Čidlo teploty hlavy motora
-
- Nováček
Čidlo teploty hlavy motora
Čaute, mám Focus MK1 combi, 1.6 benzín. Nedávno som tu vo fóre riešil smrad nespáleného paliva ( http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 67&t=39520 ). Zistil som, že moje čidlo teploty asi nedáva dobré info, a tak som kúpil nové. Dnes som to pripojil len tak v lufte ku konektoru od riadiacej jednotky. Podľa autodát som si prečítal, že pri teplote 20st.c by som na čidle mal namerať 0V na jednom, a 3.2V na druhom kontakte čidle. tu sú moje namerané údaje:
GND - 0V
VCC - 2.78V
Teplota čidla - 19stupnov (merané externým termočlánkom na multimetri)
Teplota na budíku v polozka č.15(polozka GAGE pocitana ako č. 1) - 10 stupnov
Čítam len zle hodnotu z budíkovej diagnostiky, alebo je tam naozaj niekde chyba mimo čidla? Riešili ste niekto už podobný problém?
GND - 0V
VCC - 2.78V
Teplota čidla - 19stupnov (merané externým termočlánkom na multimetri)
Teplota na budíku v polozka č.15(polozka GAGE pocitana ako č. 1) - 10 stupnov
Čítam len zle hodnotu z budíkovej diagnostiky, alebo je tam naozaj niekde chyba mimo čidla? Riešili ste niekto už podobný problém?
Ford Focus Combi Mk1 1.6 FYDA r.v 2000
-
- Člen klubu
Re: Čidlo teploty hlavy motora
Ked spicku ponoris do horucej vody? Nemas kabel ulomeny?
- gargulakj
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Ta diagnostika přístrojové desky ukazuje nízké teploty cca o 10 stupňů nižší. Okolo stovky si myslím že už to ukazuje přesně... zahřáty motor na volnoběh cca 94 °C
A cítit vůni benzínu chladného motoru je normální, řekl bych že nemáš co řešit auto se ti chová normálně.
A u toho čidla bacha, správně by se po vymontování mělo dat nové, kvůli přenosu tepla. Když si všimneš po našrubování se trochu zdeformuje..
A cítit vůni benzínu chladného motoru je normální, řekl bych že nemáš co řešit auto se ti chová normálně.
A u toho čidla bacha, správně by se po vymontování mělo dat nové, kvůli přenosu tepla. Když si všimneš po našrubování se trochu zdeformuje..
Focus r.v. 2002, 1.6 benzín, 74KW
Focus r.v. 2010, 1.6 benzín, 74KW
Focus r.v. 2010, 1.6 benzín, 74KW
-
- Nováček
Stano: Čidlo na zmenu teploty reaguje, avšak tá zobrazovaná teplota je posunutá nižšie. Kábel som opticky kontroloval, zlomený nebol..neviem ako by sa dal premerať, on asi ide priamo do riadiacej jednotky, však?
gargulakj: Zajtra idem ku známemu, on má autocom diagnostiku. V nej by dáta z toho čidla mali byť zobrazované správne? Jj, keď je motor zohriaty, ukazovalo mi to cca 93-94 stupnov. Som premýšľal nad tým, či ten smrad neni spôsobený práve bohatšou zmesou vďaka tomu, že motor si myslí, že je moc chladno... Ono ja som nemal vymontované čidlo... to staré som nechal v hlave zašrobované, a konektor som prepojil do nového a volne som ho nechal visieť na kábli.
existuje nejaká tabulka napätí, ktoré by mali byť na tom čidle namerané pri rôznych teplotách?
Keď som testoval nové čidlo, napadlo ma, či si motor nejak tú teplotu podla predchádzajúcich udajov neupravuje.. a tak som odpojil ale na pol hodky baterku... po pripojení sa hodnoty nezmenili, avšak po tomto zákroku nastal iný jav... keď vyradím, a otáčky motora prudko klesnú, klesne to až tak že na chvílu má problémy dobíjanie... je to spôsobené tým odpojením a ešte neadaptovaním sa motoru, alebo mám hladat príčinu skor v tom, že som vymenil drážkový remeň, a kladka teraz napínaním viac zaťažuje motor?
(jo, inak ešte poznámka bokom... dnes som okrem výmeny oleja a drážkového remeňa meral volu ventilov... sacie maju okolo 0.25mm a mierka v nich bola navolno..0.30 som tam však už nevopchal.. a výfukové majú 0.35-0.40... môžu tieto vôle mať vplyv na to, že na sviečkach mám čierny povlak? )
gargulakj: Zajtra idem ku známemu, on má autocom diagnostiku. V nej by dáta z toho čidla mali byť zobrazované správne? Jj, keď je motor zohriaty, ukazovalo mi to cca 93-94 stupnov. Som premýšľal nad tým, či ten smrad neni spôsobený práve bohatšou zmesou vďaka tomu, že motor si myslí, že je moc chladno... Ono ja som nemal vymontované čidlo... to staré som nechal v hlave zašrobované, a konektor som prepojil do nového a volne som ho nechal visieť na kábli.
existuje nejaká tabulka napätí, ktoré by mali byť na tom čidle namerané pri rôznych teplotách?
Keď som testoval nové čidlo, napadlo ma, či si motor nejak tú teplotu podla predchádzajúcich udajov neupravuje.. a tak som odpojil ale na pol hodky baterku... po pripojení sa hodnoty nezmenili, avšak po tomto zákroku nastal iný jav... keď vyradím, a otáčky motora prudko klesnú, klesne to až tak že na chvílu má problémy dobíjanie... je to spôsobené tým odpojením a ešte neadaptovaním sa motoru, alebo mám hladat príčinu skor v tom, že som vymenil drážkový remeň, a kladka teraz napínaním viac zaťažuje motor?
(jo, inak ešte poznámka bokom... dnes som okrem výmeny oleja a drážkového remeňa meral volu ventilov... sacie maju okolo 0.25mm a mierka v nich bola navolno..0.30 som tam však už nevopchal.. a výfukové majú 0.35-0.40... môžu tieto vôle mať vplyv na to, že na sviečkach mám čierny povlak? )
-
- Nováček
Aby som napísal všetko čo som stihol dnes na aute urobit na jednom mieste (aby nebol v tom v mojich textoch zmätok, a dali sa objektívne posudzovat zmeny chovania motora):
- Vymenený olej
- Vymenený vzduchový filter (aj s takou tou špongiou ktorá bola pri jednej pripojenej hadičke do sania v skrinke s filtrom
)
- Vymeneny drážkový remeň (na volnom kladkovom koliesku som postrehol, že to ložisko už je dosť vyhrkané, no napínaciu kladku som nemal novú, tak som ju tam nechal)
- Odmerané vôle ventilov
toť vsio
- Vymenený olej
- Vymenený vzduchový filter (aj s takou tou špongiou ktorá bola pri jednej pripojenej hadičke do sania v skrinke s filtrom
)
- Vymeneny drážkový remeň (na volnom kladkovom koliesku som postrehol, že to ložisko už je dosť vyhrkané, no napínaciu kladku som nemal novú, tak som ju tam nechal)
- Odmerané vôle ventilov
toť vsio
-
- Člen klubu
Ano, kable idu do RJ.
Ze pada volnobeh po resete RJ je normalne, ale az tak ako tebe by nemal. Mozno problem s podtlakovymi hadicami, ale to je dalsia vec, nesuvisi s nicim, co tu riesis.
Ze smrdi po benzine je normal. Do 70 ci kolko stupnov ide na bohatsiu zmes.
Nemali by sa meriat napatia na cidle, pretoze paralelne k nemu zaradujes dalsi odpor - ten merak. Mal by sa merat ohmetrom odpor samotneho cidla - samozrejme, musis odpojit konektor a tak merat odpor cidla. Hodnoty veru z hlavy neviem.
Sviecky mozu mat na sebe jemny cierny suchy povlak, ked ti to bufka na volnobeh. V takom pripaed nie su dostatocne zahriate a zanasaju sa uhlikom. Po zohriati (nemyslim vody, ale spalovacieho priestoru) pri zatazi motora, ci uz rozbiehanim alebo jazdou na dialnici sa to vypali a vycisti. Pokym na nich nie su kusy uhlika, olej, biely povlak, hnedy povlak, opalene alebo zlomene elektrody, tak to neries. Suchy cierny TENKY povlak je normalny.
Ventilove vole pre 1.6 su tu:
1.6:
sanie 0.20 +- 0.03
vyfuk 0.34 +- 0.03
A daj si do podpisu, co mas za auto.
Ze pada volnobeh po resete RJ je normalne, ale az tak ako tebe by nemal. Mozno problem s podtlakovymi hadicami, ale to je dalsia vec, nesuvisi s nicim, co tu riesis.
Ze smrdi po benzine je normal. Do 70 ci kolko stupnov ide na bohatsiu zmes.
Nemali by sa meriat napatia na cidle, pretoze paralelne k nemu zaradujes dalsi odpor - ten merak. Mal by sa merat ohmetrom odpor samotneho cidla - samozrejme, musis odpojit konektor a tak merat odpor cidla. Hodnoty veru z hlavy neviem.
Sviecky mozu mat na sebe jemny cierny suchy povlak, ked ti to bufka na volnobeh. V takom pripaed nie su dostatocne zahriate a zanasaju sa uhlikom. Po zohriati (nemyslim vody, ale spalovacieho priestoru) pri zatazi motora, ci uz rozbiehanim alebo jazdou na dialnici sa to vypali a vycisti. Pokym na nich nie su kusy uhlika, olej, biely povlak, hnedy povlak, opalene alebo zlomene elektrody, tak to neries. Suchy cierny TENKY povlak je normalny.
Ventilove vole pre 1.6 su tu:
1.6:
sanie 0.20 +- 0.03
vyfuk 0.34 +- 0.03
A daj si do podpisu, co mas za auto.
-
- Nováček
So závermi Stana možno iba súhlasiť. Aj mne smrdí benzín pri studenom motore. Mal by som ale pripomienku k meraniu napätia. Bežné digitálne meráky majú vnútorný odpor 10 megaohmov. Keď ich pripojíme paralelne k čidlu teploty (napr. 10 kiloohmov; odpor čidla zmeraný nemám), potom to spôsobí chybu -O,1 %, t.j. nameria trošku menšie napätie. To je chyba zanedbateľná vzhľadom k tomu, že presnosť týchto merákov dosahuje na danom rozsahu +-O,5 %.
Inak inšpirovali ste ma: mal by som aj ja zmerať ventilové vôle.
Inak inšpirovali ste ma: mal by som aj ja zmerať ventilové vôle.
Ford Focus Trend, 1,6, 74kW, hatchback, silver, 2001
-
- Člen klubu
Lacne cinske meraky (tie par eurove) maju mensi odpor. Mozno ma este stary rusky rucickovy
V kazdom pripade, vzdy je rozumnejsie merat odpor. Pretoze tie napatia musia sediet presne na RJ. Pripadne objem motora. Mozno ine roky vyroby mali inak rieseny odporovy delic a inak snimali teplotu.

-
- Nováček
No, ak by to napätie meral starým magnetoelektrickým pristrojom, kde vnútorný odpor je závislý od zvoleného meracieho rozsahu, tak máš úplnú pravdu. Chyba merania by bola veľká a nameraná hodnota napätia by nemala žiadnu výpovednú hodnotu. Potom je rozumnejšie merať odpor snímača.
Ford Focus Trend, 1,6, 74kW, hatchback, silver, 2001