Ja som len chcel poukazat na to (asi som sa zle vyjadril), ze pri dnesnych autach tvori vacsinu ceny prave ta obyvacka. Uz si vlastne nekupujes auto, ale obyvacku na aute. Keby si vsetky "nepodstatne" veci z auta vyhodil (airbagy, obycajne calunenie, obycajne plasty, klimatizacia ....), tak cena auta klesne na menej ako polovicu.
S tou bezpecnostou by som to neprehanal. Skus sa nad tym zamysliet. Ano, mas pravdu, ze ked pustis 20 rokov stare auto proti modernemu autu v malej rychlosti, tak v tom modernom aute pravdepodobne vyviaznes bez ujmy. Ale vymen moderne auto za Q7 alebo X5 alebo podobne kravy a uvidis tu destrukciu. Pripadne mozes 20 rocne auto vymenit za modernu Fabiu a dopadne to tak isto. Ale, skus moderne auto poslat mimo cesty....jeden ujo

Klukata cesta nie je vsetko. Skus na napriklad Fabii spravit vyhybaci manever v nejakej 100 km/hod. A potom si sadni do Focusa. A tomuto rozdielu sa hovori aktivna bezpecnost, ktora v poslednom case isla uplne do uzadia a presadzuje sa pasivna. Ved pre automobilku je lepsie, ked bude mat stale odbyt, nie ? Ked rozbijes auto, tak si kupis nove. Biznis je biznis, automobilky nas dostali tam, kde chceli.