geometria
- Macek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- Macek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
- pema01
- Nováček
Dával som si po zime skontrolovať geometriu vo Forde. Zistil som teraz pred pár dňami, asi po dvoch mesiacoch, že sa mi derú predné pneu z vnútorbej strany. Pozeral som do výpisu z geometrie a zistil som, že mi tiež zle nastavili záklon kolies je tam nastavené 0,5 st. a má byť správne 3 st. Rozdiel medzi príkonom pravého a ĺavého kolesa mám 6 st. budem to musieť ísť zreklamovať. Zbiehavosť aj ostatné hodnoty mám v norme. Zdá sa mi, že mi to mierne, ak nechám volat bez držania po prejdení určitého úseku ťahá do prava. Ale možno si to už namýšlam. Vie mi niekto poradiť, prečo sa mi tie gumy derú. Príklony sa vraj nedajú nastaviť tak neviem, či to robí ten záklon. Dík
FORD FOCUS 1.4 16V HATCHBACK 55 KW, modrý r.v. 1999
-
- Člen klubu
Re: geometria
Ja dam jednu taku hlupu. Este v zivote som to totizto nevidel robit nazivo.
Ako nastavuju geometriu? Kde su tie nastavovacie sroby? Na prednej naprave viem, ze su matky na nastavenie zbiehavosti. Kde sa nastavuje napr. odklon? A zadna naprava? Tam som nenasiel ziadne nastavovacie sroby.
Chcem ist dat spravit geometriu a ako som cital, je dobre par dni pred tym striekat sroby WDckom. Chcem vediet, ktore to su.
Vopred dakujem za vysvetlenie
Ako nastavuju geometriu? Kde su tie nastavovacie sroby? Na prednej naprave viem, ze su matky na nastavenie zbiehavosti. Kde sa nastavuje napr. odklon? A zadna naprava? Tam som nenasiel ziadne nastavovacie sroby.
Chcem ist dat spravit geometriu a ako som cital, je dobre par dni pred tym striekat sroby WDckom. Chcem vediet, ktore to su.
Vopred dakujem za vysvetlenie

- Jardak
- Test driver
Jedná se o šrouby který drží spodní ramena k nápravnici.
je: Rapid 1,6 TDI 85 kW 2015, Fabia kombi 1,4 TDI 70 kW 2008
byl: Focus kombi 1,8 TDCi 74 kW 2002,
byl: Focus kombi 1,8 TDCi 74 kW 2002,
- ivan1977
- Nováček
Zdravím, chlapi jsem z toho úplně nešťastný, mám taky vnitřkem úplně sjeté přední gumy, budu je už kvůli tomu muset asi vyměnit, tak jsem si zajel na geometrií, kde jsem čekal že něco bude v nepořádku. Vše změřili, a říkali mi že je vše úplně v pořádku a že už dlouho neviděli auto s tak malými odchylkami, které jsou samozřejmě v toleranci. Řekli mi, že nemají absolutně co seřizovat a že je vše v pořádku, tato informace mě měla potěšit, ale naopak mě naštvala, protože mi bylo jasné že se to sjíždění vlastně nevyřeší. Lepší by asi bylo kdyby něco naměřili, seřídili a člověk by si mohl aspoň říct že to bylo tím, ale když je vše ok?! U celého měření jsem byl a opravdu to na obrazovce i viděl, ukázali mi to, protože jsem jim nechtěl věřit. Nebo je to snad bolest těchto aut? Tak nějak jsem začal pokukovat po jiných focusích a poměrně dost jích mělo taky vnitřky předních kol načaté. Ještě se zeptám možná na úplnou hloupost, ale když jsem začal pokukovat po těch jiných autech na ty pneumatiky, tak jsem si všimnul na některých autech, např. octávie, golf...., že když mají stočené kola, tak se jím ty kola vychýlí jako by ze svislé osy a ty kola jsou jakoby vyklopené vrchem ven na tu stranu kde je kolo vytočené, u těchto aut jsem vnitřkem sjeté pneumatiky viděl minimálně. Nevím jak to popsat, ale snad to chápete co jsem tím myslel. Můj focus kola při stočení nevyklápí a i při vytočeném kole je pořád svisle, jestli se taky vyklápí, tak asi jen málo, že si toho nejde ani všimnout. Tak si řikám jestli ten problém není způsobený právě tady tím. I můj služební RENAULT KANKO při stočení kol je jemně vyklapí a gumy se tam sjíždí pěkně stejnoměrně. Máte nějaký názor nebo zkušeností s tím co jsem zde tak krkolomně a snad trochu srozumitelně napsal?
1.8 TDCI 85KW,r.v. 2003, KOMBI, STŘÍBRNÝ
-
- Člen klubu
Nemas potrhane zadne silentbloky na prednych ramenach?
Postup pre pravu stranu (lava je presne naopak):
Vytoc volantom DOLAVA.
Zatiahni rucnu brzdu.
Zdvihni heverom prave predne koleso tak, aby ho odlepilo od zeme.
Vdaka vytocenemu kolesu mas pekny pristup k zadnej casti ramena a zadnemu silentbloku.
Strc medzi rameno a napravnicu pacidlo/roxor/zahnutu tyc dlhu aspon 40-50 cm a skus s ramenom kyvat hore-dole a doprava-dolava.
Sleduj pri tom silentblok, ci nie je roztrhany.
Ked uz to mas hore, pomykaj kolesom do kazdej strany, ci nema volu. Hlavne ho chyt hore a dole a pokyv vo zvislom smere.
Postup pre pravu stranu (lava je presne naopak):
Vytoc volantom DOLAVA.
Zatiahni rucnu brzdu.
Zdvihni heverom prave predne koleso tak, aby ho odlepilo od zeme.
Vdaka vytocenemu kolesu mas pekny pristup k zadnej casti ramena a zadnemu silentbloku.
Strc medzi rameno a napravnicu pacidlo/roxor/zahnutu tyc dlhu aspon 40-50 cm a skus s ramenom kyvat hore-dole a doprava-dolava.
Sleduj pri tom silentblok, ci nie je roztrhany.
Ked uz to mas hore, pomykaj kolesom do kazdej strany, ci nema volu. Hlavne ho chyt hore a dole a pokyv vo zvislom smere.
Naposledy upravil(a) stano. dne 14.05.2014 22:42, celkem upraveno 1 x.
- Slid
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
1. Jel bych na STK a nechal zkontrolovat napravu, budes vedet na 100% ktery cep, ktery silenblok, atd je KO na lavici + technik veme mont paku a udela vse za tebe. Pokud neco najde, vymen nebo nech vymenit, nebude to zadna cenova rana.
2. Jel bych tam kde delaji geometrii, ale urcite ne tam kde si byl, protoze pokud by byli co k cemu, ten mechanik koukne a poradi. Bydlet v Praze poradim ti Hojaservis kde jsou profici a tohle by se tam nestalo.
2. Jel bych tam kde delaji geometrii, ale urcite ne tam kde si byl, protoze pokud by byli co k cemu, ten mechanik koukne a poradi. Bydlet v Praze poradim ti Hojaservis kde jsou profici a tohle by se tam nestalo.
Mondeo, 2.0 TDCi 85kW, combi, r.v. 12/2006, EURO 4 + DPF, Futura X, Webasto
- ivan1977
- Nováček
Tak po dlouhé době zdravím a musím říct že můj problém s vyžíraním předních gum vnitřkem tak jak jsem výše ukazal i na fotce si směle pokračuje dál. Po zimě jsem nechal obuté zimní kola a mám je dodnes, už je dojezdím, a už mi moje autíčko začíná papat gumy opět na předku zevnitř, úplně stejně jako na te fotce
Na jaře jsem byl na technické a nechal jsem si proklepat přední nápravu, čepy, silentbloky atd. a mechanik mi řekl, že nikde nevidí žádné vůle, prostě nic co by mi mohlo toto zpusobovat, taky jsem byl ještě jednou na geometrií a vše v normě že nebylo absolutně co seřizovat, to už asi po třetí. No gumy mi to ničí veselé dál.Focuse mám moc rád, moc dobře se mi v něm jezdí a moc se mi líbí a bylo to mé vysněné auto, ale přemyšlím že ho snad prodám, už mě nebaví se pořád dívat jak mu šmakujou gumy a na veškerých měřeních je vždy vše úplně ale úplně v pořádků. Tak co mám dělat? Jsem v tom úplně bezradný a nešťastný. Chtěl jsem koupit micheliny energy savery, mám velice dobrou zkušenost, ale toto auto mi je proboha zničí za chviličku! Nemáte někdo nějakou zkušenost a radu pro mě?

1.8 TDCI 85KW,r.v. 2003, KOMBI, STŘÍBRNÝ
- Johny181
- Junior
Mám stejnej problém, sjíždělo se mi pravé přední kolo na venku, vyměnil jsem všechny čepy i silentbloky na obou stranách a udělat geometrii.Problém se proměnil v to že mi to začlo místo vnějšku sjíždět na vnitřku na tom stejném kole.Pak jsem dostal radu tady s fóra že to může způsobovat i zadní náprava pokud je geometrie tam špatná.Tak přišla na řadu generálka zadní nápravy, vyměněny všechny ramena,šrouby a silenbloky.Pak se udělala zase geometrie s tím že se jim to prý podařilo seřídit úplně ťip ťop a to i podle protokolu z geometrie.Jenže od té doby mi to začlo sjíždět místo jednoho už obě přední kola stejným způsobem jako máš ty na té fotce.Taky už nwm co stím.nechám to až na zimu a nechám to všechno zase překontrolovat na geometrii ale vážně mě to štve, že sem do toho dal dohromady skoro asi 17K a ještě se to zhoršilo 

FOFO 1.5 110kw
134kw Ecoboost - 2017 KOMBI TIANIUM - Modrá Deep Impact

FOFO 1.6 16V 74kW - 1999 SEDAN Ghia - Med. harvest gold
-byl
9let sloužil bez zaváhání

-
- Nováček
Focus má velký toleranční pásmo v nastavení GEO, a zrovna odklon je od cca 0,6° až po cca -2° (proto má taky tak vychvalovaný jízdní vlastnosti, páč 2° odklonu jsou už celkem dost, s tím nejezdím skoro ani na okruhu s MX5
) takže oni vám na GEO řeknou, že vše je v toleranci, ale i přesto tam můžou být brutální odklony. Zkusil bych jim říct přímo hodnoty.
Jestliže nejezdíte často pilu či okruhy, tak klidně jen lehký odklon, řekněme 0,5° bude naprosto stačit.
BTW taky mám vnitřní hrany lehce sjetý, ale já si schválně nechal nastavit co největší odklony vpředu, ať je s tím sranda

Jestliže nejezdíte často pilu či okruhy, tak klidně jen lehký odklon, řekněme 0,5° bude naprosto stačit.
BTW taky mám vnitřní hrany lehce sjetý, ale já si schválně nechal nastavit co největší odklony vpředu, ať je s tím sranda

Focus 1999, benzín 1.8
- Johny181
- Junior
Tak já nwm tady je protokol z geometrie zas tak tomu nerozumím jen mi řekli že se jim podařilo akorát a podle protokolu z měření to tak aji vypadá.Nakolik bych si to teda měl nechat nastavit?? Mrkni kdyžtak na to a posuď jestli to teda může být geometrií to sjíždění.BTW jak se dá štělovat odklon kol.Tam se dá jenom sbíhavost ne?

FOFO 1.5 110kw
134kw Ecoboost - 2017 KOMBI TIANIUM - Modrá Deep Impact

-byl

-
- Nováček
koukám na to, přes 1° není zas tak extrémní, ale je to už trošku víc, takže by to mohlo způsobovat. Zkusil bych dát opravdu lehký odklon, řekněme -0,4° (-0°24′)
na sbíhavost jsou excentrický šrouby uchycení ramen do kastle
něco takovýho:

na sbíhavost jsou excentrický šrouby uchycení ramen do kastle
něco takovýho:
Focus 1999, benzín 1.8
-
- Člen klubu
Lenze FoFo nic takeho vobec vpredu nema a nema ani moznost to tam bez zlozitej upravy dat.