Příspěvek
od milhav - 63 » 17.01.2023 02:02
Zdravím všechny
.A je to tady .Kombi 1.5 ecobuřt 2015 najeto 84 tis. Při výletu do Francie mi najednou ve 150 km.cukl motor a spadnul výkon cca.na 30%.Rychlá kontrola možné viditelné závady byla negtivni - úvaha a zvítězila otočka a 300 km. zpět domů s oroseným čelem jestli vydrží. Vydržel. Ještě v noci jsem napíchl diagnostiku a ukázala nízký tlak paliva. Divné, že celkem vážná závada nedonutí rozsvítit kontrolku motoru. Protože tam filtr není, hned jsem si vzpomněl, že jsem někdy před třemi léty tady na fóru reagoval na problém s vysokotlakým čerpadlem a jeho poškození spolu s vačkou. tak jsem se do něho pustil. práce na 10 min a bylo to jasné. prodřený kalíšek a zničená vačka od hřídele čerpadla. docela jsem zalitoval, že jsem tenkrát při diskuzi řekl, že to zkontroluji a pak jsem se na to ..... Olej používám celou dobu orig. a měním ho po roce cca.10-13 tis. km. tak jsem doufal,že se mi to vyhne-ostatně všechny ventilové vačky jsou úplně perfektní bez jediné stopy oděru. Sranda začala druhý den, když jsem chtěl nechat auto opravit, tak mi ve třech autoservisech oznámili, že se vačka už dva roky neprodává jako náhradní díl a že si musím koupi celý motor!! Docela sprcha. Když vezmu ,že se tyto motory vyráběly do 2019 tak vyhlídky na nový motor v současné ceně auta mi na výběr moc nedával a ani na netu jsem s vačkou ze začátku moc úspěšný nebyl a tak už jsem se pomalu chystal na to ,že si vačku navařím a nechám přebrousit když se mi naštěstí podařilo sehnat novou. Zkoušel jsem i v servisu v nejhorším koupit jenom novou hlavu kterou samozřejmě mají, ale bez vaček!!!. Tak jsem doma motor rozhodil, objednal nové dostupné orig. díly-udělám komplet rozvody-pumpu-a řemen když už to mám rozhozený komplet díly za cca 30 tis. Spíš přemýšlím o přístupu Fordu k vačce jako výrobně jednoduchém náhradnímu dílu, který se dá bez problémů koupit na jiné auta s výrazně starší rokem výroby. Nemám bohužel možnost porovnaní s díly na motory Ford v jiných značkách aut kde se tyto motory taky používají. To člověka napadá spousta souvislostí, důvodů a variant, co je k tomu vedlo.
1) výpadek dodavatele-to se mi v dnešní době nezdá
2) mají spousta skladových motorů a tak se jich potřebují zbavit.
3) naznačují ,že výměna vačky je zbytečná protože protože je tento motor celkově šmejd a stejně se rozsype.
4) jelikož prodeje aut klesají, tak ty prachy dostanou z lidí jinak.
5) jenom jednoduché pohrdání zákazníky a majiteli aut
Já s tímto autem počítám ještě dalších pět let tak doufám, že se mi ho podaří udržet při životě. Jaké auto si kopím potom nevím .ale určitě vím, že po 25 letech s Fordem to tahle značka určitě nebude.
Doporučuji všem zkontrolovat kalíšek u vačky ,je to opravdu o dvou šroubech a výtlač. trubička. na 10 min. a třeba se dá ještě zachránit event.preventivně vyměnit za nový-orig cca 600Kč.Osobně přejdu na olej 5W30 ale i tak si myslím, že je to o konstrukci event. kvalitě použitých dílů při výrobě. S autem jezdím 90% min. 50 km nepodtáčím a občas Italská údržba.