Příspěvek
od bohdans » 29.12.2015 01:20
Zdravím.
Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych sem napsal nějaké zkušenosti s novým rádiem.
Samotná koupě proběhla naprosto bez problémů a hlavně velice rychle. Objednával jsem v neděli a ve středu dorazilo cestu z Hamburgu ke mně domů. Takže v podstatě za dva dny, neděli nepočítám.
Jedna věc mě na něm mrzela ještě dřív, než jsem ho měl doma. A to ta, že rádio nespolupracuje s Convers plus. Trochu jsem doufal, že to umět bude, protože na YouTube lze najít mnoho videí, kde tomu tak je. Pak jsem si ale ještě jednou pořádně přečetl nabídku prodejce a tam to bylo v poznámce jasně napsáno. Takže se dá říct, že jsem se trochu ukvapil. Dnes už mi to ale nevadí. Je to totiž spíš záležitost na efekt, než že by to nějak zjednodušilo ovládání. Zmiňuji to hlavně proto, aby si případní zájemci o koupi co nějdůkladněji přečetli popis a pak nebyli překvapeni. Jak to není v češtině, dá se něco přehlédnout.
Teď k samotnému přístroji. Rádio je ve stříbrném provedení, jak jsem již dříve uváděl. Je trochu světlejší než původní Blupunkt, který byl stejný jako ostatní tlačítka na středovém panelu, což trochu prozrazuje, že se nejedná o originál. To je patrné hlavně na denním světle. Ale i tak si myslím, že u Mondea před faceliftem, je to vhodnější varianta než černá. Kvalita zpracování je slušná. Skodaxovo označení "lepší čína" je asi celkem výstižné.
Instalace přístroje nebyla nic složitého. Rozdělání středového panelu jsem již měl natrénováno z demontáže origo radia, které jsem vydělával kvůli jeho nefunkčnosti. Zapojení je stejné jak u originálu. Zacvaknout konektor a anténu FM do přístroje a je to. Jediný problém byla odlišná zástrčka na GPS anténu oproti té původní. To jsem vyřešil odstřižením koncovky a napojením té z antény, která byla dodána k přístroji. Externí mikrofon jsem nezapojoval. Handsfree prakticky nepoužívám, takže to jsem odložil na později, jestli vůbec. Stejně tak jsem nezapojoval ani USB kabely s tím, že paměť přístroje rozšířím pomocí SD karty.
Po zapnutí jsem naladil rádio a na SD kartu s navigací nahrál nějakou hudbu kvůli vyzkoušení reprodukce. Ta byla oproti původnímu Blaupunkt Travelpilot FX opravdu trochu slabší. Zejména zvuk rádia.
Poté jsem vyzkoušel navigaci. Hlavně mě zajímala kvalita příjmu, když jsem použil původní anténu místo té dodané. Co mě potěšilo, tak ta je perfektní. Satelity nalezeny a zafixovány během několika sekund. Přístroj umí nejen GPS ale i Glonas.
Další věcí byla kvalita příjmu FM, protože tu Skodax nejvíc kritizoval. Byl jsem případně rozhodnut, zkusit ji vylepšit zesilovačem. Zdá se ale, že není potřeba. Skoro bych řekl, že tam už nějaký bude. Nevím jestli to u Mondea není řešeno jinak než u Focusu, ale kvalita příjmu se zdá být srovnatelná s origo rádiem. Pravda je, že jsem teď jezdil jen po městě a blízkém okolí. Tak uvidíme, až pojedu někam dál.
Co se týče úprav, tak jsem nainstaloval upravenou ROM od Malaysk a Viper4Android na vylepšení zvuku. Pomohl mi v tom Skodaxův úvodní popis a taky jeho odpovědi na mé dodatečné dotazy. Za to mu ještě jednou děkuji.
Dále jsem tam dal svoji verzi navigace IGO. Mám ji upravenou podle svých představ a hlavně odzkoušenou a s nejnovějšími mapami.
Zvuk se pomocí Viperu dá vylepšit na úroveň srovnatelnou s původním Blaupunktem, možná i lepší. Bohužel tato aplikace nemá vliv na zvuk z FM rádia, takže ten je stále slabší. Časem se pokusím ještě vylepšit. A to je taky jedna z výhod tohoto rádia. Přístroj lze díky slušné podpoře různě upravovat a přidávat androidí aplikace dle libosti.
Celkově mohu říct, že koupě nelituji a zatím jsem spokojen. Pro mě největší výhodou je vestavěná navigace s vždy aktuálními mapami. U původního rádia jsem sice navigaci měl taky, ale v němčině a s mapami z roku 2009. Nahrátí češtiny od Auta česky stojí 5000,- a aktualizace map od Fordu 2300,-. A to už jsme skoro na ceně tohoto rádia. Navíc navigace IGO je jednoznacně lepší.
Na druhou stranu musím ale přiznat, že nebýt poruchy původního rádia a velké částky nutné na jeho opravu, tak bych tuto koupi neuskutečnil.
-
Přílohy
-

-

-

-

Naposledy upravil(a)
bohdans dne 29.12.2015 16:12, celkem upraveno 3 x.