řeším aktuálně (mimo jiného) trasport rogala na střeše auta. Aktuálně používám příčníky + hliníkový, šestipříčkový žebřík. Výhodou tohoto řešení je, že žebřík se vejde do auta, takže ho nikdo nečórne, zatímco poletuji.
Nevýhodou je, že rogalo je výrazně delší, což znamená více než dvoumetrový převis vzadu s poměrně výrazným sklonem ke "kývání" upevněného rogala = prohýbání příčníků (samotné rogalo má přes 30kg). Občas vozím dvě, když jedeme létat s kamarádem. Ovázání volný konců rogala nic moc neřeší, protože se tím pouze zvyšuje namáhání sbaleného rogala na ohyb (což není zrovna žádoucí). Budu kupovat delší žebřík, ale pro zabránění "kývání" bych si rád vyrobil nějakou podpůrnou konstrukci, která by odlehčila namáhání příčníků. Předesílám, že to rozhodně není plně v souladu s předpisy ale každý, kdo vozí takto dlouhé a hmotné předměty potvrdí, že pro stabilizaci je to lepší.
Pro ilustraci, co mám na mysli:

Osobně se mi nejvíce líbí toto řešení (nic z konstrukce nestíní světla, neblokuje dveře atd.):

Nejde mi o polemiku na téma "Sejmou mne za tohle policajti?", ale spíše o to, zda někdo z přítomných něco podobného už řešil a jaké s tím má zkušenosti. K "osvědčenému" žebříku se mohu vrátit vždy.
Předem díky za info.