinak o turbu jsem si četl a je to opravdu veselé až běda - slušná paleta.
Nu nic, budu doufat, že tou opravou nepřijdu na buben. :)
Ford Focus Combi 2003 1.8 TDDi 66kW, Najeto přes 234 568 km s průměrnou spotřebou 5,54 l/100km.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 25.05.2009 14:01

no ako pises ze predchadzajuci majitel nie je velmi technicky typ, tak to oddrbane turbo + vstreky + cerpadlo by si mal ocakavat :idea:
lebo 150t km, ak ten motor nesetris, tak to smrdi problemami presne tohoto charakteru :!:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

DanCZer
Nováček
Nováček

Příspěvek od DanCZer » 28.05.2009 07:44

Takže auto je ze servisu zpět. Geometrie poštelovaná - volant se skutečně srovnal. Vyměněn olej a filtr + olejová zátka, pilový filtr, dodána ulomená anténa, prošlapané koberečky vpředu. Zkontrolovány brzdy, vyměněn rozvodový řemen a zkontrolovány rozvody. Provedena krátká zkušební jízda (1 km :roll: ). Turbo sice píská, ale prý to není ještě tak hrozné, aby bylo nutné ho měnit, protože je stále jeho funkce v normě. Mám prostě tenké uši. Suma sumárum 16070,- Kč.

risomas
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od risomas » 28.05.2009 08:07

no mam rovnake auto akurat na tachaci mam menej (kto vie ci v skutocnosti nemam rovnako).
Predtym som jazdil na 14" teraz na 15" a spotreba mi stupla asi o pol litra. Teraz mam priemerku 6.8 ale jazdim iba mesto a dialnicu. Pri eco rune sa da ist za cca 5l priemerne ale je to strasna nuda. Maximalka podla GPS so 14" bola nejakych 180 s 15" je to 183. So 14 som mal na tachometri asi 190-195. 15" ukazuju celkom presne.
Volant mam tiez asi o 2 stupne dolava ale stopu drzi rovno ked ho pustim takze to neriesim.
1 si vyriesil
2 si nachystas do buducna rezervu na vymenu turba
3 spotreba vyzera OK. Ak by si dal vacsinu cesty 90kmh tak by si bol niekde 5-5.5l podla mna
4.5.6 su banality
Mne napr nefunguje CD mechanika na radiu ale mam CD menic tak pcham vsetko tam.
Honda Shadow 130dB
toto uz len odpociva pred barakom - FoFo Combi 1,8Tddi 2003, strieborna Trend, kupene v 53t km. Teraz 98 000 km
Foto https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.php?f=96&t=10373
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Rady prodej - nákup“