LPG - montáže a zkušenosti sem...

Motor, převodovka ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
Miroslav K
Nováček
Nováček

Re: LPG - výrobce AC

Příspěvek od Miroslav K » 01.06.2009 20:43

s tím motorem ti neporadím, to musí někdo kdo se v tom lépe vyzná...já jenom k té spotřebě Flashlube..udává se, že spotřeba by měla být tak 1 litr na 15 tis. km...záleží od nastavení, ale to se jistě vše dovíš od montážníků :wink:
Ghia combi, 1,6 16V Zetec SE 74 kW, Ba+Lpg (Stargas, už čiastočne adaptovaný na AG Compact), 2003, modrozel metal
Obrázek

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 17.06.2009 07:50

Zdravím všechny plyňáky!
tak už jsem taky rozšířil vaše řady a nechal jsem si předělat fíka na plyn. Je to sice trošku jiný systém, než v názvu tohoto vlákna - mám ten holandskej SGI -ovšem jede to zatím pěkně. Chtěl bych se zeptat, máte někdo plyn už ve fofoII, anebo jsem s rokem výroby 2007 první?
Přeju všem hezký den!
Byl: FF2 5dv., 1.6 , ročník 2007, benzín+LPG holandský AG Autogas SGI, dosti tmavě modrý, asi tak 74kW.
Bylo: Mondeo combi 2,0 Tdci, ročník 2011, midnight sky + comfortní titanium
Teď je: Ford EXPLORER 4.0 SOHC dosti tmavě modrý brouček z roku 1997

JohnDoe
Nováček
Nováček

Příspěvek od JohnDoe » 17.06.2009 10:39

Ahoj, já o tom stále uvažuju. Nějaké detaily přestavby by nebyly? Jaký je to motor (74 nebo 85 kW), kde, za kolik a jaký že je to systém (SGI je obecné označení technologie Sequentional Gas Injection, nikoliv výrobce). Díky :wink:
Ferda - FoFoII kombi sport, 8/2005, 1.6 Ti-VCT 85kW, panther black.
Od 22.10.2010 baští LPG (AC Stag 300+, Tomasetto, Atrama - od každého něco)
Spotřeba LPG Obrázek

Obrázek

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 17.06.2009 11:02

Jojo, je to AG Autogas systems - SGI, motor mám v podpisu - 74 kW, Duratec. Dělali mi to v Letňanech, http://www.TC101.cz - někdo tady s nimi myslím měl zkušenosti, já si na ně nemůžu stěžovat. Auto jsem tam přivezl minulé pondělí, vše vysvětlili, ukázali, kam co půjde, zeptali se, kam chci plnící díru a přepínání, podebatovali jsme o nádržích a autí jsem tam zanechal. Trvalo jim to dva dny, auto mi předali přestavěné s plnou nádrží LPG, vysvětlili, co mám dělat a co ne, zaplatil jsem 34500 a bylo. 3500 mi vrátí coby dotaci, takže celkem 31000 včetně toho přimazávadla na ventily. Je fakt, že nemají zrovna výstavní prostory, ale získal jsem pocit, že věděli dost dobře, co dělají. Prý už pár těchto fordů předělali a byl jsem u toho závěrečného seřizování před předáním- všecko nastavili, vysvětlili co a jak, a bylo to.
Fakt je, že od té doby mám najeto asi 700 km, takže nemůžu ještě kloudně hodnotit, ale zatím vlastně není co. Autí jede pěkně, řekl bych že tak nějak příjemněji, než na benzín. Snížení výkonu jsem nezpozoroval, ale já zas tak moc nezávodím. Co je opravdu hodně znát, je, že když jedu na dálnici tak 140 - 150, tak prakticky není slyšet motor. Slyšel jsem, že to na plynu ztichne, ale že až tak moc, to jsem netušil, a překvapilo mně to.
Spotřebu zatím nevím, jezdil jsem tak za 7.2 podle počítače, když to jelo na benzín, tak počítám, tak že kolem 9 by to mohlo být na plyn. S tou dám vědět.
Jinak zatím spokojenost, namontované to je řekl bych kvalitně ( ale jsem strojař, né automechanik ), tak po této stránce bez výhrad. Jestli se to časem nebude nějak mršit, tak je to geniální pohon. Tož zatím asi tak. Jo a nádrž mám toroid, 76 litrů :wink:
Byl: FF2 5dv., 1.6 , ročník 2007, benzín+LPG holandský AG Autogas SGI, dosti tmavě modrý, asi tak 74kW.

akumulator
Nováček
Nováček

Příspěvek od akumulator » 17.06.2009 11:13

Gratuluju! Dalsi ekojezdec do party ;-)

Dost dobra nadrz, do myho vlezla 56litru a to jsem musel jeste trosku upravovat to viko. To maj FFII o tolik vetsi prolis?

Jinac, esli jsi jezdil na benzin za 7,2, tak bych pocital tak 8,2plynu. Bere to zhruba tech 10-15% vic nez benzinu. Ja mam ujeto na plyn pres 40tis a celkova prumerna za tu dobu je 8,4l. Jel jsem i za 6,9 (pohodova jizda Olomouc - Hradec - Praha - Hradec - Olomouc, max 110kmh), ale i za 10,8 (Praha - Svycarsko, 4 lidi, rakev s lyzema na strese, becka Seraku v kufru a 160kmh ;-)

Jinac u Vysokyho Myta jsem ted tankoval LPG za 9.90 ;-) Takze Olomouc - Praha za necelych 200Kc ;-)

Ekopohonu zdar! Cao - Mira
Ford Focus kombi 1.6 16V ZETEC SE, 2002, tmave modra metaliza, LPG Landi Renzo Omegas + FlashLube, zimni: Goodyear Ultra Grip 7+; 185/65 R 14 86 T, letni: Michelin Energy E3A; 195/60 R 15 88 H

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 17.06.2009 11:31

Díky, mno ty ceny jsou fakt půvabné, teď mně snad bude bavit jezdit k pumpě :)
Jinak ta nádrž nee, prolis pro rezervu je opravdu malý, ale já jsem chtěl co největší dojezd, protože hodně jezdím, a nechce se mi k pumpě jezdit každé tři dny nebo tak nějak. Ta nádrž je opravdu toroid, ale ten prolis pochopitelně přečuhuje. Ale můj fofo2 měl zvednutou hranu kufru, tak jí má teď zarovnanou :) Mně to tak vyhovuje, protože nic moc nevozím a na rozměrné náklady mám jiné autí, a možnost sklopení sedaček v tomhle mi takto zůstala, jen je tam schod - ale válcová nádrž za sedačkou by mi překážela. A bedýnky s pivem se mi tam vejdou i tak - a hodně :D

Miroslav K
Nováček
Nováček

Příspěvek od Miroslav K » 17.06.2009 12:52

2 Ota: hoď sem nějaký foto, co a jak v prostoru motora.. :wink: ..a taky si dovoluji tě přivítat mezi plynaři :D ..moje spotřeba dlouhodobě tak 8,5 litru, ale to nejezdím na spotřebu, užívám si to...v Praze za 9,90 taky na Tank ONO na Kutnohorský ulici..jo a pánové, na Slovensku taky za 9,90..ale slovenských (v přepočtu, jinak 0,33 ojro :) )..jojo, ale tam vláda jako na ekologický palivo snížila svou daň asi o 30%..kdyby i tady udělala vláda to samé, stál by tu litr??? :D
Ghia combi, 1,6 16V Zetec SE 74 kW, Ba+Lpg (Stargas, už čiastočne adaptovaný na AG Compact), 2003, modrozel metal
Obrázek

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 17.06.2009 13:09

Ahoj děkuji, nějaké foto udělám, hned jak budu mít čím - fotím ještě konzervativně na film, nějak jsem ty nové technologie ještě nezkous; ale slibuju, že nějakou tu fotku hodím brzy :)
Jinak ještě k té montáži - samozřejmě jsme měli diskusi o ventilech atd. Řekli mi, že nevidí důvod, proč by se měly při normálním provozu podpálit. Samozřejmě podmínka je používání toho přimazávacího sajrajtu, bez kterého mi odmítli fíka předělat. Zároveň mi sdělili, že i v případě, že by k něčemu takovému mělo v budoucnu dojít, jsou v kooperaci schopní zajistit úpravu hlavy ( výměnu sedel za tvrdá atd. ). Dělá jim to nějaká dílna poblíž, oni sami to nedělají, ale u některých aut prý tuto úpravu dělají už při přestavbě, protože ani FL tam nepomáhá - zmiňoval nějaké japonské značky, ale už přesně nevím, co to bylo.
Píšu to tady proto, že jsem tu někde narazil na téma, na kolik něco takového případně vyjde - oni prý zajistí takovou opravu v relaci kolem 10000 .- včetně materiálu. Což se mi zdá dost málo, ale potvrdil mi to i jejich jednatel. Tak mně případně prosím nekamenujte, dávám to sem jako informaci, která by mohla být případně pro někoho zajímavá a kdo ví víc, ať se k ní vyjádří. Ale samozřejmě nejlíp bude, když taková informace nebude nikdy potřeba a všem nevěřícím ukážeme, že nejsme pionýři slepých uliček... :wink:

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 24.06.2009 09:23

Dobré dopoledne, tak mám první údaj o spotřebě: 67.7 litrů, 835 km, tzn. něco kolem 8.1/100 km. Zatím ujeto cca 1700 km. Jen u pumpy už podruhé nechápali, když jim to při plnění přelezlo přes 60 litrů a komentujou to :-)

tomason
Test driver
Test driver

Příspěvek od tomason » 24.06.2009 09:32

tak sem zvědav doufám že s tím nakvrdláš aspoň 100tisíc ,abys mohl poreferovat ja Flash funguj e,když sem to chtěl já na Harfě tak čuměli jak voli ,že to sou jen plky a doporučovali mi Coctu tu já nechtěl ,tak sem zvědav jak to ten motor přežije :wink: Až zas bude barel ropy za 120 dolarů pudu do LPG možná už CNG :wink:
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 25.06.2009 10:08

Na to jsem taky zvědavej. Ohledně významu toho FL mazání osobně nejsem tak úplně přesvědčenej - já jsem si dal dost práce a přečetl jsem si na netu snad všechno, co bylo možné najít, i na cizích fórech a článcích v jiných zemích, pokud to dovolovaly moje jazykové znalosti. A zkušenost se dá shrnout do následující věty(polocitátu mnoha uživatelů): "Možná, že to funguje, rozhodně si to tam pro klid duše dám, páč to stojí pár halířů a určitě to neuškodí a když se o tom všude tak mluví, tak budu mít určitě ty ventily ochráněnější, než bez toho..." Budiž, něco pravdy na tom je. ALE: Všechny informace o blahodárném účinku toho mazadla pocházejí přímo anebo oklikou z jednoho jediného zdroje, a to od výrobce. Nenašel jsem přes veškeré úsilí jakoukoliv objektivní recenzi jakékoliv nezávislé autority, vždycky ta hodnocení byla buď od uživatelů ( kteří to měli ) nebo od dealerů. Což je podle mně neobjektivní a není možnost, jak to ověřit nebo vyvrátit. Na webu se dají i v čechách najít i tabulky s jakýmisi zkouškami provozu motorů na plyn s a bez FL, kde byly měřřeny vůle ventilů. Ale ty taky mají původ v Austrálii. A navíc dokazují krásně příznivé hodnoty ventilových vůlí. Ale v jedné z těch tabulek monitorovali vůle všech 16 ventilů - podle označení ale na osmiventilovém motoru 8O . Jak to dokázali, nevím, ale můžu se plést. Pokud se nepletu, tak je ta jedna tabulka minimálně podvod. Na druhou stranu ale taky musím říct, že při tom všem hledání informací jsem nenarazil na motor, který by měl instalováno mazání a zároveň odešel na podpálená sedla. U nemazaných motorů ano.
Takže skutečný význam FL pro motory FORD těžko říci. Psal jsem dotaz i do Ústavu paliv a maziv, ale dodnes mi neodpověděli. Ale jinak dilema zda instalovat mazání či ne za mně vyřešili montážníci při instalaci LPG - Bez FL nemontují, s FL se záruka vztahuje i na případně podpálená sedla. Tato praxe je, pokud vím, i u autogascentra ve Strakonicích, a patrně i jinde.
Tím chci říct, že pokud mi takto poskytnou záruku, pak je mi úplně jedno, co a jak mi tam přidělali. Za ty dva roky záruky bych měl mít namotáno 120000, km, tak to neřeším. Ovšem jaká bude praxe, nevím :wink:

Miroslav K
Nováček
Nováček

Příspěvek od Miroslav K » 25.06.2009 13:04

Tak já si dovolím taky několik zkušeností. Měl jsem octávku, kterou jsem dal předělat na plyn. Montováno na Harfě, bez FL. Najeto přes 60 tis. km a vše ok. Pak jsem v bazaru uviděl tohohle fočuse, už s předělávkou, tak jsem se na Harfě radil, jestli ho koupit. Nedoporučovali mi to, říkali, že fordy ani nechtějí předělávat, že je problém se sedly...nicméně jsem neodolal a uvedený vůz zakoupil. Tacháč 75 tis., kdy tam byl namontován plyn se mi nepodařilo zjistit...nenajezdil jsem ani 3 tis a motor netáhnul, na volnoběh kolísal, rozsvítila se kontrolka motoru (popisoval jsem v předešlých příspěvcích)..oprava výfukových ventilů na 1 válci...servis Ford (frolík....) vyhodnotil závadu jako zaklepané ventily...pak servis na plyn v Německu (můj systém v česku není) a podivování se mechaniků, jak to, že nemám namontováno FL..tak jsem to tam domontoval. Při ceně, za kterou se dá koupit 5 l balení (1370 kč vč. DPH), kdy se předpokládá spotřeba cca 1 l/15 tis. km, tak je cena na 1 km zanedbatelných 0,018 Kč..takže tak...já mám nastaveno nepředpisových 6 kapek za min, takže to bude jěště míň...od té doby mám klid (ťukťuk, abych to nezakřiknul) :D
Je tedy na forda focuse 1,6 l 16V potřeba přimazávat ventily??? Kdoví. Já vím jedno..mažu..a tak mazání zdar, ať je v jakékoliv podobě :lol:
Obrázek

Ota
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ota » 25.06.2009 13:23

Jojo, já taky mažu. Montážníci mi řekli, že tak 0.5 litru na 10000 km,- od prohlídky do prohlídky, že to vyjde. Ale včera jsem tam byl na té kontrole po prvních 1500, páč už tam mám přes 2000, a po dvou tisících skoro půl náplně fuč. Asi jsem mazal příliš, ale nastavovali to oni, já slíbil, že se jim v tom nebudu šťárat :) Tak se zamysleli, trošku to stáhli a uvidíme.
Každopádně plyn jsem tam dal při km 58000, myslím, že při mém nájezdu kolem 60000 za rok se případné mouchy či opotřebení motoru projeví dost brzy.

Miroslav K
Nováček
Nováček

Příspěvek od Miroslav K » 25.06.2009 13:33

jenom se v tom klidně šťourej...je to jehlový ventil a ten se může rozštelovat...mě se to stává, kontroluji tak jedenkráte za týden, dokonce když vím, že pojedu dlouhou trať po dálnici, tak přidám a pak zas uberu...přeci jenom je motor více zatíženej...
A co nějaký to foto motorovýho prostoru..umístění FL, jeho napojení na podtlak a pod... :wink:
Obrázek

tomason
Test driver
Test driver

Příspěvek od tomason » 25.06.2009 13:36

Tak to sem rád že máš takový nájezd konečně se ukáže pravda .Na Harfě mam od nich Fávo na LPG se k tomu stavěli tak- ano předěláme :?: není problém ,ale neradíme vám :!: to je to na vaše triko .Flashlube doděláme ,ale před rokem to nebyl standard ,že by to dělali jen na mé přání a proto doporučili Octávku dle jejich slov starý poctivý motor u 1,6 Ford se šetřilo na materiálu tohle mě potvrdili i v bazaru kde sem měl autí kupovat ,vysloveně nedoporučili mnoho kilometrů s flashlube at to šlape :wink: ano a zmiňovali že dlouhá rychlá jízda po dálnici čili vysoký tepelný výkon pro motor není vůbec asi dobrý, asi i záleží na druhu ježdění :wink:
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

Odpovědět

Zpět na „Motor“