solfan píše:dik za tipy, tie goodyeary som uz pozeral aj ja, ja som ich nasiel za cca 2200 kc kus (205/55/r16) co je myslim slusna cena, pozriem este tie vase obchody. ono moc podla ceny pneu nevyberam, pretoze medzi zlymi a dobrymi je rozdiel do 500 kc a to mi urobi na 4 gumach 2000 kc, co si myslim, ze za to nestoji, tych par stovak navyse uz nehra rolu aj kvoli dobremu pocitu aj kvoli bezpecnosti

takze kludne vitaz viacerych testov

dik.
Peníze jsou vždy až na prvním místě (

), řešil bych klidně i rozdíl 200,- Kč na jedné gumě .... nicméně co si ohlídej při nákupu především, je DOT kód na gumě (všechny vyrobené pneumatiky nesou na bočnici DOT kód, který udává datum výroby - od roku 2000 má kód čtyři číslice místo tří - dvě první číslice udávají týden výroby, druhé dvě potom rok).
Čím "mladší" zimní gumu koupíš, tím bude déle trvat, než směs ztvrdne a nebude k použití (i když budeš mít ještě desén vyhovující - obecně se nedoporučuje jezdit na zimních gumách starších víc jak 4 roky, a za 5 sezón skutečně je gumy už dost tvrdá a nesplňuje požadavky na ní kladené - když bude mrznout, sníží se ti u tvrdé gumy rapidně jak adheze, tak brzdná dráha a o chování v zatáčkách už nemluvím vůbec - v podstatě to je potom jako by jsi v zimě jezdil na letních gumách - mrazem ti ztvrdnou a jsi namydlený...)
Vždy se internetového obchodníka zeptej, zda je schopen dodat ti zimní pneu letošní výroby, v nejhorším případě podzim 2008 - jinak to neber. A pokud ti toto nezaručí, připlať si ty 4 stovky a vezmi to někde jinde. Znám případy, kdy takovýto střelci prodali i 2,5 roku starou zimní gumu....
P.S. já jsem bral teď (opět) nové Dunlopy Winter Sport 3 D (ty teď na mém rozměru 225x18, R 40 ty testy ADAC vyhrály 2x za sebou - v roce 2007 i v roce 2008) a v obchodě, který jsem ti vyznačil v příspěvku výše, jsem se dohodl s majitelem - přišlo mu jich cca 20 v tomto rozměru, mix z výroby 2008 a 2009, tak mně vybral 4 vyrobené na jaře 2009. A byla spokojenost na obou stranách.....
Mnoho kilometrů na zimních silnicích bez nehod přeje Bob Wolf
Focus II. ST - r.v. 2006, úprava Wolf Racing (340 PS,545 Nm), Bilstein B16 Gewindefahrwerk PSS9, AP Racing (kotouče 362 mm, 6 pístků) - desky Raybestos směs ST31, samosvorný diferenciál Quaife, výfuk MILLTEK turbo back, Semi Slick TOYO R888