Chorvatsko

Rady, tipy , ubytování ...
Odpovědět
C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Re: Dovolená v Chorvatsku

Příspěvek od C-Maxis » 25.06.2012 08:06

Kóťa píše:...
A ještě technickou, chci brát kola a nevím jestli je lepší je rozmontovat,dát do kufru a zmenšení místa si vynahradit boxem nebo je dát do držáků na střechu. Jestli ten box není líp aerodynamickej...na té vzdálnosti už se něco pošetřit dá.Rychlost nebude vyšší než 130km/h. Jak to vidíte?
Pokud to jen trochu jde, tak kola dovnitr. Box taky dela odpor, ale kolo je jeste horsi. Navic je pomerne vysoke a porad je tu vetsi sance, ze pri poryvu vetru, nebo prudsi zatacce muze ze strechy sletet. To u boxu snad nehrozi.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 25.06.2012 08:26

Kóťa: Já vezl už proměněná Eura a ty měnil na Kuny. Rozhodně bych nespolíhal na to, že ti koruny všude smění. No a kdyby ti snad nějaké to € zbylo, tak za ně nakoupíš benzín v Rakousku, kde je levnější než u nás. A pokud budeš mít strach, že by ti snad měli zbýt i nějaké Kuny, tak je neutrácej za zbytečnosti, ale odečti si 42 Kun na poslední úsek dálnice ze Zagrebu na hranici a za zbytek kup benzín na poslední Chorvatské benzince. ceny tam jsou ještě nižší, než v Rakousku.

Objížďka dálnice ve Slovinsku po okreskách je bezproblémová, aktuálně bez žádných dopravních omezení. Provoz byl jak ve všední den, tak i v sobotu minimální. Problém s orientací může být jen v Ptuji, je tam několik kruhových objezdů, ale s tím si poradí navigace.

a šťastnou cestu...

spanel
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od spanel » 25.06.2012 08:49

Pohonné hmoty brát ve Slovinsku a v Chorvatsku, Rakousko není nyní zrovna levné.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 25.06.2012 09:10

Takže spíš tady směnit eura a tam kuny. Nám to tam minule vyšlo, ale je fakt,že je nemusí brát všude.Výběr z bankomatu tam nepřipadá v úvahu, u ge money snad za 200kč.

Takže box bude lepší? Kola snad vyndám při ubytování a nandám při odjezdu,tak to uvazování a rozebírání nějak přežiju...,ale budu je muset umejt :dih: :D

Tu objížďku jsem dal do navigace přesně,jestli ten nájezd za Ptujem už je neplacenej,tak pak pohoda...Trochu jsem navi musel přemlouvat,ale nakonec pochopila,že fakt platit nechci :D

Dnes jsem ve VZP zajistil cestovní pojištění pro tři osoby na 11 dní za 900kč.Čekal jsem tedy míń,ale když se něco stane,tak to asi bude fungovat...

Přechod v Murecku je nonstop?

Pokud vyjedeme ze středy na čtvrtek kolem půlnoci,tak žádné kolony(co se jadranistů týká) čekat nemusím,ne?Na cestu zpátky maximálně v pátek následující týden bude taky ideální,co?
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 25.06.2012 09:30

Ten nájezd je opravdu už neplacenej. Donedávna ještě byl zpoplatněný, ale to už se změnilo a posledních 200 metrů je zadara. Moje navigace dokonce ani neznala ten nový most přes to místní jezero, je celkem nový, ale cedule mě navedly bez problému.

Odjezd zpět v pátek je asi rozumný, my se vraceli teď v sobotu a už to bylo poznat, ten provoz celkem byl, ale nic hroznýho. Na mítnicích max. 10 minut a hranice taky pár aut ve frontě, ale naštěstí to celníci odbývali jen symbolickým otevřením pasů. Cesta tam (Út,St přes den) byla prakticky po prázdných silnicích. Na chorvatských dálnicích od Zagrebu po Ploče úplně prázdno. To je až skoro strašidelný, když člověk třeba na rovině na kilometry před sebou ani za sebou nevidí jediné auto :-)

EDIT: Ten přechod jsi asi nemyslel Mureck, ale Macelj, že jo :-) Mureck je bývalý přechod mezi A a SLO, teď už díky EU volně průjezdný.

Spanel: i když jsou v Rakousku o něco vyšší ceny než v HR a SLO, tak pořád je to o několik kaček míň, než na Jižní Moravě. A když zbyde nějaké to Euro, tak proč tam nefrknout plnou, že?

Cowley
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Cowley » 25.06.2012 09:40

Kota: na box bacha - automaticky mytnice maj cidlo na vysku, pokud mas pres (tusim) 180 cm, berou te jako dodavku - samozrejme s odpovidajici sazbou. Vyhnout se tomu da placenim cash u obsluhy.

Prechod v Murecku je v pohode - je to uvnitr EU, takze krome cedule nic zajimavyho ;-)

Pojisteni: vyplati se sjednat cestovni pojisteni ke karte - treba mBank chce za pojisteni cely rodiny 84/mesic, GE to bude mit nejspis podobny. 900 uz je fakt hodne.

Jinak pokud mozno platit kartou, Chorvati s tim pocitaj a az na vyjimky pouzivaj banky pri placeni kartou docela obstojnej kurz.

Jinak co jsem jel na jare, tak palivo vychazi suverene nejdraz na Jizni Morave, nasleduje Rakousko, Chorvatsko a s odrenyma usima nejlevnejsi opet Slovinsko. Ale treba se to zase pohlo ;-)
FoFo II Colection 1.6 74kW Turnier 2007 Obrázek
FoFo III Titanium 1.5 110kW 2017 Obrázek
Obrázek

Bax
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bax » 25.06.2012 10:46

Když jsme byli v Chorvatsku před 2 lety, vycházelo výhodněji změnit v Chorvatsku kuny z CZK než z EURA :wink:
Ford Focus • 1.8 ZETEC • GHIA • Moondust silver

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 25.06.2012 10:54

Už jsem z toho EU, neEU tak zblblej,že jsem zapomněl na přejezd hranic A/SLO v rámci EU, tzn. bez kontrol...Myslel jsem fakt Mureck :-)

Na to pojištění s kartou jsme koukali,ale mají nižší limity a moc necestujeme kromě dovolený, žena už to zacvakala,tak je to jedno.

A pokud dám na střechu kola, tak mě ty automaty budou taky brát do jiné kategorie? Tak to být může a nemusí?Prostě jak se kterému čidlu chce? To uvidím do které kategorie mě ten systém šoupnul? Ono na těch mýtnicích při platbě kartou je možné, že si zavolám obsluhu,ne? Ten by to měl pohledem na auto vyřešit. Funguje to tak,že pokud na výjezdu chci platit kartou,tak musím projet i při vjezdu přes pluh platící kartou? Resp.už při vjezdu musím vědět jakým způsobem budu platit?

Cowley
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Cowley » 25.06.2012 12:35

Pokud platis kartou, obvykle v budce obsluha neni. Tam kde se plati cash lze bez problemu zaplatit i kartou primo obsluze, ale byva tam vetsi fronta. Jak je to s kolama na strese nevim, zaregistroval jsem rozdil mezi cenama u Picassa s rakvi a bez rakve, a vysvetlovali to timhle. Pritom MPVcka tehle velikosti berou jako bezny osobaky.
FoFo II Colection 1.6 74kW Turnier 2007 Obrázek
FoFo III Titanium 1.5 110kW 2017 Obrázek
Obrázek

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 25.06.2012 12:42

A pokud projedu a započítá mi to jinou kategorii,můžu zastavit a jít to s nima řešit? Nemáš zkušenost?

spanel
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od spanel » 25.06.2012 12:58

SKUPINA VOZILA
IA Motorna vozila sa karakteristikama motocikla, motornog tricikla i četverocikla
I Motorna vozila s dvije osovine, visine do 1,30 m mjereno kod prve osovine osim motornih vozila iz II b)
II a) Motorna vozila s tri ili više osovina, visine do 1,30 m mjereno kod prve osovine,
b) Motorna vozila s dvije osovine visine veće od 1,90 m, a najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kg
III Motorna vozila s dvije ili tri osovine, visine veće od 1,30 m mjereno kod prve osovine najveće dopuštene mase preko 3500 kg i Motorna vozila iz II b) s prikolicom
IV Motorna vozila s četiri ili više osovina, visine veće od 1,30 m mjereno kod prve osovine najveće dopuštene mase preko 3500 kg
Přílohy
skupine-vozila.gif
skupine-vozila.gif (10.97 KiB) Zobrazeno 1927 x
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White

C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od C-Maxis » 25.06.2012 16:43

Na vybery hotovosti se dost vyplati mit kartu od CS (Sporitelny). Patri to pod Erste a v Chorvatsku je Erste bankomatu dost. A vyber venku pak stoji pouze 6,- Kc.

tomoas
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomoas » 25.06.2012 16:59

Letos jedu poprve do chorvatska
Muzete my prosim rict co zkotrolovat na aute pred cestou ??

Uz se tesim :-)
Skym se potkam v Podgore od 30.6. - 14.7.
Ford Mondeo (2009)

Yeshterr
Test driver
Test driver

Příspěvek od Yeshterr » 25.06.2012 17:36

Moc bych to nehrotil, pokud má auto skrytou vadu v motoru/převodovce/spojce, veškerá kontrola stejně nepomůže. Klasika skontroluj provozní kapaliny, jestli jich je dost a jestli není v oleji nebo ve vodě šlem, jestli nejsou na konci životnosti brzdové destičky, tlak v rezervě a já sebou vozím vázací drát - zachránil mi krk v Černé Hoře, viz. začátek v mojí Galerii ;)
Obrázek
Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,
Limited edition GHIA MÍNUS

C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od C-Maxis » 25.06.2012 18:59

Zkontroluj stejne, jako pred delsi cestou.
Znacny vliv bude mit spravne nahusteni pneumatik a funkcni klima je taky skoro nutnosti.
Dobre si naplanovat cestu a delat pauzy.
Pokud se ti blizi interval na olej tak vymenit radeji pred.

Odpovědět

Zpět na „Dovolená“