PCM dříve nebo později rozpozná, že množství nasávaného vzduchu neodpovídá danému režimu motoru (např. v oblasti částečného zatížení), jelikož by měl v tu chvíli nasávat splodiny přes EGR. To má za následek zápis do registru chyb. Něco jiného je odpojit přímo senzor (třeba od EGR) to pozná PCM hned. Ale u postupné změny provozních parametrů motoru (případ zaslepení EGR) se PCM snaží dorovnáním dosáhnout optima dle naprogramované charakteristiky a chvíli trvá než dojde k závěru, že už to není možné!
Jinak ještě poznámka - motor Puma TDCi v MkIII ještě nemá labdasondu (tím se omlouvám za předchozí příspěvek, bylo to myšleno obecně). Ovšem v nových dieslech je to již běžná věc, kde je lambdasonda zařazena v regulačním obvodu EGR. U benzínu je to trochu jinak - tam lambdasonda přímo řídí poměr směsi podle výfukových plynů.
Právě že při otevřeném EGR dává PCM víc paliva, aby vůbec tu chudší směs spálil. Navíc se v tu chvíli nafta spaluje při nižší teplotě. Je to i slyšet např. při rozjezdu, kdy motor víc "klepe", protože dostává vetší dávky paliva. To má logicky za následek i vyšší spotřebu motorů s Recirkulací spalin EGR. Pokud to nestačí, tak to můžu trochu víc rozvéstWizzy008 píše:jen pomocí lambdy dorovná směs (o tom je celý princip EGR, do sání pustíme spaliny, tím má celá směs méně kyslíku a tak jednotka dá i méně paliva, aby udržela nastavený poměr palivo:kyslík)
 . Iggyrock
. Iggyrock

zatial som zo zaslepenim spokojny a ak vyskoci chyba tak tu zaslepku vyhodim von a chybu vymazem
  zatial som zo zaslepenim spokojny a ak vyskoci chyba tak tu zaslepku vyhodim von a chybu vymazem 
 a ať chci sebevíc nemám k tomu co říct. Snad jen to, že jsem zvědavý, jestli se jamovi a např. i mě kontrolka na přístrojovce rozsvítí či nikoliv. Po mnoha zdůvodnění viz. výše tomu dávám 50:50
  a ať chci sebevíc nemám k tomu co říct. Snad jen to, že jsem zvědavý, jestli se jamovi a např. i mě kontrolka na přístrojovce rozsvítí či nikoliv. Po mnoha zdůvodnění viz. výše tomu dávám 50:50 systemy bud funguju alebo nefunguju, situacia ze funguju len na 40% nie je vyhodnotena ze " ta zatial to ide necham to tak" ale je vyhodnotena hned ze to nejde.... tada podla mojich znalosti...samozrejme som len clovek (aj ked superman
 systemy bud funguju alebo nefunguju, situacia ze funguju len na 40% nie je vyhodnotena ze " ta zatial to ide necham to tak" ale je vyhodnotena hned ze to nejde.... tada podla mojich znalosti...samozrejme som len clovek (aj ked superman