Opravy a údržba laku, mytí, autokosmetika....

Karoserie, světla, lak ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
Jemar
Zkušený
Zkušený

Re: Opravy a údržba laku, mytí, autokosmetika....

Příspěvek od Jemar » 21.02.2009 11:34

V dnešní zrychlené době si myslím, že je nejlepší kombinace nejprve WAP na hrubé nečistoty a potom myčka. Po vyjetí z myčky kdo je obzvášť háklivý, může nějakou jelenicí vytřít do sucha. Já to nedělám, protože zpravidla po této očistě začne do 24 hodin pršet. :mrgreen: :mrgreen:
Za dávných časů, když jsem byl ještě mladej, tak jsem myl i leštil ručně (moc jiných možností nebylo) a hrál jsem si s tím klidně celý den. Auto pak vypadalo jak z fabriky. Ale to už je dávno, co jsem sloužil autu, teď se snažím aby to bylo naopak.

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 21.02.2009 12:01

To je skoro v "bledě modrém" můj případ :D Ne že bych byl nějaký starý kmet nebo že by nebyly myčky, ale spíš jde o ten čas :evil: Dříve, když jsem ještě neměl rodinu, tak jsem se autu taky věnoval mnohem víc a spíše jsem mu "sloužil" ... ty časy jsou už dávno pryč :!:
Na druhou stranu, abych si nekřivdil, tak asi 2 x do roka auto pořádně umyji ručně i zevnitř (zjara - po zimě a na podzim - před zimou) + navoskuji. Jinak na myčce dávám program i s voskováním, to musí zatím stačit :idea:
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

yozefb
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od yozefb » 21.02.2009 12:20

ako osetrujete prednu kapotu po zime ? myslim stopy po kamienkoch ?
Focus 1.6 16V HB 2003 silver

moabster
Nováček
Nováček

Příspěvek od moabster » 21.02.2009 16:47

V umyvacke som bol 2 krat a vyhody vidim hlavne v rychlosti. Ak je auto zasvinene po dlhej ceste a nechce sa mi s tym babrat tak jednoducho ho dam do umyvacky a praca je odvedena za par minut. Hlavne teraz v zimnom obdobi ked sa pocasie rychlo meni to nie je zle, pretoze nemozem suhlasit s nazorom, ze auto neumyvam pocas celej zimy. Vyberam drahsie programy, ktore auto zaroven aj navoskuju, co aspon dufam pomoze ochranit lak pred solou a podobnym sajrajtom. Inac je pravda, ze mycka auto neumyje dokonale. Vsimol som si to hlavne na prednej kapote v okoli ostrekovacov, tam nie je kapota dostatocne umyta a zostava tam spinavsi lak. Cez leto inac davam prednost Wapke na OMW-ke. Auto vystiekam, prebehnem spongiou a je to. Po umyti natriem WS-Platinum (dufam, ze to funguje ako v reklame :) ,velke kvapky to fakt nechava, ale podpalovat a podobne veci som neskusal :P /a prelestim a auticko je ako nove.
Ford Focus combi 2 Ghia, diamtova biela, 1,6TDCi 80kW 10/2005 Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 21.02.2009 19:31

moabster píše: ... prebehnem spongiou ...
Co to je ta spongia :?: :oops:
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 21.02.2009 19:32

houba na mytí :mrgreen:

Stehnak
Test driver
Test driver

Příspěvek od Stehnak » 21.02.2009 19:55

Ja jezdim do mycky a beru si ten bezkartacovej program (11€). Max 2-3 krat do roka.
U me vetsinou teda prsi jiz pred vjezdem do mycky, ale videl sem chudaka korinka v kravate, kterej projel myckou, zacal utirat posledni kapky ktere mu zbyly na kapote a v ten moment zacala prutrz jak svina :|
Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD 2019 / Nissan Leaf 24 kWh 2012 / bylo Ford Mondeo ST 220 2006 / byl Ford Focus 1.6 16V 1999

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 21.02.2009 19:59

No ono clovek neumyva auto preto lebo tyzden nebude prsat, ale preto aby bolo stale ciste a ako nove :D. Lebo cim neskor sa umyje tym tazsie - ak vobec ide dolu spina.

Mne sa asi nikdy za 6 rokov nestalo, ze by do dvoch dni neprsalo, ked som umyl auto.
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

KUTY

Příspěvek od KUTY » 21.02.2009 21:30

Quickie píše:
WAP:
plusy:
- rýchle očistenie hrubej nečistoty
- vystriekanie aj horšie prístupných miest (blatníky a pod.)
- časová nenáročnosť

mínusy:
- potrebné doumývanie auta ručne špongiou a šamponom (komu nevadí smuhavé auto tak sa nemusi trápit týmto)
- možné poškodenie laku tlakom vody z trysky
To myslis vazne, ze po WAP-ke je este potrebne umyvat auto ? To potom mozem rovno bez WAP-ky umyt s vedrom v ruke, nie ? A "smuhave" auto sa vyriesi po vyschnuti naslednym voskovanim korytnackou apod.
A s tym moznym poskodenim laku by som to nevidel tak negativne. Ono staci dodrzat dostatocnu vzdialenost pri striekani vody na auto/lak a pohoda.

Zvazujem kupu WAP-ky, ale max. do cca 2500.-Kc no zatial som nic nenasiel. A ani neviem, co konkretne mam hladat (studena/tepla voda, 220V apod.) Snad niekto poradi.

yozefb
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od yozefb » 21.02.2009 22:52

KUTAC za tu cenu tu zakladnu kaercher, ale myslim, ze vacsina na fore ma prave tu.
http://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... 62#p124762

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 21.02.2009 23:01

Kutac:samozrejme je potreba po wapkovani cele auto este umyt..

jamaka
Test driver
Test driver

Příspěvek od jamaka » 21.02.2009 23:24

pokiala myslel len ze to ostriekas WAPkou tak to jednoducho neumyjes. Proste musis normalne zobrat potom kefu, alebo spongiu.
3D 1,8TDCi SPORT 85kW(116PS) 2003
3D 2,0 ST170 127kW(173PS) 2002

brava
Junior
Junior

Příspěvek od brava » 22.02.2009 10:35

Také jsem uvažoval, že si Wapku pořídím, ale nakonec jsem od toho upustil.Jednak je téměř nutné mít nějakou zpevněnou plochu,kde mohu mýt a to nejlépe s kanálem, aby vám ta špína nebo sůl, kterou z auta dostanete nestekla např. na trávník apod. Jednak jsem mluvil s řadou lidí, co ji mají a stejně si raději zajedou k benzínce, kde auto wapkou za nějakých 20 Kč umyjí a doma ev.dočistí či navoskují.Je to prý mnohem jednodušší než se s wapkou ( jednou za čas) roztahovat někde před barákem.Ale je to věc názoru.
Výhody domácí wapky bych viděl v tom, že se dá využít i na mytí jiných věcí než je auto, člověk nemusí stát frontu, která občas u benzínky je (já to řeším tak, že na wapku jezdím v době, kdy slušní lidé ještě spí např. v sobotu brzy ráno).Někdo může bydlet i tam, kde poblíž žádná wapka není .Pokud má někdo více aut, tak tam už se asi vyplatí domácí wapku mít a všechny fofíky a mondea vzít z jedný vody načisto :)
Ford Focus II 1.6i (74kW) hatchback 5/2007, modrá Tonic
Obrázek

Ahmed
Test driver
Test driver

Příspěvek od Ahmed » 22.02.2009 11:38

ybuba: Ne, bylo to nahoře, zrcátka sklápím vždycky.

Na wapku jezdím s autama v práci a zkoušel jsem xx čerpaček a nikde to neměli ve slušném stavu. Buď nejde wapka vypnout a stříká pořád na plno, jinde mají jenom jednu pistoli, takže na to musím nasazovat kartáč a špinit se a zároveň mě to stojí prachy, páč běží čas, jinde zase nejde ovládání a největší radost mám z toho, když tam přijedu autem špinavým jak prase a pustím do kartáče šampón a vyleze z toho 10 bublinek, jinak voda a celé auto chechlám rozmazaným bahnem...
Obrázek
Ford Focus II Combi, Gold Collection 1,6 TDCi, 66kW, 22/08/2007, panther black
Obrázek
Byl: Ford Focus Combi 1,8 TDDi, 2001, panther black

yozefb
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od yozefb » 22.02.2009 11:48

mam rovnake skusenosti ako ahmed, na tu co mam 200m od bloku treba vystat hodinu, aj to ide iba studena cista voda. Nehcel by som vidiet tie ksichty ludi za mnou v rade, ked by som vytiahol z auta vedro so spongiou. Ak chcem schopnu wap musim ist bud 20 alebo 50 km z domu. Ja rozmyslam nad kupou wapky s nadrzkou na sampon, s tym ze auto budem umyvat u rodicov na dvore. Idealna by bola v kombinacii s vlaznou - letnou vodou, vetdy ide spina krasne dole aj z podbehov.

Odpovědět

Zpět na „Karoserie“