Příspěvek
od berry » 20.05.2007 19:20
to NOAH:
Jsou to homologovaná světla pro denní svícení od firmy HELLA (univerzální typ). Koupíš to v krabici, kde jsou všechny el. komponenty potřebné k zapojení do auta, včetně podrobného zapojení a homologačního protokolu, které doporučuji vozit sebou kvůli policajtům (městským). Dopraváci, ti to znají.
Co se týče zapojení,zapojoval jsem si je sám a myslím si, že to zvládne každý, kdo umí číst el.schéma a změřit napětí ve drátech. V podstatě musíš najít tři dráty v autě a kostru na které to vše zapojíš.
1. drát - + od svorky baterie
2. drát od parkovací žárovičky předního světlometu
3. drát od nějakého spotřebiče, na kterém se objeví napětí po zapnutí zapalování( otočení klíčku).
V praxi to funguje tak, že jakmile zapneš zapalování, světla se ti aut. rozsvítí a pak nastartuješ. Neboj světla mají spotřebu jen 2 x 6 W, (halogenka H6),tak baterka to ani nepocítí. Jiné světla nesmí svítit.(Jediná vyjímka je světelná houkačka).Jakmile zapneš parkovačky nebo pak následně hlavní světla, musí SDS aut. zhasnout.
Umístění je patrné již z mého fota, co jsem umístil dříve i z rozměry, které je nutno dodržet (viz homologační předpis). Držáky jsem nepoužil origo ale vyrobil menší, ve tvaru písmene L z oválnou dírou (štelování polohy)pro uchycení světla. V prostoru větracích mřížek jsem vyřízl kousek vodorovné výstuže (podle délky reflektoru). Výška světla přesně pasuje na rozteč v mřížce, a celé světlo až po přední rámeček je zapuštěno do mřížky.
Se světly jezdím již rok a nemůžu si stěžovat. Ve dne svítím abych byl viděn, a v noci svítím hlavními světly, abych viděl. Vlákno na foru o problematice výměny žárovek, jejich častému praskání atd. čtu jen pro pobavení. Také nevím , co je pokuta za opomenutí zapnutí světel.
Hodně štěstí a šťasné kilometry s FoFo.
Ford Focus Turnier Finesse 1.8 l, 16V, 85kW, 2002,LPG - Landi Renzo