Světla pro denní svícení info na 1. strane

Karoserie, světla, lak ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Re: Světla pro denní svícení

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 02.04.2009 13:57

zirafak píše:...najnovsie spominaju aj denne svietenie cez hmlovky v narazniku u octavie 2.
Doporučuji chytrákum co tvrdí, že to jsou mlhovky podívat se na ono sklíčko a uvidí, že se jedna o dvojité světlo s vyraženým na sklíčku RL :roll:
Ex ST220 model 2004

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 02.04.2009 14:42

Ja som (z mojho pohladu) sa v patrani zatial dostal sem:
Podla zakona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke s platnosťou od 1.2.2009 v§ 32 ods. 1
(1) Vozidlo musí mať okrem prípadu uvedeného
v § 34 ods. 4 počas jazdy rozsvietené stretávacie svetlomety
alebo im na roveň postavené osvetlenie; to neplatí
pre nemotorové vozidlo, ktoré musí mať rozsvietené
svietidlá počas zníženej viditeľnosti. Za nezníženej viditeľnosti
môžu byť na vozidle namiesto stretávacích
svetlometov rozsvietené denné prevádzkové svietidlá,
ak je nimi vozidlo vybavené.
Z toho vyplyva, ze staci mat len stretavacie svetlomety rozsvietene.
Avsak do roku 2005 platil zakon 116/1997 Z.z. o podmienkach premavky vozidiel na pozemnych komunikaciach kde bolo v §41, ods. (7) uvedene:
Rozsvietiť stretávacie svetlá alebo diaľkové svetlá možno iba vtedy, ak sú súčasne v činnosti obrysové svetlá vozidla a osvetlenie evidenčného čísla. Táto podmienka sa nevzťahuje na použitie stretávacích alebo diaľkových svetiel ako svetelného výstražného zariadenia.
Tento zakon je vsak zruseny zakonom 725/2004 Z.z. v suvislosti so nasim vstupom do EU. V tomto zakone uz nie je ani stopa po niecom takom, su tam len odkazy na vyhlasky a smernice EHS (EU), ktore upravuju spravanie sa svetlometov.
Zatial sa neviem dohrabat ku konkretnej smernici/vyhlaske EU, kde by bolo pisane nieco ohladom pomienok rozsvecovanie stretavacich svetiel.

Co sa tyka DLR som nasiel smernicu, ze musi mat oznacenie E nieco (plus RL) a ked to ma, tak je to svetlo pre denne svietenie, ktore je platne v celej EU.
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 02.04.2009 16:56

na svetlach je cela kopa znaciek a jedine,co som tam rozlucil je E4

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 02.04.2009 17:14

Este jedna vec: Vsetky veci, co su na aute musia byt schvalene, cize homologizovane. A v EU sa na to pouziva znacka E (aj ine). Co ktora konkretne znamena, sa da niekde (netusim zatial kde, vyhladat).
Inymi slovami, to co ma nejaku znacku E a podobne je homologizovane a malo by to byt v sulade so zakonmi.

Momentalne sa mi podarilo najst tzv. dovodou spravu pre zakon 8/2009, kde sa uvazda k §32 a §33 len toto:
K § 32 a 33
Oproti doterajšej právnej úprave sa ustanovuje podmienka pre motorové vozidlá mať počas jazdy vždy rozsvietené stretávacie, alebo jemu na roveň postavené osvetlenie okrem prípadov kedy má vlečené vozidlo poruchu, ktorá nedovoľuje použiť osvetlenie. Zavedenie celodenného svietenia sa navrhuje z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky, pretože osvetlené vozidlo je lepšie viditeľné. Naviac, doterajšia prax preukázala, že vodiči majú problémy vyhodnotiť moment zníženej viditeľnosti.
V tej sprave som hladal, ci tam nebude naznacene, na Zirafakove otazky, resp. aj moje. Ale moc tam toho nie je.
Akurat z tohto vyplyva, ze si protirecia, resp. ze je to nedomyslelne (ako vzdy).
Jednak nic nehovoria o DLR, a samotne DLR neriesia znizenu vitidlenost. To mozu riesit len stretavacie svetlomety spolu s obrysovymi.

Inak sa v dovodovej sprave neuvadza ziadna dalsia zmienka o osvetleni vozidla, ani o svetlach pre denne svietenie.

Je v tom neskutocny bordel (v hladani), ale hladam dalej.
Obrázek

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 02.04.2009 18:40

Chlapci, dnes som vypatral toto! (niektore veci uvediem v skratke, kedze uz tu boli citovane)

1.zakon 8/2009 Z.Z. hovori, ze:
...Vozidlo musí mať okrem prípadu uvedeného
v § 34 ods. 4 počas jazdy rozsvietené stretávacie svetlomety...
Otazkou pre mna bolo, ci pri rozsvietenych stretavacich svetlometoch treba mat zapnute aj ine svetla.

Do konca roku 2004 platil zakon 116/1997 Z.z., kde bolo uvedene:
Rozsvietiť stretávacie svetlá alebo diaľkové svetlá možno iba vtedy, ak sú súčasne v činnosti obrysové svetlá vozidla a osvetlenie evidenčného čísla. Táto podmienka
sa nevzťahuje na použitie stretávacích alebo diaľkových svetiel ako svetelného výstražného zariadenia.
Tento zakon (116/1997) je vsak zruseny zakonom 725/2004 Z.z. v suvislosti so nasim vstupom do EU. Ten (725/2004) samozrejme plati a uvadza sa to aj dovodovej sprave k zakonu 8/2009 Z.z
V samotnom zakone (725/2004) toho vela nie je (iba, ze prebrame veci z Eu /ES/ a podobne).
Ked som si vsak pozrel vykonavacie predpisy k 725/2004 Z.z., bolo to jasnejsie. Nasiel som si predpis 307/2006 Z.z. o tech. poziadavkach na predne svetlomety motorovych vozdiel, dostal som sa okrem ineho k tomu, ze vsetko technicke je prebrane z pravnych aktov ES, konkretne zo smernice 76/756/EHS (je to priloha k smernici 76/761/EHS), ktora v PRÍLOHE I "MONTÁŽ ZARIADENÍ NA OSVETLENIE A SVETELNÚ SIGNALIZÁCIU" v casti 3 "Vseobecne specifikacie" uvadza:
3.11. Elektrické zapojenia musia byť také, aby predné obrysové svetlá, zadné obrysové svetlá, doplnkové obrysové svetlá, ak sú, a osvetlenie zadnej registračnej tabuľky mohli byť zapínané a vypínané len súčasne.

3.12. Elektrické zapojenia musia byť také, aby diaľkové svetlomety, tlmené svetlomety a predné hmlové a zadné hmlové svetlá nemohli byť zapnuté, ak nie sú takisto zapnuté svetlá uvedené v bode 3.11. Splnenie tejto podmienky sa však nevyžaduje u diaľkových svetlometov alebo tlmených svetlometov, ak ich svetelná výstraha spočíva v prerušovanom rozsvecovaní tlmených svetlometov alebo v prerušovanom rozsvecovaní diaľkových svetlometov v krátkych intervaloch.
Zaver:
Inymi slovami plati, ze pri svieteni stretavacich svetiel musia svietit aj obrysove svetla a svetla osvetlujuce SPZ.

Ale, ak si zoberiem svetla pre denne svietenie, ktore su definovane, ako oddelene mimo ostatnych svetlometov, a mozu sveitit len vtedy, ak vsetky ostatne svetla na vozidle nie su rozsvietene, musia mat oznacenie RL, tak potom logicky aj to co mame my so zirafakom, georgi69 a kopu inymi, by sa mohlo dat povazovat za denne svetla, na zaklade popisu fungovania dennych svetiel. Akurat nesplname podmienku o oznaceni a nie su to oddelene svetla od ostatnych.

Lenze ford ma urcite toto riesenie schvalene a homologizovane, inak by sa nepredaval.

Cize bude je tu medzera v zakonoch, alebo ma ford vynimku voci tomuto, alebo existuje este niedke nejaka vynimka, ktora by dovolovala taketo nieco pouzivat.

Zdroje:
http://www.nrsr.sk
http://www.zbierka.sk
http://eur-lex.europa.eu
ASPI
Naposledy upravil(a) Anndy dne 02.04.2009 21:38, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Stehnak
Test driver
Test driver

Příspěvek od Stehnak » 02.04.2009 19:42

m.a.x.i.m.u.s píše:Označení RL je to co ti povolí jezdit bez rozsvícených zadních světel. Pokud to tam nemáš tak to je jako by jsi na autě měl jakékoliv neschválené světla a můžou tě za to pokutovat.
Srozumitelne, jednoduche, pochopitelne... Takhle to podle me je.
Mate nekdo Forda primo z tovarny s funkci denniho osvetleni (sviti jen predek) bez oznaceni RL na svetlech? Spousta z Vas si to dodelavala relatkem atd... Podle me to Ford prezentoval trochu dopredu, udelal predpripravu, ale asi "zapomel" na to oznaceni RL.

Zirafaku, odpoved na Tvoji otazku Ti napsal kveton:
kveton píše:...Jinak rozptyl světla u DRL je proti potkávačkám jakoby směrem nahoru a tím pádem se zvětšující se vzdáleností jsou DRL líp vidět, kdežto potkávačky jsou naopak směrem dolu aby neoslňovaly.
+ moznost LEDek ktere nic nezerou :arrow: o to vetsi setreni paliva.
Tady v techto bodech to podle me spociva:
- jednoduche na pochopeni (oznaceni RL = schvalene denni sviceni)
- byt dobre viden (jiny rozptyl)
- setreni paliva (schvalene denni svetla jsou k dostani i s LEDkama)
Končím Tvá máňo :mrgreen:
Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD 2019 / Nissan Leaf 24 kWh 2012 / bylo Ford Mondeo ST 220 2006 / byl Ford Focus 1.6 16V 1999

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 02.04.2009 19:49

lenze ja som sa pytal,preco Vas s drl nemusi byt vidiet zo zadu :?: a nie,ako svietia predne :roll:
no a co citujes o rozptyle prednych svetiel,to beriem,ze su lepsie viditelne,ale podla tohoto by som potom nesmel svietit ani stretavacimi,lebo smeruju dolu...takm potom cim mam svietit????

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 02.04.2009 20:00

Andy, good job. Ja som este zvedavy co odpisu polisi.
A k tomu rozptylu, nemyslim ze by sa zlepsil ak budu so stretavacimi svietit aj parkovacky.
2013 Focus kombi
bolo: 2007 Focus kombi 1.6 Ti-VCT Ghia-X
Obrázek

Stehnak
Test driver
Test driver

Příspěvek od Stehnak » 02.04.2009 20:35

zirafak píše:lenze ja som sa pytal,preco Vas s drl nemusi byt vidiet zo zadu :?: a nie,ako svietia predne :roll:
Jdu na to z druhe strany:
- zakon rika ze osvetleni vozidla pomoci strtavacek = predni potkavaci, parkovacky, zadni + SPZtka
- chytri mozci prisli s napadem DRL a take se usnesly ze ten zadek je pri dennim svetle opravdu zbytecnej + opet usetreni paliva za zhasnutou zadni lampu + osvetleni SPZ
- prijalo se oznaceni RL na parabole pro DRL atd...
zirafak píše:no a co citujes o rozptyle prednych svetiel,to beriem,ze su lepsie viditelne,ale podla tohoto by som potom nesmel svietit ani stretavacimi,lebo smeruju dolu...takm potom cim mam svietit????
Proc proboha pises nesmel :?: Ty na to jdes uplne z druhe strany... Preci je lepsi byt viden alespon dobre (stretavacky) nez vubec (žádná přední svetla) a uplne nejlepsi je byt viden velmi dobre s RL svetlama :wink:
Naposledy upravil(a) Stehnak dne 02.04.2009 20:56, celkem upraveno 1 x.
Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD 2019 / Nissan Leaf 24 kWh 2012 / bylo Ford Mondeo ST 220 2006 / byl Ford Focus 1.6 16V 1999

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 02.04.2009 20:37

tak chlapi pre mna su momentálne DRL pasé. Tie čo som si vyhliadol su moc dllllheeee.. 20 centi :twisted: som to trošku meral neska.. porušil by som predpis :(
Přílohy
DRL.jpg

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 02.04.2009 20:47

Stehnak píše:
zirafak píše:lProc proboha pises nesmel :?: Ty na to jdes uplne z druhe strany... Preci je lepsi byt viden alespon dobre (stretavacky) nez vubec (zadne svetla) a uplne nejlepsi je byt viden velmi dobre s RL svetlama :wink:
Tak neviem ci na to idem z druhej strany,alebo s tretej,alebo osmej :wink:
asi sa nerozumieme a to sme boli kedysi jedna republika :lol: proste pleties hrusky a jablka s melonmi :mrgreen:
ok....tak znova.....spredu je teba velmi dobre vidiet s DRL,mna aspon dobre so stretavackami pocas denneho svietenia pri neznizenej viditelnosti,tebe nesvietia zadne ziadnesvetla a mne nesvietia tiez ziadne zadne svetla...koho je teda lepsie zo zadu vidiet :?:

Stehnak
Test driver
Test driver

Příspěvek od Stehnak » 02.04.2009 20:54

zadne bylo myšleno žádné, ne zadné/zadní :mrgreen:
Musim si na ty hacky a carky davat bacha. Vyedituju aj puvodni text.
Zadek (prdel) je jasnej, pri denim slunku je jedno jestli sviti ci ne. Zezadu se k Tobe auto blizi rychlosti daleko mensi (chapej rozdil rychlosti) nez zepredu (90 + 90 = rozdil v rychlostech 180), dale samo napr chodci.

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 02.04.2009 21:11

zirafak: Ale oficialnu odpoved (vo forme smernice, zakona, vyhlasky, etc.) ti neda nikto, lebo nikto nestaval otazku tak ako ty.
Cize si bud odpovies sam, alebo budes mat celozivotne aktyX. :wink:
Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 02.04.2009 21:15

Halelujaaaa :!: cechoslovaci sa dohodli :lol:
No a o to mi predsa islo od sameho zaciatku.
Takze staci svietit smerom dopredu bud DRL/lepsie svetlo,to uznavam/,alebo stretavackmi/slabsie svetlo,ale stale dostatocne,aby vyhovelo vyhlaske/
smerom dozadu/prdel/..to je fakt prdel :wink: nemusi teda v ziadnom pripade svietit nic
toto vsetko teda plati pre celodenne svietenie za neznizenej viditelnosti.situacia sa meni,ked sa viditelnost znizi,je tma,prsi,snezi....vtedy je potrebne svietit stretavacimi + zadne svetla/prdel/,osvetlenie SPZ,parkovacky v prednych svetlach.
Dufam,ze to uz je ok,aj ked cakame este pre slovakov na vyjadrenie z min,dopravy.Dolezite vsak aj je,ako si im to mehturt naformuloval.ak mozes,hod to sem,lebo ak to nebolo dobre vysvetlene,odpisu bez mihnutia oka´,ze to nieje mozne.

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 02.04.2009 21:31

Zirafak: Sorry, ale mne to nesedi. Proste v zakonoch, smerniciach je napisane, ze ak svietis stretavackami (bez ohladu na znizenu/neznizenu viditelnost) musis svietit aj obrysovkami aj "spz". A len ked mas DRL, nesmies svietit uz ziadnymi inymi svetlami. A o tom, ci su svetla DRL rozhoduje napis RL na svetlomete.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Karoserie“