Projevy ABS
- sasa01
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
jj , to se mi taky zdálo , ale zkuste nekdo s autem bez ABS v 100Km/h zaslapnout brzdu , a to se pak budete divit jak daleko pojedete , a jeste ty plosky na pneu , takze ABS je jasne lepsi 

FF kombi 1.6 16V , 00 Futura , Light Sapphire Blue
Ford Focus 1.6 16V , r.v.99 Trend (byl , už nezije )
Mazda 323 F 1.8 GT ( nez bude novy fofo )

Ford Focus 1.6 16V , r.v.99 Trend (byl , už nezije )
Mazda 323 F 1.8 GT ( nez bude novy fofo )

- canndale
- Zkušený
jj toto je presne pocit, ktory som mal ked som prvykrat skusal ABSPedroH píše:poprvé mě to taky vyděsilo, jsem si říkal, že mi upadává náprava, ... !!

A dalsia vec je ze ked sa ABS sa stara o brzdenie takze mozes kludne dupnut na brzdu a nie hladat krizovy bod medzi maximalnym brzdnym ucinkom a smykom a popri tom este hladat skulinku kadial sa da uniknut danej situacii.. (skusenosti z felicie

Toyota Highlander 2.5h
Small CX3
Ford Focus 2010, 1.6i 74kW
Small CX3
Ford Focus 2010, 1.6i 74kW
- PetrS
- Junior
Zkušenost s ABS jen dobrá, na mokru mě zachránila, když přede mnou jedoucí Fabia nečekaně spomalila, a já byl zrovna v kaluži, a na suchu to ABS zapíná až v extrémní situaci, protože jsem musel dupnout na brzdu ve 110 a pneu mi dokonce zaječelo, takže kombinace 4 kotouče a ABS je super a brzdná dráha celkem vyhovující. Jo a ABS mi fakt funguje, viz to brždění na mokrém a v zimě pěkně kopalo. 

je: Focus II FL 1,8 16v Ghia 7/08
byl : Focus 1,6 16v 74kW, 1/02 s drobnými úpravami
byl : Focus 1,6 16v 74kW, 1/02 s drobnými úpravami
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Re: Projevy ABS
Je to normalni jev. Kdyz jsem to zazil poprve, tak jsem automaticky uvolnil brzdovy pedal a to je ta nejvetsi chyba.p3x píše:Nazdárek! Potřeboval bych vědět jak se konkrétně projevuje činnost ABS. Dneska jsem si to na mokru vyzkoušel a kromě "kopání" do pedálu se ozvaly i takové bouchavé zvuky. A musim říct, že jsem z nich neměl zrovna dobrej pocit.. Je to normální? Netušil jsem že to je i slyšet..
- astor
- Nováček
Re: Projevy ABS
Toto je opravdo ožehavé téma.
Je nám přece všem jasné že ABS JE JEDNOZNAČNĚ KROK DOPŘEDU.
Nemusíme se tady do sebe navážet kvůli nějakýmu slovíčku.
ABS je tady pro nás aby nám pomohlo a pomáhá v kritických situlacích. A tak to taky je.
Když píšu že to v létě na suché silnici ze 100 km/h zašlápnu nadoraz vší silou a pak to má nějakou dlouhou brzdnou dráhu , tak se možná nepletu , páč něco už naježděno mám .
O tom to ale není. Jednak ABS je systém , ne pro zkrácení brzdné dráhy ale je tam proto aby bylo auto i při brždění ovladatelné , řiditelné. Pokud ho nemáte a dupnete na to tak se sice zastaví kola a le to auto si jede kam ho napadne . Většinou rovně a to ještě smykem.
Když jsem napsal že spoléhám radši na sebe- myslel jsem tím , že nezašlápnu pedál na podlahu a nečekám co se bude dít. Jako osel. Přece všichni co trošku jezdíme máme cit v noze. Pokud to začíná stejně jít do smyku držím pedál dál a nechávám práci ABS. Je fakt že kdybych viděl že to nikam nevede a měl na to čas , tak možná pedál pustím a budu radši řídit. To se ale tady nedá popisovat , to je od situlace.
Pokud je ale mokro , sníh a podobně . Je ABS o 100% asi i víc učinější než já
Proto jsem rád že ho tam mám , stejně bych si dneska ( ani v loni) auto bez ABS a klimatizace nekoupil. Píše se rok 2007 a je to základ. To můžu jezdit v Žigulovi

Je nám přece všem jasné že ABS JE JEDNOZNAČNĚ KROK DOPŘEDU.
Nemusíme se tady do sebe navážet kvůli nějakýmu slovíčku.
ABS je tady pro nás aby nám pomohlo a pomáhá v kritických situlacích. A tak to taky je.
Když píšu že to v létě na suché silnici ze 100 km/h zašlápnu nadoraz vší silou a pak to má nějakou dlouhou brzdnou dráhu , tak se možná nepletu , páč něco už naježděno mám .
O tom to ale není. Jednak ABS je systém , ne pro zkrácení brzdné dráhy ale je tam proto aby bylo auto i při brždění ovladatelné , řiditelné. Pokud ho nemáte a dupnete na to tak se sice zastaví kola a le to auto si jede kam ho napadne . Většinou rovně a to ještě smykem.
Když jsem napsal že spoléhám radši na sebe- myslel jsem tím , že nezašlápnu pedál na podlahu a nečekám co se bude dít. Jako osel. Přece všichni co trošku jezdíme máme cit v noze. Pokud to začíná stejně jít do smyku držím pedál dál a nechávám práci ABS. Je fakt že kdybych viděl že to nikam nevede a měl na to čas , tak možná pedál pustím a budu radši řídit. To se ale tady nedá popisovat , to je od situlace.
Pokud je ale mokro , sníh a podobně . Je ABS o 100% asi i víc učinější než já

Proto jsem rád že ho tam mám , stejně bych si dneska ( ani v loni) auto bez ABS a klimatizace nekoupil. Píše se rok 2007 a je to základ. To můžu jezdit v Žigulovi

FF 1.6 kombi - stříbrný 5/2004 <a href="https://img407.imageshack.us/img407/2353 ... 0.gif"></a>
- jamaka
- Test driver
ABS na snehu, myslim tym snehovu vrstvu nie je lepsie ako auto bez ABS. Vysvetlim. Ked je vrstva neujazdeneho snehu a zabrzdim s autom bez ABS, tak sneh vytvara pred pneu klin, ktory rychlejsie zabrzdi cele auto. ABS sa vsak bude snazit aby sa kolesa nesmykali, teda bude bude predlzovat cas brzdenia.
A este maly priklad z praxe: Kedysi mali v Ziline na kraji ako vozidla na prevazanie uradnikov soferi auta bez ABS. Zrazu im dali Passaty a tam uz mali namontovane vsetko. A co sa nestalo - do tyzdna boli tri v oprave na opravu predku. Soferi jednoducho nedobrzdili na krizovatkach
Boli zvyknuty na ine situacie.
Tym vsak nechcem povedat ze auta s ABS su zle
ABS je hlavne o ovladani vozidla pri prudkom brzdeni. Teda o vyhnuti sa prekazke.
A este maly priklad z praxe: Kedysi mali v Ziline na kraji ako vozidla na prevazanie uradnikov soferi auta bez ABS. Zrazu im dali Passaty a tam uz mali namontovane vsetko. A co sa nestalo - do tyzdna boli tri v oprave na opravu predku. Soferi jednoducho nedobrzdili na krizovatkach

Tym vsak nechcem povedat ze auta s ABS su zle

3D 1,8TDCi SPORT 85kW(116PS) 2003
3D 2,0 ST170 127kW(173PS) 2002
3D 2,0 ST170 127kW(173PS) 2002
- lupo66
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Kdysi jsem slyšel názor že pokud stačíš 100 x za vteřinu zmáčknout brzdový pedál nepotřebuješ ABS, myslím že to mluví za vše.Auto je ovladatelné i když visíš na pedálu ,nenaděláš si vybržděné plošky na gumách což muže byt zdroj vibrací a brzdná dráha se určitě zkracuje jak na suchu tak mokru a nemluvím o sněhu.Jednoznačně ABS ANO.
Ford Focus - 1,8 TDDi - 66kW - 2/2000 - Hatchback - Silver 63 - 0 Rh+

Galeriehttps://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a

Galeriehttps://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a

- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze se pri brzdeni polekali reakce ABS a uvolnili brzdovy pedal, nedobrzdili a pak bourali na predek.jamaka píše:....
A este maly priklad z praxe: Kedysi mali v Ziline na kraji ako vozidla na prevazanie uradnikov soferi auta bez ABS. Zrazu im dali Passaty a tam uz mali namontovane vsetko. A co sa nestalo - do tyzdna boli tri v oprave na opravu predku. Soferi jednoducho nedobrzdili na krizovatkachBoli zvyknuty na ine situacie.
...

-
- Test driver
Tiez si myslim,ze to bolo tak nejakopelen píše:Myslim, ze se pri brzdeni polekali reakce ABS a uvolnili brzdovy pedal, nedobrzdili a pak bourali na predek.jamaka píše:....
A este maly priklad z praxe: Kedysi mali v Ziline na kraji ako vozidla na prevazanie uradnikov soferi auta bez ABS. Zrazu im dali Passaty a tam uz mali namontovane vsetko. A co sa nestalo - do tyzdna boli tri v oprave na opravu predku. Soferi jednoducho nedobrzdili na krizovatkachBoli zvyknuty na ine situacie.
...

- mosad
- Junior
Tak přeci dopadali první zbohatlí podnikatelé s mazdama 626, ABS je koplo, oni se lekli, pustili pedál a bác. Když sem FoFo koupil, vyzkoušel sem ABS na rozestavěné asfaltce abych věděl co a jak. Já ten systém vnímám tak, že mi hlavně umožní ovládat auto při krizovém brzdění, pořád můžu ovlivňovat směr jízdy. Bez něj bych musel pouštět pedál a snažit se auto usměrnit pak zase brzdit a tak rychlý jako ABS nejsem.zirafak píše:Tiez si myslim,ze to bolo tak nejakopelen píše:Myslim, ze se pri brzdeni polekali reakce ABS a uvolnili brzdovy pedal, nedobrzdili a pak bourali na predek.jamaka píše:....
...

- p3x
- Nováček
-
- Pokročilý
ABS brzdnou dráhu prodlužuje !!! Řekl bych na všech površích, protože prostě nebrzdí celou dobu.
Ale zabraňuje smyku a dokáže udržet vozidlo řiditelné, proto tam je. Např. když je různá přilnavost na kolech, třeba pravý kola jedou na mokrým listí, levý jedou na suché silnici. Při zadupnutí a bloknutí kol bez ABS jde auto okamžitě do levého smyku (pravá strana auta předjede levou), s ABS jede rovně...
A vo tom to je.
Ale zabraňuje smyku a dokáže udržet vozidlo řiditelné, proto tam je. Např. když je různá přilnavost na kolech, třeba pravý kola jedou na mokrým listí, levý jedou na suché silnici. Při zadupnutí a bloknutí kol bez ABS jde auto okamžitě do levého smyku (pravá strana auta předjede levou), s ABS jede rovně...
A vo tom to je.

FF1 kombi 1.6 - r.2002 310 tis km a stále to jezdí
FF2 kombi 1.8 92kw - r.2008
S-MAX 2.0 TDCI 103 kw 2014
FF2 kombi 1.8 92kw - r.2008
S-MAX 2.0 TDCI 103 kw 2014
- mosad
- Junior
to Ferino: Tady http://www.bosch.cz/press/detail.asp?f_id=280 je ABS dokonale popsané přímo od tvůrců a v prvním odstavci je i o brzdné dráze
citace:Motorová vozidla bez ABS jsou při brždění maximální silou hůře ovladatelná a značně trpí i pneumatiky. Systém vyrobený firmou Bosch poprvé v roce 1978 zabraňuje zablokování kol – vozidlo zůstane stabilní a řidič může objet překážku. Navíc se většinou zkrátí brzdná dráha.
citace:Motorová vozidla bez ABS jsou při brždění maximální silou hůře ovladatelná a značně trpí i pneumatiky. Systém vyrobený firmou Bosch poprvé v roce 1978 zabraňuje zablokování kol – vozidlo zůstane stabilní a řidič může objet překážku. Navíc se většinou zkrátí brzdná dráha.
-
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Suhlasim...martinsk píše:Táto téma nikam nevedie. Keby to bolo nanič predsa by to výrobcovia do nových strojov nedávali.
Na suchej/mokrej/zladovatelej/ujazdeny sneh vozovke ABS jednoznacne pomaha a AJ skracuje brzdnu drahu, o moznosti vyhnut sa nehovoriac...
V cerstvom/hlbsom snehu je jeho ucinok na brzdnu drahu skor negativny, nakolko pri zablokovani kolies sa hrnie sneh pred kolesom coho vysledkom je skorsie zastavenie ako s ABS