Takže musím sebekriticky přiznat, že mé diagnostické schopnosti jsou jaksi na bodu mrazu, když nepoznám vadné ložisko kola. Přitom jsem auto jeden den zvedl a zkoumal právě ložiska kol, ale nic podezřelého jsem ručním otáčením kola nezjistil.
A také nyní koukám, že jsem v tom psychickém rozpoložení nenapsal ve svém prvním příspěvku o hlučnosti jednu podstatnou věc. Hučet to nezačalo bezprostředně po výměně oleje, ale až cca druhý nebo třetí den, po ujetí možná 200km. Nejdříve mírně a potom už mnohem silněji až nesnesitelně. No a protože to bylo krátce po výměně oleje, zatemnil se mě mozek

Tak jenom pro zopakování:
V pondělí jsem psal majiteli servisu převodovek, na kterého jsem dostal od Konika kontakt. Odepsal mě, že pokud se hluk nemění při přidání a ubrání plynu a při vyřazené rychlosti, převodovka by to být neměla. A potvrdil mě možnost vadného ložiska poloosy.
Pak jsem volal do jednoho místního neznačkového servisu, o kterém jsem měl už možnost se přesvědčit, že je skutečně dobrý a odvádí skvělou práci. Majiteli stačí problém naznačit a okamžitě ví o co jde, navíc vše i podrobně vysvětlí. U ložiska poloosy mě nabídl 3 varianty, z nichž o originálu mě rovnou řekl že ta cena 3200Kč je nesmyslná. Nabídl Febi Bilstejn, na tom jsme se dohodli. Ve čtvrtek ráno jsem to tam dal a odpoledně mělo být hotovo. Odpoledne volal, že nemá dobrou zprávu, že ložisko je vymeněné ale v háji je také ložisko kola. Samozřejmě jsem souhlasil a další den, v pátek bylo hotovo. Celková cena 6300Kč, ale jsem rád, že problém je vyřešen. Není to nejlevnější servis, ale zase vím, že k nim můžu dát auto s naprosto klidným svědomím, že ví co dělají a udělají to dobře. O skutečné vstřícnosti v čemkoliv vyhovět nemluvě, takže v tomto případě mě cena nijak moc nevzrušuje.
No a jak už nejsem vystresovaný z toho kraválu a mohu si užívat klidnou jízdu, tak musím uznat, že řazení jde nyní opravdu lehčeji a jako po másle. Takže v tomto směru výměna oleje nepochybně pomohla.
Také vám všem děkuji za reakce, v mnohém mě pomohly a zase jsem o něco chytřejší