Android OEM Ford rádio

Odpovědět
mokkori
Nováček
Nováček

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od mokkori » 10.05.2020 21:08

Omlouvam se za mensi zpozdeni, rekonstruuju byt a na auto se nejak pozapomnelo...

S original radiem ovladani normalne fungovalo.
Ovladani jsem promeril, kazdy tlacitko ma jiny odpor od 50ohmu az po buhvi kolik, takze v ovladani samotnym patrne problem neni.
Uceni tlacitek jsem zkousel i s nastartovanym autem.
Impedance selection je tusim moznost vybrat si rozsah odporu ovladani v pripade, ze bys radio cpal do jinyho auta, ktery ma na tlacitkach jiny odpory... Pokud na mych tlacitkach zmerim 50 ohmu, 150, 500, 1000 a 1500 (napriklad, hodnoty uz si nepamatuju), tak by se timhle melo dat nastavit, na jaky odpory ma radio reagovat jako na stisky tlacitek a nadiktovat tam my cisla. Bohuzel, my radio impedance selection nenabizi :D
Pro rekapitulaci mam teda z ovladani vyvedeny dva draty (volant1 a volant2) , z radia 3, ktery by se mohly tykat ovladani (key1, key2 a zem, ktera je vyvedena primo z pinu s tlustym cernym kabelem - klasicka zem radia). Puvodne bez myho zasahu byl key1 navedenej na pin, kde je na kostce volant1 a zem na volant2, key2 nikam napojenej nebyl. Radio se nehodlalo nic ucit, tak jsem zkusil odpojit key1 a misto nej dat key2, beze zmeny, key1 na volant1 a key2 na volant2, vsecky dalsi kombinace co nevypadaly jako uplnej nesmysl... Tohle radio do focuse si s ovladanim focuse proste nerozumi.

Kdybych treba koupil nejaky univerzal ovladani a vykaslal se na paku pod volantem, tak by to asi dopadlo stejne, coz? Koukal jsem ze treba ty ovladani, co se strkaj do drzaku na kelimek u rucky, komunikujou s radiem bezdratove pres vysilac, kterej se zase pripojuje na key1, key2 a gnd, tak doufam, ze vyhodim dalsi prachy a ono to nepunde uplne stejne...

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 10.05.2020 23:18

Napadá mi jedna vec, ktorá sa mi kedysi stala na rádiu - niekde vo factory settings na rádiu skús pohladať, či rádio nemá nastavenú prítomnosť CANBUS boxu, napríklad pre inštaláciu v Mondeu a pod.
Factory settings by si mal nájsť v "nastaveniach" a tam sa niekde bude dať k takému niečomu preklikať. Pravdepodobne to bude chcieť aj heslo - vtedy vieš že si našiel to správne, heslo by malo byť v manuáli od rádia, alebo vypýtaj od predajcu.
Vo factory settings nájdi potom niečo ako "CANBUS" a tam by si mohol mať niečo prednastavené. Zmeň to na "none" a daj uložiť a potom reset rádia - tlačitkom reset niekde na prednom paneli.
Kabeláž zapoj tak ako ti to prišlo - jeden kábel ovládanie, druhý kostra.

Ak ti predtým na starom rádiu ovládanie fungovalo, tak nie je možné aby to tu nešlo...hlavne na Focuse kde nie je žiadna "inteligencia" ako napr. na Mondeu/S-Maxe...

Univerzálne ovládanie nekupuj, musí sa to dať nejako rozbehať :wink:
:arrow: Roman_Ko211
Ford Focus MK2 2005 1.8TDCi - GALLERY

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 16.05.2020 22:25

Panove, poradi nekdo aktualne dobre radio android do ff2 pofl - ovalne?
Klidne aliexpress, ebay a pod. Neco jsem videl prodavat i v cz. Nechci za to davat 10 000, ale zas rozumim ze za 2000 nesezenu nic rozumneho. Mel jsem predstavu do 5000. Da se to?
Chci to misto 6000cd, jednak potrebuju bluetooth a nez dodelavat modul, tak tohle android by se mi libilo. Vim ze muze byt problem s fm signalem, ale to bych dodelal zesilovacem.

Diky!
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Mondeo Mk4, 2.0 TDCi, 2011, automat
Ford Focus Kombi II, 1.6i, 2009, automat
Obrázek
Focus Kombi II, 1.8 TDCi, 2005,
Obrázek

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 17.05.2020 10:01

Išiel by som do tohto:
https://www.erisin.com/erisin-es4809fs- ... p0050.html
Má to dobrý procesor a ten správny tuner aby si mal rádio signál v pohode. Plus ako bonus je tam priamo originál koncovka na kabeláž, čo ušetrí trochu nervov s organizovaním kabeláže pri inštalácii :wink:
Môžeš si ho nechať poslať z DE, potom vychádza aj s dopravou na cca 182€, čo by malo byť okolo tvojej požadovanej ceny...a neplatíš už žiadne clo ani DPH.

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 18.05.2020 11:15

Diky, vypada dobre, jen hledam cerne a to tam maj jen jedno celodotykove...
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Obrázek
Obrázek

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 18.05.2020 13:34

Oni ho myslím robia aj ako čierne, skús im napísať správu a uvidíš či ti nevedia nejako dodať aj čierne...možno stačí len v objednávke dopísať že chceš čierny model...akurát potom neviem, či je možná doprava z DE, ak to tam nemajú na sklade.

Alebo ak sa s tým nechceš takto zapodievať, tak potom toto je aj v čiernej:
https://www.aliexpress.com/item/4000505293499.html
cena je cca rovnaká, plus tiež je tam dodanie z EU.

Ale btw, ak to chceš na Focus a máš strieborný rámik rádia, tak odporúčam zvážiť aj ten strieborný model, ja som mal dlho vždy čierne rádio a teraz mám strieborné a celkom dobre to vyzerá :wink:

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 18.05.2020 14:23

Diky za radu.
ja mam cerny ramecek na digi klime a mam ghia oblozeni, takze umele drevo. A at to vypada jak chce, me se to nejak zvracene libi :-D :-D :-D :-D
Tak proto cerne...at to nejak ladi s tim panelem klimatizace.
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Obrázek
Obrázek

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 18.05.2020 14:42

jj, tak potom určite radšej čierne, k tomu "drevu" by sa svetlá nehodila :palec_nahoru:
Tak teda odporúčam to z linku vyššie, parametre za tú cenu sú super :wink:

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 18.05.2020 15:29

A kdyz s tim mas zkusenosti, tak to radio z Ali, ma vsechno pro zapojeni do auta? a jak je na tom se silou signalu pro radio? je nutny zesilovac?

diky.
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Obrázek
Obrázek

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 18.05.2020 18:37

V balení je všetko čo potrebuješ. Zapojenie je jednoduché, konektory idú zapojiť len jednym spôsobom, takže tam nie je čo pokaziť. Malo by ti na 99% fungovať hneď aj ovládanie pod volantom, prípadne ho bude treba rádio "naučiť" - je tam na to appka.

S tým rádiom je to také všelijaké. Tento model má asi v súčastnosti najlepší tuner ktorý tieto činy používajú, takže by ti nemalo treba používať zosilovač, signál ako taký by mal byť ok. Čo môže trochu neposlúchať tak je AF - čiže ladenie kanálu automaticky pri prechode do miesta kde daná stanica vysiela na inej frekvencii. Toto nie vždy funguje úplne na 100% a je to taký bežný problém týchto rádií. Myslím, že niekde na XDA developers sa na to dala stiahnuť aj nejaká upravená ROMka, kde je tento problém trošku lepšie vyriešený, ale priznám sa že toto teraz nesledujem, keďže ja momentálne stále preferujem WinCE rádiá. Ak sa ale vo flashovaní týchto vecí vyznáš, tak v prípade že by si mal problém so signálom a prelaďovaním, tak toto ešte môže byť cesta. Zosilovač nemusí byť vždy riešenie, keďže signál je často dobrý, len rádio je až moc aktívne a ladí o106...

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 18.05.2020 19:30

jasne, dik za upadte.
kazdopadne nemal by som asi ani problem s win radiom. jaku mas skusenost? pripadne nieco doporucis?
ja to chcem primarne ako bluetooth a mp3 player 😀🤪
dik.
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Obrázek
Obrázek

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 18.05.2020 19:53

Momentálne mám od Erisin (ten môj prvý link) ich model s WinCE - som teraz na mobile, ale keď si tú stránku preklikáš tak to tam nájdeš. Má také "iné" ikonky na fotke :)
Akurát že oni ho majú len v tej striebornej, ale dá sa nájsť ten istý model aj v čiernej.
Prípadne ešte na Aliexpresse je predajca "hizpo" alebo "asure" - tí majú ešte v ponuke aj WinCE modely.

Windowsové rádiá už sú menej preferované hlavne z dôvodu jednoduchosti nasadenia Androidu - prakticky je to Android tablet s nejakým príslušenstvom špecifickým pre auto. A taktiež možnosti vývoja aplikácií sú inde.
Ja osobne preferujem WinCE z dôvodu použitia staršieho iPhonu 4 ako hudobného zdroja v aute (cez iTunes Match sa mi automaticky cez net synchronizuje hudba podla PC) a to mi nové Androidy nedovolia, je tam síce podpora pre Carplay, ale to ešte nemám tak overené s funkčnosťou ako potrebujem. A Carplay dokážem spustiť dokonca aj na WinCE - viď aj niektorý z posledných príspevkov v mojej galerke.
Trošku obmedzená je tam aj ponuka navigačného softwaru, ale ja osobne skôr preferujem Sygic v telefóne - ktorý spustím aj cez to Carplay, takže slabšia originál navi mi až tak nevadí.
Ak mi ale toto terajšie rádio vypovie službu tak už ho asi nahradí Android model, už sa tomu asi nevyhnem. Tá podpora prehrávania z iPhonu a synchronizácia cez net je ale luxus, žiadne utekanie do auta pre klúč aby som si tam dal 1 nový song, len ho nahodím do iTunes a ráno už mi hrá v aute :cooler:

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 18.05.2020 22:18

jasne, to chapem. To pre mna asi bude lepsie to android, nemam problem sa s tym pohrat a pripadne poriesit i inu ROM.
Napisem do Ersin, ci nahodou nemaju cierne a uvidime.
Dik.
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Obrázek
Obrázek

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 20.05.2020 09:14

Prosim ta a do vravis na toto:
https://www.aliexpress.com/item/4000505293499.html

za 5000 4GB ram, 8 jadro. Je ich tam podobnych spustu, cenove rozmedzie 20 eur a netusim, v com sa lisia :-D

Sklady v EU.

Jak je to s externym mic, staci kupit cokolvek a zapojit, alebo radsej hladat sadu s externym mic?
A kamera, ktore riesenie by si doporucil, do svetla, alebo miesto otvarania zadnych dveri? mam 5d hatchback.
Pripadne konkretne ktoru...
A mas skusenost z ciny i s prednou a rovno zapojenim do radia?

Moc diky!
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Obrázek
Obrázek

ScorpionSX
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od ScorpionSX » 20.05.2020 12:42

Toto môže byť - nie je to to isté čo som ti linkoval vyššie ako druhé - čierne? :)

Pri tých typoch je treba pozerať najdôležitejšie asi na procesor - musí (mal by byť - rozhodne odporúčam viac) tam byť niektorý s označením "PX" - čiže PX30/PX5/PX6 (6ky sú nové - drahšie). Môžeš nájsť aj iné procesory s vyššou frekvenciou/počtom jadier, ale nie sú tak výkonné a nepodporujú napr. "deep sleep", resp. rapid boot, čo znamená že rádio ti bude štartovať zakaždým cca 30 sekúnd, čo je celkom otrava. Rada PX toto už podporuje a rádio tak naštartuje prakticky okamžite, aj keď napr. štartuješ ráno a naposledy si zhasol motor deň predtým.
RAM - 2GB na rádio stačí, tam nakoniec aj tak nebudeš asi spúšťať nejaké brutal hry a podobne. Kapacitu úložiska by som neriešil, 99,9% rádií má aj tak slot na SD kartu, takže si tam kapacitu rozšíriš ako chceš.
Rádio tuner - ideálne s označením NXP6686 - resp. tie prvé 3 písmená tam niekedy nie sú spomenuté, ale 6686 je podstatná časť. Niektoré modely majú tuner 7786 - v tomto prípade ale neplatí že vyššie číslo je lepšie.
Inak je tá výbava cca rovnaká všade. Mierne odlišnosti sú v launcheri, ktorých je nespočetné množstvo, niektoré majú iné tlačidlá a tak, ale pokial majú vyššie spomenuté veci tie "správne", tak to bude schopné rádio. GPS/BT/kameru/DVR má každé z nich, tam rozdiel nie je. Ovládanie pod volantom funguje na 99% tiež na každom.

Čo sa týka tých kamier:
Ja osobne preferujem dozadu tú do ovládania kufra, "značka" je viac menej jedno aká, vyber podla ceny, skúšal som aj tzv. širokouhlú, ale mne to nakoniec moc nepasovalo, takže som sa vrátil ku klasike. Kamery stoja okolo 12-15€ také, drahšie moc nemá zmysel kupovať. Ešte nájdeš aj modely, ktoré obsahujú gyroskop a vedia tak "natáčať" pruhy...no...asi pekná vychytávka, ale ja by som to nechcel a aj tak sa podla toho asi moc orientovať nedá, zrkadlá sú proste istota.
Predná kamera je iná vec, tam na Android rádio potrebuješ nejakú s USB portom, ak ju chceš aj nejako ovládať alebo aspoň zobraziť na displeji rádia, prípadne môžeš použiť aj s klasickým cinch výstupom, ale vtedy ti pôjde len cez AUX vstup (nie vždy v rádiu je!) a nemôžeš ju ovládať (nastaviť kvalitu a pod.). Vela predajcov má na aliexpresse rovno aj kamery, ktoré pôjdu na ich rádiách, takže môžeš vybrať tam.
Ja mám pre moje rádio (Erisin, WinCE) kameru presne pre tento typ, ktorá má proprietárny konektor priamo na zadok rádia, takže nemusím riešiť napájanie, video vstup a tak...ovládanie cez to nejde, ale to mám fyzicky na kamere. To je trochu výhoda toho môjho rádia, resp. WinCE modelov, že nemusím riešiť či zabijem USBčko kamerou, alebo niečim iným...vždy tam je minimálne ten video vstup alebo dokonca takýto konektor a kamera k nemu.

Odpovědět

Zpět na „Focus - rádio a muzika“