chaluha píše:Nemáte někdo ve focusu sport vzduchovej filtr??Vyplatí se to kupovat a není pak hlučnější motor??
Záleží na tom, jestli to má být Kit, nebo jen vložka.
Kit (filtr je přímo v motorovém prostoru) je určitě z hlediska dodávky vzduchu do motoru lepší, než vložka ( náhrada papírové vložky za sportovní ). Bohužel montáž Kitu je spojena u Focuse s dalšími úpravami v motorovém prostoru. Asi největší problém je zamezení nasávání horkého vzduchu z mot. prostoru.
Na doporučení odborníka používám již cca 5 let sportovní filtr - vložka od firmy K&N a jsem s ním nadmíru spokojený. Vložka přesně pasuje do kaslíku vzduchového filtru a stála asi 1500Kč. Rozhodně můžu říci, že motor s tímto filtrem je pružnější a lépe se vytáčí do vyšších otáček ("lépe se mu dýchá"). V celém spektru otáček pracuje rovnoměrně. Nárůst výkonu, jak jej prodejci těchto filtrů udávají nedokážu posoudit. Je tak malý, že podle mě nemá cenu jej měřit. Spotřebu, která by měla jít podle prodejců o nějakých 8% dolů, také nedokážu posoudit, protože jsem ji nikdy tak detailně neměřil (a palubní PC nemám). Hlučnost motoru s touto vložkou zůstala stejná (možná, že při použití Kitu to bude jinak).
Důležité je pravidelně tuto vložku čistit podle návodu výrobce!!!
S papírovým filtrem bych už asi nejezdil.