Sahara nejede ....?

Moderátor:phofy
Odpovědět
Misak81
Nováček
Nováček

Re: Sahara nejede ....?

Příspěvek od Misak81 » 24.07.2012 01:49

pj$lf - funkcny motor vetraku sa ti roztoci aj pri pripojeni priamo na 12V mam to vyskusane ,mal by sa roztocit aj ked pripojis 12V cez RJ , v aute RJ sahary dava pokyn na rozbeh tlakove cidlo ktore je na potrubi klimy
hojan73 -pokial sa ti stale dokola spina a rozpina spojka kompresoru tak mas malo cladiacej zmesi,viem ,ze si ju plnil ale pokial mas nefunkcnu saharu tak si ju pustanim klimy vytlacil hadicami von.
Mal som tiez problemy z klimou hned po kupe auta,po doplneni chladiva sa kompresor nerozbehol,vymenil som ho za starsi a fungoval ako ma,lenze po cca 1000km uz znova nechladil zacal len spinat a rozpinat,nasledovalo znovudoplnenie klimy a nasledne zistenie,ze mam nefunkcnu saharu,konkretne mrtvu riadiacu jednotku,bolo mi povedane,ze ked klimu pustim bez sahary tak jedine za jazdy lebo bez chladenia tam vznika velky tlak a hrozi roztrhnutie potrubia alebo hadic(za jazdy sa chladi) a unik chladiva.
po rozhovore z servisakom som sa dozvedel nasledovne:
pokial nejde kompresor: pricina - zadrety,malo chladiva,zodrata spojka
pokial nezopne sahara: pricina -malo chladiva,zle tlakove cidlo chladiacej sustavy (umiestnene u plniaceho ventylu klimy-dava pokyn RJ sahary),odpisana RJ , odpisany motor ventylatora
sorry za roman ale snad to niekomu pomoze pri hladani chyb :palec_nahoru:
mondeo 2005 , 96kw TDCi

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 24.07.2012 17:00

Misak81: Dik za info s napajenim vetraku :palec_nahoru: Myslim, ze se to bude hodit vic lidem pri hledani priciny vylucovaci metodou.
Ford Mondeo Combi 2.0TDCi 96kW Ghia 6/2005 -> galerie
Obrázek

okenagod
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od okenagod » 21.09.2012 10:04

Cau
Resim problem s tim, ze se mi nechce rozbehnout kompresor, RJ proste neda signal
Klima je doplnena, na proklemovani bezi v poradku
Dosel sem k tomu, ze bude nejspis vadna ta krabice na sahare
Po procteni for mam ale bordel v tom co je teda spravne fungovani sahary.
Mam dve verze
1- sahara se spousti soucasne s klimatizaci (beh klimi je podminenej tim ze bezi sahara) a bezi porad
2- sahrara je zapinana podle potreby cidlem vysokeho tlaku na trubce klimatizace jak popisuje Misak81
Osobne mi prijde rozumnejsi prvni verze, cidlo vysokeho tlaku sice saharu spina, ale to povazuju jen za "pojistku"
Bylo by fajn kdyby se ustalil jeden nazor na fungovani ;-)

Druha vec je jakej typ sahary tam ma vlastne byt, na autokelly prodavaji s jednim s se dvema vetraky, je v tom rozdil (treba ze se dvema vetrakama je pro auta s automatickou klimou)? ja mam saharu s jednim vetrakem, ale auto sem koupil od takovyho vykuka z bazaru, tak bych se ani nedivil, kdyby si lepsi saharu vzal a dal tam jinou (takhle to udelal s budikama)
Ford Mondeo MK3 2003 2.0 TDCI 96 kW
Velorex 435.0 12,5 kW :-)
Jawa 350 Californian
Yamaha XJ600s

Yeshterr
Test driver
Test driver

Příspěvek od Yeshterr » 21.09.2012 12:30

Prohlédl jsi všechny pojistky? Já měl na escu klimu jištěnou dvěmi pojistkami, ovládání šlo ale spojka na kompresoru nesepla. Když už jsem nevěděl kudy kam, začal jsem tahat pojistky jednu po druhé a našel jsem, že obvod kompresoru byl navěšený na nějakým okruhu (v originále) kde o tom nebyla ani v manuálu zmínka...
Obrázek
Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,
Limited edition GHIA MÍNUS

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 21.09.2012 13:02

okenagod píše:1- sahara se spousti soucasne s klimatizaci (beh klimi je podminenej tim ze bezi sahara) a bezi porad
Jakmile zapnes klimu mela by se ti roztocit sahara. Beh klimy ale neni podminenej funkcni saharou. Jak sem psal driv v tomhle vlakne. Mel jsou dlouhou dobu nefunkcni vetrak sahary a kompresor klimy bezel i tak. Zkus mrknout na ty pojistky.
okenagod píše:Druha vec je jakej typ sahary tam ma vlastne byt, na autokelly prodavaji s jednim s se dvema vetraky...
Jakej typ bys tam mel mit ty se da zjistit podle VINu z microcatu. Ja mam automatickou klimu a saharu s jednim vetrakem.
Obrázek

okenagod
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od okenagod » 23.09.2012 09:30

Parada diky za odpovedi. Ted sem mel moznost zkusit klimu na Mondeu MK3 2.0 TDCI 2002 a sahary se fakt zapinaj podle potreby... ale docela sem koukal ze veci u motoru jsou poskladany uplne jinak a to je rozdil jen o rok :-)
Tak ja zkusim jeste znova projit vsechny pojistky v motorovym prostoru a vycistit zemneni
Jawa 350 Californian
Yamaha XJ600s

Misak81
Nováček
Nováček

Příspěvek od Misak81 » 24.09.2012 01:05

okenagod neviem z coho si to pochopil ale nepisal som ,ze sahara sa zapina podla potreby,musi sa zapnut hned po spusteni klimy pretoze chladi okruh klimatizacie aby sa neposkodila,cidlo vysokeho tlaku sluzi ako spinac ktory saharu zapne.Praktycky to funguje nasledovne,zapnes klimu ,zopne kompresor,tym vzrastie tlak chladiva v potrubi,ktory zosnima cidlo tlaku ktore je na potrubi,to vysle signal sahare a ta sa spusti. A k tomu kolko vetrakov na klime ma byt,zo 2 vetrakmi sa pouziva na klime manualnej a keby si tam mal taku tak mozes skakat od radosti pretoze stoji o polovicu menej,z jednym vetrakom sa pouziva na automatickej,rozdiel v nich je ten,ze z 2 je jednoduchsia su tam len 2 vrtule z elektormotormi ,z jednou vrtulou ma plus svoju vlastnu riadiacu jednotku,je dvojrychlostna a jej rychlost riadi prave ta jednotka podla potreby chladenia ide bud pomalsie alebo rychlejsie. Takze dovodov nefunkcnej sahary je vela,poistky,snimac,nefunkcny elektromotor,odpalena riadiaca jednotka je treba hladat postupne na to prides :palec_nahoru:
mondeo 2005 , 96kw TDCi

okenagod
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od okenagod » 24.09.2012 07:43

Misak81
zle tlakove cidlo chladiacej sustavy (umiestnene u plniaceho ventylu klimy-dava pokyn RJ sahary
kdyz je sahara rizena cidlem vysokeho tlaku tak se zapina "podle potreby", kdyz vzroste tlak na nejakou uroven, zapne saharu a jakmile zase klesne tak se sahara zastavi...
presne tohle mi to dela pokud proklemuju relatko na spojku kompresoru...asi po 10-15s co bezi klima se zapne sahara, chvili fuci a pak zas ztichne a za chvili se zase zapne...
i kdyz stojim na miste, tak klimoska auto vychladi takze predpokladam ze v ni problem neni...ale normalne ji proste nezapnu.

Mam diagnostiku od Tomina, ta ukazuje i jestli je signal ze je zapla klima a jestli je signal na zapnuti kompresoru...oboje zustava OFF, at zkousim cokoli...

Pojistky - vsechny co jsou v motorovym prostoru jsem prekontroloval multimetrem, jsou ok
Procistil sem uzemneni ridici jednotky, taky nepomohlo :-/
Jawa 350 Californian
Yamaha XJ600s

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 26.09.2012 21:54

Zdravím, prvně se přiznám,že jsem nic neproměřoval,ale po pořadě...

Klima fungovala vcelku dobře,jen pro svůj dobrý pocit jsem na jaře zajel naplnění. Médium zrecyklovali,doplnili a vše má být teď OK. Ale poslední dobou si všímám, že při stání ve městě nebo popojíždění po městě a zaplé klimatizaci z výdechů nejde studený vzduch...Pokud se rozjedu např. po dálnici, tak funí normálně studený,ledový vzduch. Před zaparkováním jsem dnes zkoušel poslechnout jestli běží sahara. Tu jsem vždy po vypnutí motoru ještě slyšel, jak ventilátor dobíhal...Dnes ne. Na druhou stranu jsem na motoru jakékoliv přehřívání nepozoroval...To jsem byl v létě v Chorvatsku a v podobných vedrech...Takže to vypadá na kaput saharu?Neměl by se tedy motor přehřívat?
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

zofli
Junior
Junior

Příspěvek od zofli » 26.09.2012 22:36

No já měl saharu kaput. Teď už funguje, ťuk ťuk....
Ale bylo to přesně jak popisuješ, jen pro jistotu jsem zajel na doplnění a klimatizace, jelikož se mi zdálo, že oproti focusu to chladí nějak málo. Chladiva bylo dost, ale jak to tam blafalo na volnoběh, tak jsem zjistil že nejde ventilátor...
Nechtělo se mi dávat ve fordu 10tis za novou saharu, tak jsem sehnal na vrakáči jetou...
Ale abych se dostal k tomu přehřívání... Ptal jsem se na to na několika místech když jsem věděl že je nefunkční sahara zda se to může přehřát... A vždy byla odpověď že může ale že to není zase tak rychle...
Co jsem to "testoval" a sledoval, tak když jedeš normálně, tak teplota motoru se drží na 90°C, na volnoběh to nikam neleze a při normální jízdě taky moc ne. Když jsem tomu dal napít tak teplota dolezla na 98°C a to už jsme byl hodinu na cestě...
Jeden servisák mi říkal že to je třeba několik hodin než se tento motor začne přehřívat a že je tam údajně ochrana, že když to doleze na nějakou teplotu tak se motor vypne a nejde natočit dokud neschladne, ale to nemám ověřené.... Jak jsem koupil tak prodávám....
Ford Focus II 1.6TDCi kombi r.v.2010.05 - sea grey
Ford Mondeo III 2.2TDCi 5dv r.v.2005.12 - modrá octane -> prodáno
Ford Focus I 1.6i 16V ZETEC r.v.2001 sedan + LPG -> prodáno

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 27.09.2012 10:05

Dnes ráno jsem to zasejc zkoumal a poslouchal...Venku 18st., na klimě jsem nastavil LOW a šel ven poslouchat...během půl minuty mi sahara nesepla...Začnu tedy pojistkou...

zofli
Junior
Junior

Sahara nejede ....?

Příspěvek od zofli » 27.09.2012 10:11

Otevři kapotu a uvidíš zda se větrák točí...
Já koupil na vrakáči Saharu s tou jednotkou a šlo to jen chvilku a při studeném autě. Když se to vše ohřálo tak prestala fungovat. Tak jsem ji reklamoval a tato teď zatím jede...
Ford Focus II 1.6TDCi kombi r.v.2010.05 - sea grey
Ford Mondeo III 2.2TDCi 5dv r.v.2005.12 - modrá octane -> prodáno
Ford Focus I 1.6i 16V ZETEC r.v.2001 sedan + LPG -> prodáno

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 27.09.2012 11:40

Ok,mrknu na to...navedes me k te pojistce? Kde ji hledat?

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 27.09.2012 16:15

Pojistka by to mela byt F8, kterou najdes ve skrini v motorovym prostoru vedle autobaterky. Zespodu vika pojistkovy skrine je schema rozmisteni pojistek.

http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 37#p674437 - velka zluta pojistka vlevo cca uprostred.
Obrázek

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 27.09.2012 16:44

Jinak k tomu prehrivani. Ja jsem mel celkem dlouho saharu nefunkcni. Jelikoz klimu moc nevyuzivam, tak jsem si toho proste ani nevsimnul. Nikdy jsem vsak nezpozoroval, ze by mi rucicka teplomeru nejak viditelne prekrocila svislou polohu. Pricinou u me byl spatny motor vetraku. Poridil jsem tedy saharu z druhe ruky a spokojene odjel v lete na dovolenou. Nadseni z funkcni klimy vsak vydrzelo pouze prvni tyden a pak vetrak znovu odesel. Pulku dovoleny jsem tak absolvoval brazdenim Korsiky bez sahary ve vedrech kolem 35°C ve stinu a bedlive sledoval rucicku teplomeru. Opet zadny problem. Myslim tedy, ze (v nouzi) i bez sahary to chladici okruh zvladne i v beznym letnim provozu.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Motor - Mondeo“