Vše má své výhody a nevýhody, tak i jízda v noci nebo ve dne. Za těch dvě desítky let, co jezdím na balkán, naposledy Řecko, mám vyzkoušený všechny varianty. Den, noc a ranní výjezd ve dvě hodiny. Vše se odvíjí kolik km mám před sebou a kdy tam mám nejpozději dorazit. Nedůležitější věcí na únavu není ani tak dlouhý spánek před cestou, ale co před ní sníte a hlavně v jakém provozu jedete. Největší hovadina je před cestou od moře se jít naposledy vykoupat, to je pak únava za 2 hodiny stoprocentní. Další faktor je provoz, když pojedete i v sebemenších kolonách, je to dvojí řízení, řídíte své auto, čučíte na značky a ještě na brzdové světla auta před sebou. Únava v tomto případě přichází za poloviční porci km, než jste schopni ujet v minimálním provozu.Co se týče přesunu přes den, je nejlepší v sobotu a neděli, přes týden nedoporučuji. Přes den i malé děcka se mohou kochat přírodou po cestě, když jim dají rodiče patřičný komentář, co právě vidí/ toho se vždy ujala manželka/. Káry mají klímu a v tom horku přes den i policajti jsou zalezlí ve stínu a chrápou, jejich aktivita je navečer a v ranních hodinách. Na ístrii jsem vyjížděl z Brna kolem poledne v sobotu a v 20hod jsm měl i sehnané ubytování. Další věcí, je zvyk řídit v noci. Okamžitě na cestě poznám řidiče směrem k moři , jak se vleče, protože jeho rodinné výlety spočívaly ve dne kolem komína a pak když se jednou za rok někde vydá, tak to vypadá "Vrchní prchni" stěrače stírají, blinkry blikají a stále poslouchají nějaké pazvuky z auta při cestě, a co kdyby, tak nehnat auto, aby se něco nestalo.Jesti se má něco vysrat, tak se to stane stejně,jestli jedete 90 nebo 150 km/hod.
Doba řízení není při pohodlí našich aut nějak závratná. Když zasednete v 7večer k PC a ťukáte kecy do 2hod rano, taky u toho neusnete a za tu dobu jsem já někde v Cirkvenici za Krkem.
Ten kdo cestu nezná, je lépe poprvé jet ve dne, po druhé již cesta v noci je brnkačka. Já jsem na noční dlouhé přesuny zvyklý, tak jsem loni Řecko jel v noci a trasu 1400km jsem i s přestávkama na hořký čaj a kafe, dal za 16hodin což zbytek osazenstva hotelu jelo autobusem 25 hodin. Nehledě na to, že pak výlety na památky mě stály jen benzín z Makedonie za 29Kč/litr a vlezné 2E za osobu, což autobusem vypravované cestovkou 30-40E na osobu.
Když posoudím Chorvatsko a Řecko, tak vztřícnější chování je v Řecku tak jako to bylo před 15 léty v Chorvatsku, tam jde již nyní jen o love a ne o spokojenost zákazníka.Za ty ceny je v Řecku jiný a lepší servis zákazníka. Než jet k Dubrovníku,pomalu za stejné km jste u moře u Soluně na začátku Olympské riviéry.
Trochu jsem odbočil, ale s dovolenýma v Chorvatsku autem, mám bohaté zkušenosti i z dob, kdy vyházení obsahu celého kufru bylo pravidlem a na výstavbu dálnice nebyly ještě ani výkresy.