Tato "perla Dunaje" nám opravdu učarovala a jen škoda, že jsme stihli docela málo. Přítelkyně pracuje pro rakouskou firmu a ta organizuje 1x ročně pro zaměstnance zájezd a to zcela zdarma. Partneři jsou vítáni, ale ti už musejí cálovat. Tušili jsme, že to bude spíše formou fofr "poznávačky", ale jelikož jsme v Budě ani v Pešti nikdy nebyli, tak jako první seznámení by to nebylo špatné. Hlavně i vzhledem k tomu že moja jela zdarma, já platil 90€, což se nám za 2 noci vč. polopenze, dopravy a pár atrakcím zdálo super.

A tak se v pátek vyrazilo od Neusiedler am See, kde byl společný oběd v restauraci na molu a kam se sjeli všichni účastníci zájezdu. Odtud se pokračovalo společně BUSem po dálnici až do Budapešti. Po drobném, asi hodinovém popojíždění v zácpě jsme se konečně ubytovali. Rakušáci zapadli do první hospody (v pátek byl volný večer), já jsem řekl že to teda ne a vyrazili jsme s mojí na obhlídku města. Jen s mapkou A3, kterou jsme si vzali v hotelu

Tak jsme si prohlédli úžasně nasvícené mosty, Královský palác, budovu Technické univerzity ... samozřejmě jsem vhodně zařazoval zastávky na pivko a vínko, aby moja neremcala, že to má být dovolená a nikoliv orientační běh

Tady mě trošku mrzí, že jsme nešli ještě kousek dál, viděli bychom nasvícený "Řetězový most" a hlavně budovu Parlamentu. Ale už se blížila půlnoc a zpět k hotelu to byla 3/4 hod. svižnou chůzí. Až později jsem zjistil, že souběžně s Dunajem vede tramvajová linka, která by nás krásně "hodila" až k hotelu. ono vůbec cestování MHD v Budapešti je naprosto super a snadno pochopitelné, i když ta jejich hatmatilka se nedá moc číst

V sobotu byl sraz před hotelem, naskočilo se do autobusu a jelo na prohlídku pamětihodností. Průvodkyně jsem se německo-anglicky

Jako první nás vyvezli na Gellértům vrch, kde stojí Citadela. Zde si přijdou na své všichni, chlapi si prohlédnou děla z druhé světové války, dámy si nakoupí cetky v přilehlých stáncích a pak se všichni společně pokochají úžasným výhledem na celou Budapešť a Dunaj, který město půlí. Bohužel, půl hodinka byla zoufale málo a tak jsme zase nasedli do busu a následovala hodinová jízda po městě ... To jsme byli celkem naštvaní

Pak jsme dorazili na druhý kopec, na kterém stojí Rybářská bašta a Matyášův chrám. Zde už byla zastávka podstatně delší a tak jsme si v klidu prošli po hradbách bašty, podívali se na Parlament. Jen mi doteď vrtá hlavou, jak mohl někdo povolit, aby v těsné blízkosti ( resp. mezi Rybářskou baštou a Matyášovým chrámem ) se postavil hotel HILTON

Někdy po poledni nás autobus "vyplivnul" v centru a že máme volnou zábavu. Rakušáci opět zapadli do první restaurace, že mají hlad. Zatímco my si koupili jen něco do ruky a já začal hledat metro, abychom se dostali k Náměstí Hrdinů (které jsme dopoledne pouze obkroužili v autobuse). Po nalezení žluté trasy jsme zakoupili lístek a hurá do metra. Tato trasa je mimochodem druhá nejstarší v celé Evropě a je to spíše turistická atrakce než že by v ní jezdil běžný obyvatel Budapešti.
Na Náměstí Hrdinů stojí velký "Památník Tisíciletí", jsou zde sochy význačných Maďarů a nahoře jeden fešný archanděl

Na palubě mají audio průvodce do sluchátek včetně češtiny, takže konečně změna oproti němčině, co jsme slyšeli (a moc nerozumněli) dopoledne v autobuse. Pomalu se blížil západ slunce, takže památky na břehu Dunaje byly úžasně nasvíceny (hlavně Parlament) a byla to pěkná podívána. Se západem slunce se taky trošku ochladilo, ale že bych si kvůli musel odepřít točený Budvárek, co se servíroval na palubě, tak to ani náhodou

Po skončení plavby už následoval "jen" společenský večer v jednom ze sklípků, kde jsme ochutnali maďarské speciality a po pár sklenách vína jsem zjistil, že moje němčina zase není tak špatná

V neděli jsme pak hned po snídani vydali zpět.
Celkově na nás Budapešť udělala velice kladný dojem a chceme se tam za rok, dva určitě vrátit. Ale tentokrát již soukromě, neorganizovaně a taky na více dnů

Fotogalerie na http://zdenda-foto.wz.cz/dovolena/2012- ... index.html