Námraza uvnitř auta
- Nepér
- Zkušený
Re: Námraza uvnitř auta
Já jsem u manuální klimatizace vypozoroval, že se kompresor nesepne, když je teplota nižší, než cca 2°C. Nic necvakne ani nezakolísají otáčky. Při vyšších teplotách ano.
Mondeo mk4, 2.0i, 2010
- C-Maxis
- Zkušený
Nezamlzi se to kvuli silnemu ofuku. Klima nepracuje. Navic ti za normalni situace klima pomaha v tom, ze vysusuje vzduch. Ale, pokud je venku -8°C, kolik tak vzdusne vlhkosti ten tvuj vzduch z venku muze mit? Maaaalo.lukyfa píše:
A ještě k tý klima-ventilátor na stupeň 3, ofuk na sklo, venku -8st, zapne se ta klima, když je v papírech napsáno, že se kompresor nespouští pod -4st? Asi se zapíná, protože se nemlží okna.
- lukyfa
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
C-Maxis píše:Nezamlzi se to kvuli silnemu ofuku. Klima nepracuje. Navic ti za normalni situace klima pomaha v tom, ze vysusuje vzduch. Ale, pokud je venku -8°C, kolik tak vzdusne vlhkosti ten tvuj vzduch z venku muze mit? Maaaalo.lukyfa píše:
A ještě k tý klima-ventilátor na stupeň 3, ofuk na sklo, venku -8st, zapne se ta klima, když je v papírech napsáno, že se kompresor nespouští pod -4st? Asi se zapíná, protože se nemlží okna.
Ok, klima tedy neběží, ale pokud mám námrazu vně auta, tak se po chvilce rozmrzává a vytváří se kapičky, ty se teda vysuší díky ofuku, když je auto ohřátý? A zamlžení taky zabraňuje ofuk, když nejde klima?
A když je okno suchý, bez kapiček, auto relativně ohřátý, vytopený, (bylo -1 tedy ofuk s klima)já zaparkuju, druhý den ráno je -3, a je námraza na okně, odkud se bere, když by auto mělo bejt zbavený vlhkosti? Myslím si, že je tam minimum vlhkosti, snažím se jí co nejvíc minimalizovat.
A co ten pachový filtr?
Ford Focus 1.8 TDCi, 85 kW (115 PS), r.v. 10/2001, zelená metla
"Lidé si nezaslouží žít." -"Ale zaslouží si udělat tohle rozhodnutí sami."
- C-Maxis
- Zkušený
C
smaz citaci predchoziho prispevku, je to zbytecne.
Namraza z venku: rozpousti se, protoze ten ofuk je teplejsi, i kdyz tobe pripadne chladny. Ale ma treba +15°C a staci to. Ohreje sklo. Ofuk zevnitr ale neodpari kapicky vody zvenku, urcite ne po par minutach. To dela proud vzduchu jizdou. A taky ty kapky zene po skle.
Zaparkujes relativne vyhrate auto, ale u podlahy neni takove teplo, aby se vsechna vlhkost z podlahy vysusila. Takze se "nejaka" vlhkost odparuje, vzduch v aute je "vlhky". Venku zima a skla prochladnou drive = vlhkost se ti srazi zevnitr a zmrzne.
A nevim, kde beres, ze by auto melo byt zbavene vlhkosti. S tou klimou porad neargumentuj, pod +4°C nefunguje. Cili v -1°C napr.
Ucpany pachovy filtr ti snizuje prutok vzduchu, kdyz se to prezene, tak je to, jako bys vetral malo/vubec.
Ja si dovolim tvrdit, ze mas v aute vic "vody", nez si myslis. Preci koberec pod nohama domu na vyschnuti neodneses, ne?
Namraza z venku: rozpousti se, protoze ten ofuk je teplejsi, i kdyz tobe pripadne chladny. Ale ma treba +15°C a staci to. Ohreje sklo. Ofuk zevnitr ale neodpari kapicky vody zvenku, urcite ne po par minutach. To dela proud vzduchu jizdou. A taky ty kapky zene po skle.
Zaparkujes relativne vyhrate auto, ale u podlahy neni takove teplo, aby se vsechna vlhkost z podlahy vysusila. Takze se "nejaka" vlhkost odparuje, vzduch v aute je "vlhky". Venku zima a skla prochladnou drive = vlhkost se ti srazi zevnitr a zmrzne.
A nevim, kde beres, ze by auto melo byt zbavene vlhkosti. S tou klimou porad neargumentuj, pod +4°C nefunguje. Cili v -1°C napr.
Ucpany pachovy filtr ti snizuje prutok vzduchu, kdyz se to prezene, tak je to, jako bys vetral malo/vubec.
Ja si dovolim tvrdit, ze mas v aute vic "vody", nez si myslis. Preci koberec pod nohama domu na vyschnuti neodneses, ne?
- lukyfa
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Re: C
C-Maxis píše:smaz citaci predchoziho prispevku, je to zbytecne.
Díkes, Jo, už to chápu

Jasný, že ta vlhkost tam je, ale myslím, že rozhodně míň než jsem tohle začal řešit. Je mi jasný, že mně klima nezbaví vlhkosti. A minulý rok problém nebyl...
Asi zkusím nějaký ten přípravek viz. výše. Možná i tu sůl...
- C-Maxis
- Zkušený
Vlhkost u tebe asi nepochazi ze vzduchu, ktery naberes pri vetrani. Je klidne mozne, ze mas nekde nejake zbytky a vydrzi to i par mesicu. Klidne nejaky "snih" z prosince. Nema to sanci vyschnout.
Zkusit pri delsi jizde nechat topeni na max, aby tam bylo opravdu vedro, pri jizde obcas na chvili otevrit okenka, aby se to vsechno vyvetralo a pak po zaparkovani nechat chvili dvere dokoran.
A zamerit se, jak to vypada pod kobercem na podlaze- nemyslim koberecek.
Nebo zaparkovat nekde, kde bude elektrina a dat dovnitr teplovzdusny ventilator. Na podlahu, ale nejak rozumne, abys nevysusil auto na popel.
Zkusit pri delsi jizde nechat topeni na max, aby tam bylo opravdu vedro, pri jizde obcas na chvili otevrit okenka, aby se to vsechno vyvetralo a pak po zaparkovani nechat chvili dvere dokoran.
Nebo zaparkovat nekde, kde bude elektrina a dat dovnitr teplovzdusny ventilator. Na podlahu, ale nejak rozumne, abys nevysusil auto na popel.
- lukyfa
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
C-Maxis píše:Vlhkost u tebe asi nepochazi ze vzduchu, ktery naberes pri vetrani. Je klidne mozne, ze mas nekde nejake zbytky a vydrzi to i par mesicu. Klidne nejaky "snih" z prosince. Nema to sanci vyschnout.
Dík za tvojí trpělivost

Dnes jsem přez noc nechal pootevřený okýnko, a ráno světe div se, čelní sklo bylo čistý. Bylo -4. Na jednu stranu jsem měl radost, na druhou si říkám, že to není řešení. sice jako nouzovka.....Odpoledne prolezu auto, kouknu na ty koberečky. Delší cesta mě v blízký době nečeká, jen 25km tam a zpátky do práce.
Už jsem koukal u nás v Baumaxu, pohlčovač vlhkosti Ceresit, do auta, 149,-. Uvidíme, zatím sem odolal

-
- Junior
Pak je potřeba si uvědomit, že hodně vlhkosti nadýcháš. A protože je v autě "teplo" tak se ve vzduchu udrží víc vlhkosti, která po ochlazení kondenzuje a namrzá. Opravdu je dobré po jízdě vyvětrat a nahnat dovnitř studený suchý vzduch. Nevím jak tobě, ale mě docela dlouho trvá, než z auta vylezu (zamknu zpátečku, posírám věci, vezmu si bundu atd.), tak v té době mám otevřené dveře a větrám.
- C-Maxis
- Zkušený
Ten ucpany kabinovy filtr by se asi projevil hl. tim, ze by se ti to mlzilo i za jizdy. Takze pokud neodmlzuje uz nejnizsi rychlost ventilatoru, tak se podivat i tam.
- Nicco
- Zkušený
Tohle nedelejMiloshCZ píše:...Nevím jak tobě, ale mě docela dlouho trvá, než z auta vylezu (zamknu zpátečku, posírám věci, ...

Opel Astra J ST 2011, 1.4T/103kw,
ex: Ford Focus II Trend 1.6i/74kw, 2007, 100tkm, spotreba: 2010=6.65, 2011=6.44, 2012=6.23, 2013=5.94, 2014=~5.84~
ex: Ford Focus II Trend 1.6i/74kw, 2007, 100tkm, spotreba: 2010=6.65, 2011=6.44, 2012=6.23, 2013=5.94, 2014=~5.84~
- lukyfa
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Nicco píše:Tohle nedelejMiloshCZ píše:...Nevím jak tobě, ale mě docela dlouho trvá, než z auta vylezu (zamknu zpátečku, posírám věci, ...
Hezký postřeh

- lukyfa
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je OK, protože když je auto ohřátý, tak nechávám ofuk na 1 a okno se nemlží. Teď ho už asi nechám, ale před novou zimou ho pro sichr vyměním.....C-Maxis píše:Ten ucpany kabinovy filtr by se asi projevil hl. tim, ze by se ti to mlzilo i za jizdy. Takze pokud neodmlzuje uz nejnizsi rychlost ventilatoru, tak se podivat i tam.
- Jarry 1.6 16V
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim. nějak sem nemel co dělat tak sem to tu prolejzal a já dostal typ za 1 000 000 od známého.
stačí si koupit alobalové vaničky/tácky cca 20cm na10cm nebo jiné ktere se vam vejdou pod sedačku vaší i spolujezdce. tuto vaničku(tácek) naplnit dřevěným uhlím na grylování a jednou za 2 dny uhlí vyměnit, nasaje veškerou vlhkost z auta. nějakým spůsebem zamezit rosipání uhlí - kralikařské pletivo to jistí.... není to jen na námrazu v zimě ale funguje to i na vysušení vlkosti v kobercích. já to měl na podzim že když sem víc šlápl na koberec u řidiče normálně vylejzala voda a dneska?
ani kapka.
stačí si koupit alobalové vaničky/tácky cca 20cm na10cm nebo jiné ktere se vam vejdou pod sedačku vaší i spolujezdce. tuto vaničku(tácek) naplnit dřevěným uhlím na grylování a jednou za 2 dny uhlí vyměnit, nasaje veškerou vlhkost z auta. nějakým spůsebem zamezit rosipání uhlí - kralikařské pletivo to jistí.... není to jen na námrazu v zimě ale funguje to i na vysušení vlkosti v kobercích. já to měl na podzim že když sem víc šlápl na koberec u řidiče normálně vylejzala voda a dneska?

- Zemča
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
tak to taky zkusím 

je: Kia Rio 1,4 16V Play, 71kW, 2011
byl: Ford Focus Combi 1,8TDDi, 55kW, 2001
byl: Fiat Tempra 1,9TD, 66kW, 1993
byl: Ford Fiesta, 1,1i, 37kW, 1993
byl: Trabant 601s de Luxe, 19kW, 1986
https://www.ermail.cz/link/maemVJJcYjNlT ... lVN2ClVjmV
byl: Ford Focus Combi 1,8TDDi, 55kW, 2001
byl: Fiat Tempra 1,9TD, 66kW, 1993
byl: Ford Fiesta, 1,1i, 37kW, 1993
byl: Trabant 601s de Luxe, 19kW, 1986
https://www.ermail.cz/link/maemVJJcYjNlT ... lVN2ClVjmV
- lukyfa
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte, tak já si taky přihřeju polívčíčku jak jsem to snad vyřešil.
Ke konci zimy jsem dal do auta 4 pytlíky silikagelu
-když si koupíte nový boty, tak v krabici je takovej malej pytlíček s kuličkama-to je ono, akorát já mám větší cca 15x7cm, pod každou sedačkou jeden. A konec zimy jsem měl naprosto bez problémů-žádná námraza. Uvidíme co to udělá po celou zimu.
Ke konci zimy jsem dal do auta 4 pytlíky silikagelu