Spotřeba nafty - 2,0 TDCi, 100kw - Vaše hodnoty
- Maverick_cz
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spotřeba nafty - 2,0 TDCi, 100kw - Vaše hodnoty
aktuální spotřeba je stejně k ničemu... jediné co se dá použít je jet stejnou jízdou minimálně minutu a před tím si vynulovat průměrnou spotřebu.. pak je krásně vidět, kolik to v tom úseku spolklo... jak už jsem psal, tak podle mých zkušenností je to tak, že optimální otáčky pro spotřebu jsou na každý kvalt trochu jiné. O jedničce dvojce se bavit nemá smysl a trojka také ještě není kvalt pro spotřebu.
Nejoptimálnější kvalt u mě je čtyřka. Pokud jedu po okreskách rychlostma mezi 65-90 tak neřadim nic jinýho... čtyřka není tak dlouhá, aby to motor při nízkých otáčkách trápilo a ani tak krátká, aby na 90km/h byla přetáčená (ve smyslu vyšší spotřeby). Touto jízdou se dá dosáhnout u Focuse 4-5 litrů bez problémů.
Co se týče pětky, tak ta už je do rychla spřevodovaná a její řazení v otázce spotřeby má smysl až někde kolem 80-90.
Šestka je rychlost opravdu prakticky jen pro dálniční provoz, nebo jí tam lupnout z kopce místo neutrálu a nebo ve chvíli, kdy jedete alespoň 110-120. Jinak jí opravdu nemá smysl řadit. Když jsem auto koupil, tak jsem s ním jezdil v nízkých otáčkách co nejvíce právě kvůli spotřebě. Byl jsem tak zvyklí z TDIček. Tenhle motor je ale prostě jiný. Už jen logicky, dokud vám nezapne turba, tak je menší účinnost, jelikož turbo zvyšuje účinnost motoru díky lepšímu spalování. Proto a i z mých zkušenností, kdy jsem poměřoval různé druhy jízd jsem zjistil, že optimální je auto točit kolem 2000 otáček na rychlosti 4,5,6. Tam je spotřeba nejoptimálnější.
Co se týče dvouhmotového setrvačníku, tak tím si tak jistý nejsem, že půjde do háje, pokud budu motor podtáčet, ale všeobecně se to bere jako fakt. Každopádně jenom trouba a člověk, kterej neslyší motor (ve smyslu citu pro motor) může auto, který váží skoro 1,5 tuny na šestku podtáčet. Tím myslím rychlosti okolo 70-80. To nedostává na prdel jen dvouhmotový setrvačník, ale spousta dalších věcí.
Osobně pokud chci jezdit na spotřebu, tak pokud nejsem na dálnici, tak šestku vůbec neřadím. Do 105-110 je 5 pořád optimálnější rychlostí.
Taky už se tu psalo, že odpor vzduchu roste exponencielně s rychlostí a tak po rychlosti 120-130km už se moc nedá hovořit o tom, jaké otáčky jsou optimální, jelikož auto se přežírá jenom tím, že musí přetlačovat odpor vzduchu. Podle mých zkušenností do rychlosti 150km/h se ještě dá jet do 6,5litru. Nad už to stoupá hodně nerovnoměrně a při rychlostech 180-200 je spotřeba kolem 8-9,5l.
Nejoptimálnější kvalt u mě je čtyřka. Pokud jedu po okreskách rychlostma mezi 65-90 tak neřadim nic jinýho... čtyřka není tak dlouhá, aby to motor při nízkých otáčkách trápilo a ani tak krátká, aby na 90km/h byla přetáčená (ve smyslu vyšší spotřeby). Touto jízdou se dá dosáhnout u Focuse 4-5 litrů bez problémů.
Co se týče pětky, tak ta už je do rychla spřevodovaná a její řazení v otázce spotřeby má smysl až někde kolem 80-90.
Šestka je rychlost opravdu prakticky jen pro dálniční provoz, nebo jí tam lupnout z kopce místo neutrálu a nebo ve chvíli, kdy jedete alespoň 110-120. Jinak jí opravdu nemá smysl řadit. Když jsem auto koupil, tak jsem s ním jezdil v nízkých otáčkách co nejvíce právě kvůli spotřebě. Byl jsem tak zvyklí z TDIček. Tenhle motor je ale prostě jiný. Už jen logicky, dokud vám nezapne turba, tak je menší účinnost, jelikož turbo zvyšuje účinnost motoru díky lepšímu spalování. Proto a i z mých zkušenností, kdy jsem poměřoval různé druhy jízd jsem zjistil, že optimální je auto točit kolem 2000 otáček na rychlosti 4,5,6. Tam je spotřeba nejoptimálnější.
Co se týče dvouhmotového setrvačníku, tak tím si tak jistý nejsem, že půjde do háje, pokud budu motor podtáčet, ale všeobecně se to bere jako fakt. Každopádně jenom trouba a člověk, kterej neslyší motor (ve smyslu citu pro motor) může auto, který váží skoro 1,5 tuny na šestku podtáčet. Tím myslím rychlosti okolo 70-80. To nedostává na prdel jen dvouhmotový setrvačník, ale spousta dalších věcí.
Osobně pokud chci jezdit na spotřebu, tak pokud nejsem na dálnici, tak šestku vůbec neřadím. Do 105-110 je 5 pořád optimálnější rychlostí.
Taky už se tu psalo, že odpor vzduchu roste exponencielně s rychlostí a tak po rychlosti 120-130km už se moc nedá hovořit o tom, jaké otáčky jsou optimální, jelikož auto se přežírá jenom tím, že musí přetlačovat odpor vzduchu. Podle mých zkušenností do rychlosti 150km/h se ještě dá jet do 6,5litru. Nad už to stoupá hodně nerovnoměrně a při rychlostech 180-200 je spotřeba kolem 8-9,5l.
Focus II Titanium X 2005, 3dv, 2.0 TDCi

- muWme
- Nováček
2 Maverick_cz:
dikes.. tyto info pro me byly uzitecne a vemu si je k srdci a plynovemu pedalu
dikes.. tyto info pro me byly uzitecne a vemu si je k srdci a plynovemu pedalu

- Maverick_cz
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
u tebe to bude asi zase trochu jinak. Větší hmotnost, vyšší koeficient odporu vzduchu a vůbec průmět čelní plochy. Každopádně čím je auto těžší, tím víc bych dbal na to, abych ho nepodtáčel. Šestka je tady opravdu hodně dlouhá a tak to není to samé jako na stejné otáčky u TDIček.
Tuším, že jsem to už psal, ale shrnu to:
Galaxy 130km/h 6stupeň 2500 otáček.
Focus 130km/h 6stupeň 2200otáček.
ta převodovka co je v galaxy by měla být shodná s passatem, ale ruku do ohně za to nedám.
Tuším, že jsem to už psal, ale shrnu to:
Galaxy 130km/h 6stupeň 2500 otáček.
Focus 130km/h 6stupeň 2200otáček.
ta převodovka co je v galaxy by měla být shodná s passatem, ale ruku do ohně za to nedám.

- zrzek
Už mám tohle auto asi 1,5 roku a pořád nemůžu přijít na to jak jezdit na spotřebu
. Fakt je, že jezdím spíš kratší trasy a tam se spotřeba pohybuje 6,5 - 7,5 l (měřeno do plné). Rozdíl mezi zimou a létem žádný patrný není. Dnes jsem byl v Pardubicích (cca200) a cesta tam i zpět s nějakým popojížděním po městě 5,3 (dle PC). Dostat se ale na průměr 5,7 v kombinované spotřebě, který udává výrobce nedokážu. Holt tenhle motor není na krátké cesty ale to jsem více méně věděl už když jsem ho kupoval takže není co řešit. Ostatně ta spotřeba je oproti benzínu pořád super.

Focus c-max 2,0 TDCi Sport rezatá metla (zrzek)
- muWme
- Nováček
no podle http://www.spritmonitor.de/en/detail/307813.html mi to ukazuje tech 6,3 co mam v popisu (tankuju porad do plne) ale PC v aute ukazje 7,1-7,4 cemu mam verit? ty jizdy mam denne cca 18+18km v Praglu hodne po jizni spojce..
- Forny
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Podivej, pokud chces jezdit na spotrebu tak vyraz treba do Chorvatska, ale priprav se na to ze pojedes 80 - 100 km/hod a idealne se vyhnout vsem mestum. Jak tu psal Maverick_cz o optimalni rychlosti, tak 1, 2 a 3 jsou posouvaci rychlosti ve meste, tam se pod 7,5 litru dostanes asi spatne. A pokud se nechces po dalnici sinout jak hlemejzd mezi kamiony 90 - 100 tak zapomen na spotrebu. Protoze s rychlosti ty roste odpor vozidla a tim padem spotreba.
Ja ted byl v Rakousku a pri plne nalozenem aute a rychlosti 140 - 150 (cca 450km) po dalnicich jsem mel spotrebu 6.3, jakmile jsem prijel do hor a jel po okreskach, tak to padlo na 6,1 (cca 130 km). Kamos co jel novym Golfem v benzinu mel spotrebu lehce pod 9l/100km, takze ja jsem vysmatej - a to kdyz prisel kopecek tak me auto jelo porad 150, kdezto on me pak musel dojizdet az 170-kou, protoze mu dosel dech
PC neverit, pouze oriantecni, dulezitejsi je brani nafty od plne do plne
Ja ted byl v Rakousku a pri plne nalozenem aute a rychlosti 140 - 150 (cca 450km) po dalnicich jsem mel spotrebu 6.3, jakmile jsem prijel do hor a jel po okreskach, tak to padlo na 6,1 (cca 130 km). Kamos co jel novym Golfem v benzinu mel spotrebu lehce pod 9l/100km, takze ja jsem vysmatej - a to kdyz prisel kopecek tak me auto jelo porad 150, kdezto on me pak musel dojizdet az 170-kou, protoze mu dosel dech

PC neverit, pouze oriantecni, dulezitejsi je brani nafty od plne do plne
- muWme
- Nováček
to je mi jasny ja neresim spotrebu protoze ta i na Prahu je krasna.. jen sem se proste pozastavil nad tim ze PC ukazuje skoro o 1,l vice nez skutecne pri tankovani do plne...
- Maverick_cz
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
já mám opačnou zkušennost... teď jsem si jí opět potvrdil na dlouhym i krátkym úseku, kdy jsem musel dotankovávat 10l nafty, abych měl plnou, než pojedu do Rakous a podle PC byla spotřeba 6,2 litru a podle propočtu kolik jsem ujel km a kolik jsem tam nalil, tak mi vyšlo 6,55l/100km. Taky jsem si nechal podle netu spočíst přesnou délku dráhy, kterou jsem jel a ta se rozcházela s ujetejma km v PC jen decentně, což je dáno, že to nikdy nezměřím úplně přesně, ale každopádně ten rozdíl byl velmi malý a na spotřebu by velký vliv neměl a na ten rozdíl pouze minimální. Díky tomu jsem si mohl být jistý, že počet dotankovaných litrů správně poměřuju s ujetou vzdáleností, kterou ukazuje PC. Takže závěr je, že u mýho auta PC měří správně ujeté km, ale spotřebu ukazuje o 0,35l/100km méně.

- Forny
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Mam uplne stejne zkusenosti jak pise Maverick_cz:
Praha - Virgen (rakousko) - dle michelim.com 588 km, dle navigace v aute (Denso) 588 km, dle BC ujeto 588 km, pak jsem mel popojizdeni od baraku ke sjezdovce a pri brani nafty mi ukaza BC 6.3l/100 km kdezto kdyz jsem to spocital tak mi to vyslo na 6.6 - takze podmeroval o 0.3 l
Samozrejme si pisu spotrebu dle spintmonitor.de a tam jsem lehce pod 6l a to jen diky tomu ze jsem najel cca 1500 km po okreskach kde to clovek nehoni. Az priste naberu plnou tak vynuluji spotrebu a zkum znovu testnout poresnost BC.
Praha - Virgen (rakousko) - dle michelim.com 588 km, dle navigace v aute (Denso) 588 km, dle BC ujeto 588 km, pak jsem mel popojizdeni od baraku ke sjezdovce a pri brani nafty mi ukaza BC 6.3l/100 km kdezto kdyz jsem to spocital tak mi to vyslo na 6.6 - takze podmeroval o 0.3 l
Samozrejme si pisu spotrebu dle spintmonitor.de a tam jsem lehce pod 6l a to jen diky tomu ze jsem najel cca 1500 km po okreskach kde to clovek nehoni. Az priste naberu plnou tak vynuluji spotrebu a zkum znovu testnout poresnost BC.
-
- Nováček
Plně souhlasím s Maverick_cz. Je třeba 6st. používat až nad 110km/h a jinak s ním jezdit jako s normálním 5-ti kvaltem.
Zkouším jezdit jak na spotřebu - dálnice do 130 - 5.3 l
do 200 - 6.3 l a víc. Záleží, jak dlouho to valím.
Mám C-MAX - a nemůžu se nabažit. Hlavně, když člověk jede 160, tak si připadá, jako v jiném autě při 120.
Zkouším jezdit jak na spotřebu - dálnice do 130 - 5.3 l
do 200 - 6.3 l a víc. Záleží, jak dlouho to valím.
Mám C-MAX - a nemůžu se nabažit. Hlavně, když člověk jede 160, tak si připadá, jako v jiném autě při 120.

-
- Nováček
Zdravím. Po měsíci a nic moc ježdění (hlavně město a sem tam okreska a dálnice) průměrná spotřeba 6,5l dle počítače. Rád jsem si přečetl vaše zkušenosti s motorem, člověk se pořád učí. Doufám, že mi pomůžou. Jo, chtěl jsem dodat, s tímhle autem je nekřesťanské jezdit pomalu
, je v něm...jak bych to řekl....no spousta chuti do života!

neofelis Focus II, 2.0TDCi, 100 kW, titanium, hatch, modrá metla
-
- Junior
Spotreba Cmax 2,0TDCI
Čaute chalani,
chcem sa spýtať kolko Vám žerie Cmax v meste? Mne sa to už šplhá k 7,5:)))
ale priemerka bola pod 6,5. Zatiaľ ešte nemám najazdeného veľa, tak preto sa pýtam.
A pre adminov, takéto vlákno tu ešte nieje
resp. bohužial som nenašiel.
Dikes
ale priemerka bola pod 6,5. Zatiaľ ešte nemám najazdeného veľa, tak preto sa pýtam.
A pre adminov, takéto vlákno tu ešte nieje

Dikes
Ford Mondeo 2,0 TDCI 6st automat, Titanium - 2010
- muWme
- Nováček
Re: Spotreba Cmax 2,0TDCI
jezdim z 95% po praze a mam tam permanentne podle PC cca 7,4-7,5 tankuju do plne a podle tankovani mi vychazi na 6,4 (viz podpis)chudas píše:Čaute chalani,
A pre adminov, takéto vlákno tu ešte niejeresp. bohužial som nenašiel.
Dikes
- BobTDCi
- Zkušený
Re: Spotreba Cmax 2,0TDCI
Mám síce only Turnier/combi/, ale najčastejšie nad 6L obvyklá zimná reálka 6.1 - 6.3, ale naposledy som mal 7.1 a tom bolo 400km a z toho asi 30km rýchlosťou 140-180km/h a zvyšok normálne skladba jázd 2x denne po 20km do práce a z práce. a veľa mesto - krátke jazdy...chudas píše:Čaute chalani,
A pre adminov, takéto vlákno tu ešte niejeresp. bohužial som nenašiel.
Dikes

V tomto nikdy nezabudnem na Mégane II i Clio II 1,5dCi. Bez ohľadu na rýchlosť jazdy či skladby jazdenia - dlhé, krátke reálka 4,3-4,5 Mégane a Clio 4,0-4,2. Chorvátsko tri osoby plný kufor Clio 3,67 a Mégane 4,1L/100km.

Seat LEON II, 1.9TDI PD 105k, 06/2010´
Predtým: Ford Focus II Titanium kombi, 1.6TDCi 110k, 10/2005´
Predtým: Renault Mégane II sedan, 1.5dCi 82k, 2004´
Predtým: Renault Clio II, 1.5dCi 65k, 2001
Predtým: Ford Focus II Titanium kombi, 1.6TDCi 110k, 10/2005´
Predtým: Renault Mégane II sedan, 1.5dCi 82k, 2004´
Predtým: Renault Clio II, 1.5dCi 65k, 2001
-
- Junior
Tak už viem prečo sa mi pohybovala okolo 7,4, mal som stale zapnutu klimu, takže aj tam a kvoli tom sa spotreba vyšplahala. Dne spolda BC, som mal priemerku do prace 6,5.
Takže pohoda, a uvidime ešte ked budem tankovat si to vyratam podla skutocnosti a nie BC, nakolko ako pišete nie su na nom docela pravdive udaje
Takže pohoda, a uvidime ešte ked budem tankovat si to vyratam podla skutocnosti a nie BC, nakolko ako pišete nie su na nom docela pravdive udaje
Ford Mondeo 2,0 TDCI 6st automat, Titanium - 2010