Z čeho postavit domek?

Moderátor:Quickie
Odpovědět

Z čeho postavit domek?

1.Zděný(cihla,ytong)
78
68%
2.Montovaný – Canaba
3
3%
3.Systém Durisol
5
4%
4.Dřevostavba
28
25%

Celkem hlasů: 114

madbugie
Zkušený
Zkušený

Re: Z čeho postavit domek?

Příspěvek od madbugie » 10.03.2010 10:30

na západe je všetko prehnané (ved teraz vidíme a hlavne si zlízneme ten výsledok toho preháňania sa vo všetkom...)

ked to veľmi silno preženiem, tak jeden projekt domčeka aj s vybavením papierov, razítiek, úradov a bla bla bla pre jednu osobu... tak cca 1 mesiac práce...

to mi chcete povedať že je normálne aby som projektantovi-vybavovačovi dal za mesiac práce moju celoročnú mzdu ??? !!! to je kravina... v počítači má domček nakreslený za 2 dni aj s cestou... a správy k tomu sa kopírujú na jedno kopyto dookola...

taký istý odrb sa robí pri projektoch na zateplenie činžiakov... v našich republikách existuje snáď 5 typov barákov a tie projekty sa veselo kopírujú, trošku zmenia presné rozmery a miery, správa sa komplet celá okopíruje a za to si pýtajú 80 tisíc...

to je proste smiešne... (aj ked vidím že projektant sa na to díva "ináč" :D)

ale toto sme tu asi nechceli preberať...
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta :-) + 100 fordích koníkov
Obrázek
Obrázek

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 10.03.2010 10:40

určite treba brať do úvahy aj možnosť budúcej prestavby, dostavby, nadstavby, rekonfigurácie dispozície a tak...

domy sa nestavajú na 10 rokov ale dnešné domy vydržia rátam tak 100 rokov bez problémov, čiže treba uvažovať hodne dopredu... koniec koncov za 30, 40, 50, 60 rokov ho "zdedia" naše deti

a aj ked ja teraz napr. poschodie nechcem, podľa mňa treba spraviť základy, múry a "prízemie" tak aby sa v budúcnosti dalo kludne dalšie poschodie pristavať, alebo aspoň zdvihnúť strecha o tých 5 radov tehál a pod.

lebo ked bude slabý základ, či múr, či strop... už to potom nepôjde... a vôbec to nie sú až také náklady, aby sa to nedalo zrealizovať...

človek nikdy nevie ako sa život a budúcnosť vyvinie...
Obrázek
Obrázek

Damon
Test driver
Test driver

Příspěvek od Damon » 10.03.2010 12:46

Díky za podněty jen tak dál. Jen pro upřesnění, pozemek cca 800m2 z kopce a asfaltová silnice hned vedle pro naklaďák v poho. Takže přístup na parcelu bez omezení. Vím že přízemní bungalov by byl lepší ale zabere to dost místa. Koukal jsem na dost projektů. Je fakt že u některých si nějak nedovedu představit být když tam není třeba spíž čí komora na nějaký věci. Mám známého co by mi dohodil člověka co projektuje dřevostavby a i by mi to ohlídal. Ale stále nevím jestli tenhle systém je OK. Jak jsem psal na stavbu svépomocí nemám ani čas ani zkušenosti. Jsem dost často přes týden v trapu tak bych měl trochu obavu aby mi tam třeba zedníci(nic proti nim) něco udělali blbě. A já po týdnu zjistil že jsem v háji. Jinak třeba co se týká Canaby tak tam mě štve že něco ve zdi dělat je pakárna když je to vlastně panel. U Durisolu je to OK ale zase otázka co udělají ty železné propojky po nějakém čase. Nezačnou rezavět? Určitě by jsme chtěli krb propojený na ohřev vody v topení a asi plynový kotel se zásobníkem. Takže čas je ale chtěl bych se trochu někam začít přiklánět. Ideální by asi bylo nanjít někoho kdo by mi to ošéfoval. :D
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999

silverwolf
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silverwolf » 10.03.2010 12:53

No tak to bylo úplně nejlepší, nejlíp někoho koho znáš. O ty řemeslníky nejde jenom o to, že něco udělají blbě ( jako že jo), ale taky o to aby je někdo ohlídal i s pracovní morálkou. Nám dělali střechu a když jsem se náhodou potloukal okolo, tak ty kurvy přijeli v 10,00 hodin, hodinu se potloukali po baráku, udělali kus krovu, pak si ve 12 rozdělali oheň opekli buřty a jeli pryč. Samozřejmě, že ve výkazu bylo 07,00 - 15,30. Takže jsem zaškolil sousedku aby si psala jak to tam pytlíkujou a po 14 dnech jsem vyrazil za majitelem firmy. Kroutil se jako had, parchant, ale nakonec slevil z celkové ceny skoro 20 tisíc.
- parcela 800m není na žádný vyskakování, takže se ti nedivím, že jí nechceš zastavět bungalovem. To se dá pochopit. Nemůžu pochopit, jak si někdo na malých parcelách staví jeden vedle druhýho baráky takovým způsobem, že jsou od sebe ve finále pár metrů. Jak panelák naležato, žádné soukromí. Proto se ti nedivím, že chceš mít kolem sebe dostatečný prostor. Pokud máš možnost, tak bych šel do parcely větší - takových 1200m
Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník
Obrázek

Damon
Test driver
Test driver

Příspěvek od Damon » 10.03.2010 13:09

No abych řekl pravdu do větší se mi moc nechce. Max 1000. Stejně je to pak s většího kopce a je to na nic. Pod námi ani kolem až na jednu stranu domek nebude.

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 10.03.2010 19:26

joooooj neblázni... ved to je 20 m x 40 m a dom samotný bude (v prípade poschodového zaberať 10 x 10 m čo robí 200 m2 obytnej plochy) plus nejaká príjazdová cesta, chodníky atd no nech zaberieš jednu tretinu čiže 300 m2 stále ti zostáva 5 árová zahrádka dajme tomu že zatrávnená... sa zblázni kým to každý víkend pokosí :D (bohužial? alebo našťastie ? viem o čom hovorím :D :D :D )

no nad majstrami či stavbármi treba stáť doslova ako otrokár z bičom... tu je každá rada drahá...
Obrázek
Obrázek

Eidž
Test driver
Test driver

Příspěvek od Eidž » 10.03.2010 20:56

My máme patro a neměnil bych. Do teď to bylo otravné, furt lozit po schodech, ale po té, co se k nám přes můj nesouhlas nastěhovala tchýně je patro úžasné - nemusíte se potkávat ani při cestě na záchod... 8O
Jinak bych teď stavěl dům, který by měl dispozici udělanou jako dvojgenerační, tj. dva vchody. Kolega v práci to má tak, že dveře na terasu má s venkovním zámkem (dveře byly pekelně drahé), ale má vstupní dveře a dveře na terasu, tj. dva nezávislé vchody...

Jinak Durisol je přece taky panel, ale vyrobený až na místě - celý barák je skořepina betonu, cca 10 cm tlouštka. Modernější je systém Velox, protože to lijou na jednou od spodu až po štít. U těchto betonových systémů je jen jeden problém - pokud se rozhodnete po betonáži změnit průchod trubky či něco jiného, tak strávíte den kutáním díry. Soused má Velox, vím o čem píšu. Druhý soused má dřevostavbu. Já mám dutou cihlu, 44 Heluz (je to levnější než porotherm a je to stejný). A náklady na vytápění? To raději nebudu psát.... ale světe div se, zázrak se nekoná. Všichni tři jsme na tom šul nul. A hádejte, kdo má elektrokotel a kdo plyn. A co se týká nákladů na pořízení - opět nula od nuly pošla. Je to o tom, který materiál máte šanci sehnat levněji. Ten, co má dřevostavbu, sehnal v lese 30 m3 dřeva, na pile mu to nařezezali a stavěl. Ano, nebylo vysušené, ale to vyschne na stavbě....

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno

Eidž
Test driver
Test driver

Příspěvek od Eidž » 10.03.2010 21:02

Jo a ještě k ytong. Pokud budete dělat barák svépomocí, tak jo. Je to lehké, dobře se to řeže, netaháte 200 tun materiálu (jen si to spočítejte!). Ale jinak je to, dle mého názoru, shit. Mám z toho v patře příčky a je to děs. Zvuková izolace žádná. Je to křehký a prd to drží. Dělají i 30 na obvodové stěny, ale pokud to rychle nepřikryjete lepidlem, tak se Vám taky může stěna rozložit... No, prostě já nemám ytong rád.

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 10.03.2010 21:07

silverwolf píše:Ehm, šéfe tady jsem trochu drze dovolil pohledat :mrgreen:
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... =3&t=17345
... a jestli podsklepit, tak já říkám, že jo. :!:
To admin: Nebylo by lepší ta témata sloučit :?: :idea:
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

Damon
Test driver
Test driver

Příspěvek od Damon » 10.03.2010 22:08

Když to sloučím tak komplet celé předešlé téma bude na začátku a hlasování jakoby k tomu a to teď nechci páč řeším konkrétně tohle. Pak to třeba sloučím. Psal jsem to níže.

Jinak k domu - svépomocí - tato varianta asi určitě nebude - jak jsem psal časově.

Bomiňo
Junior
Junior

Příspěvek od Bomiňo » 10.03.2010 22:15

Damon, za 14let co se pohybuju na stavbách jako sádrokartonář a hlavně jako fasádník při zateplování jsem viděl a prošel spoustu baráků. Někdy hlava nebere , na co pro rodinu s 1 dítětem takové zámky, i několik známých , co v době začátku stavby byli při penězích si je postavilo. Dnes peníze už sežral dům, původní zaměstnání už také není a nastává otázka co dál, jak to uživit. Nikdy nikdo z nás neví, jak dopadneme. Takže můj názor : bungalow, třeba i větší i částečně podsklepený, lehké materiály (Ytong atd.) nebrat, zdi postavit tenké, ale přesto nosné a pevné a zvenku na fasádě 15-20cm polystyrenu. 5+1 úplně stačí.
Jinak děláme povrchy fasád pro tuto firmu: http://mondyhome.cz/index.htm
Ford S-Max 07/2015, 1,5 EB, 118 kW , Titanium,červená Ruby
Ford Focus kombi 1,6 74kw Ghia, 07/2006, Tango red - prodáno

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 11.03.2010 06:27

ja som raz tak uvažoval nad železobetonovym skeletom (tak ako robia gréci na sopečných ostrovoch...) proste podlažia a nosné stlpy v rohoch sú železobetonove a výplň priečky obvodové múry si spravíš aké chceš... a kludne môže byť aj varianta ako píše tuto kolega že aj obvodový múr bude z 15 tehly a šupneš na to 10 cm polystyrenu (ale tu radšej bacha a dať nejaku paropriepustnejšiu variantu napr. Baumit open plus aby si z toho neurobil "saunu") a máš vystaráno a v budúcnosti kedykolvek môžeš priečku zhodiť postaviť inde a ide sa dalej...

a ked stavať poschodie s výhladom do budúcna ako dvojgeneračný domček či už pre vlastné deti alebo pre svokrovcov a pod. (kamarátka tak nadstavovala kocku u svokrovcov) nielen že oddelené 2 vchody ale aj pekne oddelené všetky energie: kúrenie, voda, plyn, elektrika... neverili by ste aké z toho vedia byť "generačné" problémy (s vlastnou rodinou) všetko pekne extra mať,...

pri stavbe za 2,5 miliona to niesú žiadne náklady tých pár trubiek hadíc a káblov navyše...
Obrázek
Obrázek

Bomiňo
Junior
Junior

Příspěvek od Bomiňo » 11.03.2010 07:50

Jaké bacha a o jaké sauně mluvíš? To jsou mýty. Bacha jen na to, aby byl zateplovák od renomovaného výrobce, který má potřebné certifikace. Řekni mi , jak dýchá dům, který je zevnitř celý ze sádrošu? Co je hned pod sádrošem? Parozábrana - igelit a je to tak vymyšlené a funguje to a musí to tam být, kvůli ochraně tepelné izolace.
Ford S-Max 07/2015, 1,5 EB, 118 kW , Titanium,červená Ruby
Ford Focus kombi 1,6 74kw Ghia, 07/2006, Tango red - prodáno

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 11.03.2010 10:06

ano aj na streche pod škridlou je igelit ale paropriepustny... a takisto aj u sadrokartonu... ale dá sa dať aj neparopriepustny (kvôli šetreniu a šak zákazník to aj tak neuvidí... a ked to začne robiť problémy tak my tu už dávno nebudeme) a potom sa to raz za čas potento... ale to už je neskoro... a ešte je dôležité aby sa parozábrany a difúzne folie orientovali správnym smerom... aby para mohla prenikať ale voda naspäť nie... (je v podstate jedno či na streche alebo kartone...)

http://www.parofol.wgz.cz/parozabrana-montaz

certifikaty su jedna vec a ako to v skutočnosti spravia je vec druhá na to treba dať bacha... (ale ano certifikovana firma by mala byť zárukou na "dobrú" robotu a dobré materiály ktoré sú ako celok "vyriešené"...)

problem s.r.o.čiek ale je v tom že dnes tá firma je a zajtra nie je a môžeš ísť na lampáreň sa sťažovať a súdiť.....

uviedol som ten polystyren len preto, že rozdiel v cene medzi obyčajnuým a paropriepustnejším je minimálny... tu skôr treba dbať na výber dobrých okien... dnešné kovania majú aj možnosť viacerých stupňov mikrovetrania a to je pre odstranovanie pary z interieru dobrá volba...

riešiť nízkoenergetický dom a nútenú cirkuláciu je blbosť to je neskutočne drahé... a pre nás bežných ľudí "zbytočné"
Obrázek
Obrázek

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 11.03.2010 10:46

On ovsem ten nizkoenergeticky dum muze byt na hranici pasivu a nebo taky uplne na opacnem protipolu, pak uz se ta vhodnost/nevhodnost rizeneho vetrani meni.
Navratnost je u nekterych jednotek v nedohlednu (jine pritom zacinaji nekde na 25tis.), ale nezobecnoval bych to vetou "riešiť nízkoenergetický dom a nútenú cirkuláciu je blbosť to je neskutočne drahé... a pre nás bežných ľudí "zbytočné" ... ono to muze byt pro nekoho hlavne o komfortu nez o setreni energii.

madbugie: rozdil mezi obyc a paropropustnejsim je minimalni - sly by ty dva konkretni typy jmenovat? pokud da nekdo ten "tvuj paropropustneji" tak asi tezko bude stejna skladba zbytku steny, nebo to tak neni?
FORD Focus 1.6 16V, r.v.04/00, 5-dv. stříbrná MOONDUST, K&N, REMUS
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „.. aneb co nelze nikam zařadit“