Z čeho postavit domek?

Moderátor:Quickie
Odpovědět

Z čeho postavit domek?

1.Zděný(cihla,ytong)
78
68%
2.Montovaný – Canaba
3
3%
3.Systém Durisol
5
4%
4.Dřevostavba
28
25%

Celkem hlasů: 114

Infinter
Zkušený
Zkušený

Re: Z čeho postavit domek?

Příspěvek od Infinter » 14.05.2012 10:58

Předpokládám že proto to sem dal, abchom mu mohli poradit.. Víc hlav, víc ví :palec_nahoru:
FORD Focus kombi 1.6 74KW 2002 --> Fofík by INFINTER
Obrázek Obrázek Obrázek
Dodržuji stejný počet zanoření a vynoření!

Sobull
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Sobull » 14.05.2012 11:56

Když už do toho teda kafrám :mrgreen:
Zvážil bych nutnost průchodu z ložnice přímo na verandu. Přecejen ta veranda má být takový místo s posezením (takový centrum na scházení nebo jak to říct) a asi bych neměl dobrej pocit, že je z něj pohled přímo do ložnice. Spíš bych dal normální okno napravo od postele a tuhle stěnu využil na nějakej nábytek případně TV.
A určitě bych garáž od ostatních prostor oddělil silnou stěnou. Sice bude vytápěná, ale celou zimu bys tam asi topit nechtěl.
Tohle jsou parádní starosti :nazdravi:
FFII kombi 2,0TDCI, 2006

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 14.05.2012 15:10

Infinter píše: 1) Na jakou světovou stranu máš otočenou terasu?
2) Nebude ti při tomhle uspořádání vadit že je TV hned vedle krbu? (přijde mi že od krbu jde docela dost světla.
3) Na vstupní chodbě jsem nepostřehl nějaký prostor pro botník a třeba malou skřín pro bundy.
4) Chtělo by to udělat kousek stříšky i nad vstupem z terasy do obýváku, takhle ti na sklo bude pršet. Navíc předpokládám že touhle cestou budeš nosit dřevo, tak aby tam bylo místo na rohožku (suchou).
5) Nevím jestli komín přiznaný v dětském pokoji (pokud to bude dětský pokoj) je to pravé, většinou bývá s krbem spojený vytápěcí systém s ventilátore a u nás je ten větrák dost slyšet, protože má takovou divnou frekvenci.
6) Posunul bych varnou desku trochu víc od tohlo panelu s troubou, vypadá to jako kdyby tam bylo málo místa (něde jsem četl že se doporučuje min 60 cm)
7) Nevím jestli jsis toho všiml, ale v garáži ti stojí špatné auto :mrgreen:
1) Vchodove dvere a garaz jsou natocene na sever, vyklenek terasy je jiho-zapad
2) Tady puvodni "Bara" ma krb uprostred misnosti, coz ja bych asi nezkousnul, takto rozdelit krasne velky prostor (ktery mam rad). Navic TV je pro me i pritelkyni spise dekoracni prvek. Od hrany TV je krb 1,5m a svetla nebude urcite tolik, jako by tam bylo treba okno. Chtelo by to kazdopadne vyzkouset v praxi
3) V zadveri je prostor 2,65 x 0,5 m pro boty a vesaky (vylozene skrine bych tam asi nechtel)
4) Zalezi jeste na koncepci strechy, jestli bude vubec rovna nebo valbova - tou by se cela terasa zakryla. U rovne bych kus strisky jeste dodelat mohl, to je pravda. Pripadne to jde resit rozkladaci mazkyzou.
5) Moc se mi to reseni taky nezda, ale lepe se mi komin jeste nepodarilo umistit.
6) Kuchynka je stahnuta z Google archivu, jeste se bude menit - potreboval jsem meritko na prostor. Libil by se mi misto "U"-linky pultik do "L" a kus rovne linky. Neco takoveho...
196950-gallery1-ujlem.jpg
7) To je vysnene, stejne jako zatim i domek :D

Jinak jeste celkove rozmery - 19 x 16 m, zdivo bych rad brousene 50cm cihly bez dalsiho zateplovani.

A diky za poznamky, kazda rada dobra :nazdravi:

Sobull : Podobny pruchod ze spolecne koupelny do loznice ma kamarad a funguje to bezva. Navic bude jeste druha mensi koupelna mezi garazi a kuchyni.
Vychod na terasu se mi prave libi a radeji bych to resil zavesem nez zazdenim :D. Nicmene to je jen mensi teraska - vetsi bude dale od domu i s grilem (bez masa jako bych nebyl) a treba i bazenem (i kdyby z Kauflandu :mrgreen:)
Obrázek
Byl : Focus ST2 - 213kW
Byl : Freelander 2 S - 118kW
Byl : Fiesta Mk7 - 60kW
Je : Vauxhall Corsa VXR - 141kW
Je : Suzuki SV650 - 55kW
Je : BMW 520D - 128kW

...uz nic nedovolene neprodavam :P

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 15.05.2012 09:20

Je fajn, že to máš promyšlené ;)
1) To je ok na terase bude příjemně. Znamená to že máš ložnici na západ, napdá mě aby v ní nebylo moc teplo (doporučuji pořádně zaizolovat).
2) Nevím kde to vyzkoušíš. My máme krb sice 1,5 od TV, ale je stěna s TV je posazená hloub, takže to neva.
3) Co máš v tom pokoji vedle chodby vpravo? Ještě mě totiž napadlo, aby se ti tam lidi nemačkali a nešlapali přes sebe, když jich příjde víc a budou se zouvat a svlíkat?
4) Markýzu bych rozhodně nedal, budeš to potřebovat i kvůli sněhu, takže bych viděl něco na pevno. Markýza pro mě tak na stín, nebo v případě lehkého deště.
5) Jinak co se týká toho komínu, když ho chceš mít takhle, tak hlavně nedělat topící průduchy do toho dětského pokoje, nejde to pak zavírat (reps. my vytápíme teplým vzduchem z krbu patro, a je tam většinou na "chcípnutí", protože se ten průduch nedá zavřít, aby se celá ta vložka nepřehřívala), tak na to mysli.
6) kus pultu do L je rozumné, abys to ke stolu nemusel celé obcházet ;)
7) :palec_nahoru:

Co se týká té malé koupelny u garáže, tak podlahové topení, jinak tam bude kosa (ze dvou stran máš nevytápěné místnosti).
Obrázek Obrázek Obrázek

Sobull
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Sobull » 15.05.2012 09:51

Je vidět, že to máš fakt promyšlený.
Ještě jedna věc mě napadla. Pokud plánuješ přezouvání v tom zádveří, udělal bych vchod do garáže tam a ne v chodbě.
FFII kombi 2,0TDCI, 2006

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 15.05.2012 10:35

Sobull : Na obrazcich mam i v garazi velky botnik a prijde mi to lepsi takto rozdelit hromadu bot, nez mit vse u hlavniho vchodu - jako mit tam v lete nekolik pohorek nebo v zime sandalu :D.
Idealni by bylo to jeste o pul metru roztahnout v miste zadveri, ale uz ted ma deska 272m2 :bebng:...

Infinter :
1) Domek chci z 50cm zdiva a okna (dvojsklo) s izolacni folii, snad to bude stacit. Idealni by byl jeste rozvod klimatizace, ale to budou potreba asi velke finance navic :?
2) Zde je krb predsazeny o 0,5m, ikdyz v realu to muze byt klidne vice (nevim ted, jak hluboke jsou krbove vlozky)
3) To bude technicka mistnost (kondenzacni kotel, boiler) zaroven s pradelnou.
4) Mas pravdu :nazdravi:
5) Zrejme nejkritictejsi misto v projektu - navic vetrani bude mozne jen pres francouzske okno. Vydech bych zrejme zavrhnul, pripadne dal co nejmensi (vytapeni prozatim nemam moc prostudovane)
6) Libi se mi prostorne kuchyne, kde muze pracovat i vice lidi najednou a nedostanu pekacem po hlave, kdyz se s nim pritelkyne otoci :D
7) Az bude domek, budu rad i za 15 let starou Fiestu :palec_nahoru:
8) Chci vsude podlahove topeni krome garaze (tam bude klasicke) a spajzu (zadne). Vnimani tepla je u nej uplne jine nez u klasickych radiatoru :gott:
Obrázek

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 15.05.2012 11:26

ad 1) My máme starej barák cihlovej (předpokládám že to je 50) a před zateplením v něm bylo líp než venku, ale ta část otočená na jiho západ byla ohřátá tak, že bych tam nechtěl spát. Po zateplení vatou mi tam je zima, pokud třeba sedím v kratasech bez ponožek :D

ad 2) tak snad to bude stačit, kdyžtak necháš začouzené sklo :D

ad 5) pokud bys měl výdech někde u podlahy, nebude ti topit.. Pokud ho budeš mít nahoře, je potřeba (podle mě, jsem jen laik) mít ještě jeden výdech výš (nad stropem, nebo i nad střechou) Protože ten co bude nejvýš, bude muset být pootevřen pořád. U nás to je tak, že je poslední výdech v patře na chodbě, ve výšce kolen. Neudržím nad tím ruku jak to pálí a když ho zavřu (jsou tam takové lamely) tak to stejně fouká. Preblém je to, že pokud se zatopí v krbu, vypne kotel a netopí, v pokojích je dost zima, nebo musíš mít otevřené dveře, aby se teplo rozneslo. V chodbě je přetopeno. Takže tenhle systém je naprd.

Ale ty máš jen jedno podlaží, tak třeba to nebude takový problém.

Podlahové topení je super ;)

A kdy počítáš že to vypukne?
Obrázek Obrázek Obrázek

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 15.05.2012 14:19

1) Jsem na 30 let starem domku, 40cm steny (cihly, tvarnice....proste co se v te dobe naslo :roll:) bez zatepleni. Kotel klasicky plynovy a topeni na stene. Tomu vsemu se chci v budoucnu vyhnout. Proto chci kvalitni 50cm zdivo, zadne dalsi zatepleni (neverim polystyrenu, co udela za 10-20-30 let), kondenzacni kotel a podlahove topeni. Oken tak akorat, aby bylo uvnitr dostatek svetla, ale abych neprotopil zbytecne hodne penez. Trojsklo je uz zbytecne drahe a hlavne tezke, staci mi dvojsklo. Krb taky pomuze s vytapenim. V lete mi je v aktualnim domku dost teplo (zapani strana, zadne stineni, rovna cerna strecha), ale nejsem v Dubaji :D.

2) Rika se tomu tonovane sklo (a netreba ani atest na propustnost) :D

5) To bude potreba probrat s nekym, kdo se tim zabyva. Nerad bych v tom udelal nejakou chybu.

Zatim jsem ve fazi, kdy jezdime obhlizet pozemky. V zari jedeme na nejaky cas do UK, tak bych do te doby mel rad aspon koupeny a oploceny pozemek. Je potreba jeste prisetrit aspon na vetsi polovinu vsech nakladu, zbytek nejaka rozumna hypoteka. Po dobu pobytu v UK (cca. 3 roky) vyridit veskere papirovani, projekt a stevbni povoleni, abychom ihned po navratu mohli "kopat do zeme".....to je moje aktualni strategie - byl bych rad, kdyby vse takto klaplo :bebng:
Obrázek

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 16.05.2012 07:58

Možná blbá otázka, ale nestane se ti že za 3 roky přijedeš zpátky do ČR jen proto, abys ten pozemek prodal a mohl bez starostí zůstat v UK?

A je ti jasné že kvůli povolením budeš muset do čech jezdit na jednání s úřadem, nebo si chceš najmout někoho kdo to za tebe zařídí?
Obrázek Obrázek Obrázek

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 16.05.2012 09:13

Zdar, dovolím si sem napsat pár postřehů, ani ne k projektu, ale spíš zkušenost po dvou letech bydlení v novostavbě, určitě se to někomu hodí :palec_nahoru: .
Dům z ytongu, podkrovní, klasický obdélník, zastavěno 92 m2, sedlová střecha, 30 cm Ytong + 15 cm polystyren. Trojskla, podlahovka všude, pouze v koupelně navíc dva žebříky napojené na podlahlovku (na usušení ručníků).
V podlaze 13 cm polyš, ve stropech 32-38 vaty. Tepelná ztráta kolem 4,5 kW.
Topení jsem dlouho zvažoval, nakonec šel hlavou proti zdi a pořídil el. kotel s plynulou regulací 1-9 kW a na ten napojil podlahovku. Podlahovku jsem si namotal sám, topenář akorát udělal páteřní rozvody od rozdělovačů ke kotli. Všichni říkali, že jsem blázen a nedoplatím se. První zima - bydleno ještě bez zateplení, navíc topná zkouška v říjnu, dům mokrý... cena za rok 48 000 komplet barák. Vloni zatepleno a dodělaná fasáda, spotřeba bude odhadem kolem 35 000 Kč, počítám si to po měsíci, takže mám celkem přesný odhad. Komplet dům - tedy normální elektrika plus topení elektrika, ohřev vody atd. Takže cca 3000 měsíčně náklady na celý dům bez hnutí prstem, s pohodlnou obsluhou elektrokotle.
Co bych udělal jinak?
1. Rozhodně bych pořídil řízené větrání, protože přeci jen novostavba nevětrá přirozeně tak, jako staré baráky, a otevírat okna ručně po čase omrzí, kdo nezažil, neuvěří. A v zimě v -15 vstávat v noci a otvírat okna v ložnici není zrovna to pravý. To byla velká chyba, možná časem udělám jen řízené podkroví, kde spíme.
2. Pak bych možná zrušil úplně krbovky v obýváku, zbytečná investice do komínu a kamen, v zimě se zatopí a během dvou hodin je obývák přetopený, protože dům je dobře zateplen. Navíc už mě i omrzelo jednou týdně v nich topit pro tu "náladu" :totlsmile: .
3. Umístil rozdělovač na podlahovku v přízemí jinde než ve spíži :irre: . Sice je hezky schovaný, ale všechny trubky co k němu vedou mi zbytečně ohřívají spíž.
Co bych neměnil? Hlavně podlahovka celý dům, nebetyčný rozdíl oproti radiátorům, jiné vnímání tepla, rovnoměrně prohřátý interiér, levnější provoz, navíc první zimu mohl náš špunt celou zimu ležet krásně na dece na podlaze (byl mu rok).
Jinak jsem nevěřil údajům, že dodělávky stojí zhruba dvojnásobek hrubé stavby - je to tak, a to jsem dělal hodně věcí svépomocí. Pak venkovní práce - taky hezká pálka, plot, stání na auto, zámkovky, spousta drobností co nejsou vidět, ale něco stojí...
Takže jestli má někdo rozpočet na tři mega a má je v ruce, ať si stejně minimálně jedno přihodí jako rezervu.

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 16.05.2012 10:21

Infinter píše:Možná blbá otázka, ale nestane se ti že za 3 roky přijedeš zpátky do ČR jen proto, abys ten pozemek prodal a mohl bez starostí zůstat v UK?
Verim, ze nestane. V CR mame lepsi zivotni uroven, ikdyz jsou vyplaty mensi. Mam tu rodinu, kamarady, zazemi, konicky....proste me to stale tahne domu. Uz jsem zil 3 roky v Irsku a byl to prima zazitek, ale doma je doma 8).
Infinter píše:A je ti jasné že kvůli povolením budeš muset do čech jezdit na jednání s úřadem, nebo si chceš najmout někoho kdo to za tebe zařídí?
B je spravne :D, radeji neco zaplatim a mam to skoro bez starosti. Tyhle sluzby casto nabizeji primo projektanti, kteri by delali i projekt. Kdyz si vezmu kolik bych projezdil, provolal a kolik by to celkove sezralo casu, tak zase tolik nepreplatim. Navic tihle lide uz v tom umi chodit a maji sve konexe na spravnych mistech, takze to byva castokrat mene komplikovane a rychlejsi.

tym : Kazdopadne je rozdil starsi nezatepleny barak a zateplena novostavba. My treba protopime cca. 35.000,- rocne jen plynu (21°C, kazdy stupen navic cca. 3.000,-), kde jsou dalsi penize na ohrev vody elektrikou. Podlahove topeni hodne zavidim, vzdycky se tesim k nekomu na navstevu, kdo ho ma :D.
Obdelnik s podkrovim, tluste zateplene zdi, predpokladam i relativne male zaskleni....asi nej co muze byt proti tepelnym ztratam. To mas jaky typ? Nizkoenergeticky?
S nakladama po hrube stavbe mas pravdu, casto byvaji i 2x vetsi proti uzavrane hrube stavbe :bebng:. Na druhou stranu se da svepomoci dost usetrit, pokud nema clovek leve ruce a ma dostatek casu.
Obrázek

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 16.05.2012 12:30

No, tak snad na vyřízení povolení nikdo cizí nic nezkazí :wink:

My máme v současném bydlení taky podlahové topení - sousedy :perfect: :mrgreen:

Jinak my na byt měli stavební práce cca 115000 a celkem to vyšlo přes 400000 :cry:
Obrázek Obrázek Obrázek

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 17.05.2012 13:43

Cena se vetsinou neda moc dobre odhadnout, je to vzdycky loterie. I kdyz to vyjde na vice, nez se planuje, porad je to jedna z nejlepsich investici :palec_nahoru:...

A topi sousedi dobre? :D
Obrázek

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 18.05.2012 08:15

To mírné teplo od spodu je super, kamarádi co bydlí v nájmu v přízemním baráčku, u nás chodí schválně bez pantoflí.. Že prý je ty dlaždice na chodbě hřejí :D :palec_nahoru:
Obrázek Obrázek Obrázek

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 06.06.2012 20:45

Trosku jsem pokrocil :D....

Dal jsem na Vas a komin uz neni v detskem pokoji. Uprostred vznikla technicka mistnost a pradelna zaroven. Druhy detsky pokoj vznikl misto puvodni pradelny. Domek se jeste o kousek zvetsil a rovnou strechu jsem vymenil za valbovou (tim vznikl i fajn koutek na drevo). Zahrada je zatim provizorni - pouze trava a bazen jeste neni umisteny :D....
Přílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
Obrázek