Před zhruba 14-ti dny jsem měl stejnou závadu jako zeck.
Po nastartování se ozývaly podivné zvuky z motoru. Jako by tam něco dřelo. Bylo brzo ráno, tma. Našel jsem svítilnu, ale nic jsem neviděl. Zkontroloval jsem všechny tři nádobky a nevypadalo to, že by byla některá prázdná. Po třetím nastartováním, zvuk téměř vymizel. Nicméně jsem vyjel. Předpokládal jsem, že problém má na svědomí mráz (předtím jsem 14 dní nejezdil). Do práce to mám asi 8 km. Jediný rozdíl proti minulým jízdám bylo tvrdé řízení.
Než jsem jel domů, odevřel jsem kapotu a hned na první pohled bylo jasné, kde je chyba. Nádržka oleje serva řízení byla prázdná. Dojel jsem domů a začal zjišťovat, kde se stala chyba.
Pročet jsem fórum a v sobotu jsem se pustil do důkladného prohledání místa činu. Předtím měla cestu do Příbrami manželka a tak jsem ji požádal o originál olej Ford. 1L stál 576 Kč.
Při pohledu k servu bylo vidět, že pod ním je to "zablitý" od oleje. Abych k tomu měl lepší přístup, sundal jsem levé přední kolo. Nalil jsem olej do nádržky, nastartoval a hned bylo vidět jak olej teče z trubek stažené umělohmotnou příchytkou. Nebylo vidět z které, jedna je hliníková a druhá železná.
Abych to zkrátil - bylo mi jasné, že bez jámy nebo bez zvednutí auta to nevyměním, tak jsem požádal známého automechanika o výměnu. Fordy nedělá, tak jsem ještě zjišťoval jak to s těma trubkama je. Volal jsem do Forda a tam my bylo vysvětleno, že obě trubky jsou samostatně vyměnitelné a taky jsem se dověděl, že nejvíce se sype ta hliníková.
Byla to ona a s o kroužkem a s klipem mě vyšla na 1 685 Kč. K tomu práce za 1 050 (byla v tom i výměna oleje motoru, nátěr rezaté železné trubky a dovoz dílu).
Čerpadlo to vydrželo, ale nevím na jak dlouho.
Červená šipka v první příloze ukazuje směr druhé fotografie.