Příspěvek
od Bullitt » 27.05.2014 18:34
Mám 2.0 a bohaté zkušenosti s úpravami.
Dvoulitry mají ten ventilek odvětrání klikovky taky, vyčistění je možný udělat, ale ani případná výměna asi nepomůže.
Podtlakové hadice doporučuji zkontrolovat, hlavně tu zezadu sání, co vede dopředu k ventilku odvětrání klikovky. Hadice může být zpuchřelá, nebo změklá olejovými párami a podtlakem se různě mačká (to už jsem na jednom autě viděl) - doporučuji hadici sledovat, co dělá na volnoběh a když a pak přidám plyn a jde z otáček (velký podtlak).
Je bohužel rozdíl v řízení voln.ventilu během jízdy u 1.8 a 2.0. A protože mají stejnou klapku, tak se potřeba více vzduchu u 2.0 řeší "větším" otevíráním ventilu (je ovládán střídou signálu - PWM) a to podle polohy plynu, otáček a hlavně zatížení motoru. A proto otáčky padají tím pomaleji, čím více více byl předtím ventil otevřen (typicky na semaforu - jedu a je zelená, přidám plyn=vytočím motor abych to stihnul, padá červená, brzdím - pak otáčky padají fakt pomalu). Je to jak píše ViktorG, pokud se to netočí, padají otáčky slušně.
Takže přiškrcení kanálku k ventilu volnoběhu (podložka pod ventil nebo zalejt kanálek v sání epoxidem a vyvrtat otvor) sice pomůže, ovšem má to jednu nevýhodu - motoru pak chybí vzduch "nahoře"(vyšší otáčky+zatížení motoru), protože průtok skrz něj není zanedbatelnej. A to i když se dá rovná klapka a odstraní boule v sání (to chce udělat určitě - popisoval jsem tu úpravu). Je nutné najít kompromis, tj. přiškrtit kanálek k ventilu, aby se urychlilo padání otáček, ale motor měl dost vzduchu. Já šel cestou zalití kanálku v tělese klapky a pak vyvrtat otvor. Otvor jsem zkoušel od nějakých 4-4,5mm, ale minimální je asi 5mm, aby to drželo studený zimní volnoběh, ale to je pořád málo (chybí vzduch). Postupně jsem otvor zvětšoval a dlouho jsem jezdil s 6,5mm - to je použitelné, ale pořád to něco vzduchu chce. Nedávno jsem převrtal tu díru na 7mm (větší se už nevešla na šířku kanálku) a vedle ještě jednu díru 4mm. To zlepšilo reakci na plyn "nahoře", rychlost padání otáček je pořád ještě snesitelná.
Ono by chtělo nějak zasáhnout do řízení toho ventilu a omezovat ho, aby padaly otáčky lépe, ale při jízdě ať se otevírá jak chce podle plynu. Jenže to by znamenalo laborování - oproti tomu popisovaná úprava (přiškrcení ventilu, rovná klapka+sání) není složitá a pro ŘJ je chování předvídatelně - změny (jiné průtoky, odezvy na plyn, otevření ventilu,...) si "osahá" během adaptací, proto se to pak chová dost kultivovaně.
Ford Focus Mk4 HB, 1.0EB/92kW, 2021
Ford Focus Mk1 HB, 2.0i/16V/96kW, Ghia, 2004