alternátor nedobíjí
- MONDEO alex
- Nováček
alternátor nedobíjí
Zdravím mám dotaz, před 2 lety mi odešel altík.. rozsvítila se kontrolka dobíjení, zastavil jsem a kouknul se pod kapotu, z altíku se kouřilo jak o závod. Tak jsem koupil nový altík vyměnil ho a vše bylo v poho, až dnes zase to samé. Po nastartování a ujetí cca 1km se dobíjení zase rozsvítilo, zastavím, juknu pod kapotu a cítím silný palící se zápach, sáhnu na motor - vlažný ale altík ten pomalu hořel, ruku jsem na něm neudržel. Je normální že takhle odejde altík nebo došlo k nějakému zkratu, ještě jsem před týdnem pozoroval, při nastartování motoru a zapnutí světěl ( jen prvních cca 5-8 vteřin) kolísání intezity světel. Myslíte, že by to mohl být regulator napětí nebo něco jiného? Máte někdo podobné zkušenosti? díky moc
ps: na ten nový altík jsem za 2 roky najezdil cca 25 tisíc km
ps: na ten nový altík jsem za 2 roky najezdil cca 25 tisíc km
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi NAVI 96kw Ghia 2002
-
- Junior
Re: alternátor nedobíjí
Normalne to urcite nie je. Najjedoduchsie mas skontrolovat kable, ci nehreju tie, ukostrenie ci to nie je zaoxidovane, a nejde teplo z kabla, zo svoriek.. Predsa len nejakych +-100 Amperov chce svoje. Odmerat napatie pri dobijani pri nizkych aj vysokych otackach, ci regulator nedava prilis velke napatie (Nemenis kazdy mesiac ziarovky ?
). Pripadne dalej dat dolu remen skusit potocit naprazdno. Ale ak sa hreje priamo alternator, najskor bude problem vo vynuti.
Ten stary si pozrel preco odisiel, alebo siel rovno do stareho zeleza ?
Alternatory zvyknu odchadzat ak mas baterku s vacsou kapacitou ako je seriova.
S alternatorom nie je sranda, clovek ho ignoruje pokial neprestane dobijat.. Ja som raz kupoval bateriu na pumpe kvoli tomu, ale aj na plne dobita baterii prejdes bez dobijania akumulatorom tak 1-2 hodky podla toho ako svietis a je koniec.

Ten stary si pozrel preco odisiel, alebo siel rovno do stareho zeleza ?
Alternatory zvyknu odchadzat ak mas baterku s vacsou kapacitou ako je seriova.
S alternatorom nie je sranda, clovek ho ignoruje pokial neprestane dobijat.. Ja som raz kupoval bateriu na pumpe kvoli tomu, ale aj na plne dobita baterii prejdes bez dobijania akumulatorom tak 1-2 hodky podla toho ako svietis a je koniec.
Ford Focus III hatchback 1,6 ecoboost 110kw
- MONDEO alex
- Nováček
žárovky neměním vůbec, naposled snad před rokem, asi budu muset nechat zkontrolovat v servisu. z toho starého alternátoru vytekla nějaká hmota kolem vynutí, ani nevím jak silnou baterii mám v aute, auto jsem si dovezl sám z německa (jsou to 3 roky)a je to pořád ta sama co tam byla a nikdy jsem jí ani nenabíjel. díky za rady
- LeFort
- .
Proč by jako měly odcházet při jiné kapacitě akumulátoru? Jasně, nepočítám případ, že si někdo do HTP dá 100Ah baterku, ale plus minus pár Ah určitě nevadí.PapoS píše: Alternatory zvyknu odchadzat ak mas baterku s vacsou kapacitou ako je seriova.
Fiesta ST 1.6 EcoBoost
Lancia k Coupé 2.0 20V turbo
Focus mk3 1.5 EcoBoost 6AT
ex:Mondeo mk3 2.0 TDCi
Lancia k Coupé 2.0 20V turbo
Focus mk3 1.5 EcoBoost 6AT
ex:Mondeo mk3 2.0 TDCi
- MONDEO alex
- Nováček
mám 70Ah baterii, dnes jsem jí vyndal a pod kastlíkem co je v něm baterie uložená jsem našel kabel který vede od baterie do kastle vozu, šroub totálně zkorodovaný a na očku s kablem zelená oxidace. Myslíte že by zde mahla být špatná kostra a tím odešel altík? ani vyčistit ho zatím nemůžu, kontak je na šroub s hvězdičkou, takže ho zatím sháním
-
- Test driver
Mohlo tím dostat pořádně pokouřit.Jakýkoliv špatný kontakt vytváří přechodový odpor a tím vytváři i samovolný odběr proudu,čím větší protékající proud jde přes takový kontakt tím větší jsou ztráty.
-
- Junior
Jasne, maly rozdiel nevadi, malo tam byt s podstatne vacsou kapacitou ako je seriovaLeFort píše:Proč by jako měly odcházet při jiné kapacitě akumulátoru? Jasně, nepočítám případ, že si někdo do HTP dá 100Ah baterku, ale plus minus pár Ah určitě nevadí.PapoS píše: Alternatory zvyknu odchadzat ak mas baterku s vacsou kapacitou ako je seriova.

Myslim je velka sanca ze to s tym kablom, bude dovod rychleho odidenia alternatora. Ak je tam velky prechodovy odpor hreje sa a zozere kopu stavy, tym padom sa dobija baterka mensim prudom a alternator ide stale aby stihal dobijat. Dobre ocistit, pripadne ak je na tom zle rovno vymenit za novy hruby kabel a pekne "zapatlat" vazelinkou.
Ford Focus III hatchback 1,6 ecoboost 110kw
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Alternatory jsou dostatecne dimenzovane a chlazene. Ve spolupraci s ridici jednotkou jsou to napetove a ne proudove zdroje, tzn. ze se snazi udrzet v palubni siti nastavenou hodnotu napeti. Je pravda, ze akumulator s vyssi kapacitou odebira pri dobijeni vyssi proud nez akumulator s nizsi kapacitou. Zvyseni proudu vsak neni takove, aby se z alternatoru zacalo kourit. Podobne zveseni nastava, kdyz zapneme vice elektrickych spotrebicu najednou: svetlomety, ventilator naplno, vyhrivani zadniho okna atd. Pri tom take nenastava takove pretizeni alternatoru, aby se z nej zacalo kourit. Alternator je stridavy elektricky tocivy stroj, ktery musi mit usmernovac, aby mohl byt pripojen ke stejnosmerne palubni siti. Koureni z alternatoru vetsinou zpusobuje zkratovy proud v alternatoru a tento proud zase je vetsinou zpusoben chybou usmernovace, k tomu staci jedna prorazena usmernovaci dioda. Alternator je trifazovy stroj, ktery ma 6 hlavnich usmernovacich diod a dve pomocne nulove, ktere usmernuji vyssi harmonicke kmitocty a zvysuji generovany usmerneny proud.
- Matrosh
- Nováček
Tak se mi stalo něco podobného, jel sem cca. 3 km od našich domů a kousek před barákem sem mi rozsvítila kontrolka dobíjení a z topení docela smrádek čehosi spáleného, díky bohu byl sem už skoro doma tak sem dojel auto chcípl a po menším vychladnutí sem to zase rozmotal a kontrolka se rozsvítila až asi po 3-4 minutách a opět ten smrádek. nedávno sem opravoval zámek řidiče přímo stim to asi nebude mít pomnoho společného ale kvůli tomu aby nesvítilo osvětlení sem musel párkrát odpojit baterii. myslíte že když se ta kontrolka rozsvítí až po chvíli je nějaká možnost že se ten altík dá zachránit? že je jen někde přechoďák? ta moje baterka už je na tom taky dost bídně že by se na tom podepsala i ona? Předem díky všem za reakce.
- Matrosh
- Nováček
Tak opraveno
altík vytažen, vyčištěn , namontován žpět, kontola kabeláže, vyčištění kontaktů a po zahřátí na provozní teplotu a ujetí cca 15 km kontrolka zhasla. Alternátor dobíjí cca 14,25 plus mínus desetina při změně otáček popř. rozsvícení světel

-
- Nováček
Ahoj já mám něco podobného .Po výměně altíku nastal problém s tím ,že když mám motor zahřátý tak po nastartování svítí kontrolka dobíjení a nereagje plyn po chvíli motor chcípne a po dalším nastarotvání se to i chytne a pak není probém ale po každém dalším startu nereaguje pedál.Altík je nový a zkoušel jsem i další tři a pořád stejný problém už fakt nevím co s tím může být všeskeré kabely jsem kontroloval a čístil a prozváněl žádný kabel neni nikde prodřený ani orezlý fakt už nevím