Čakalo ma nepríjemné prekvapenie - posledné zo štyroch kolies a posledné dve skrutky na ľavom prednom kolese - povolil som všetkých 5 skrutiek asi približne rovnako - prvá otáčka v pohode - no potom ostatné ťažšie /dal som WD40/ a ťažšie. Asi po treťom závite som si všimol, že matica začína ísť šikmo(hoci dovtedy bola stopercentne v poriadku) a kým som ju "vyskrutkoval"/lebo to už klasický závit nebol

Keď matica zišla dolu - to čo ostalo na pôvodnej skrutke - už závitom nebolo a napokon nebolo to ani rovnakého priemeru ako predtým. Torzo malo kužeľovitý tvar s koncovým priemerom cca 7-8mm.

V pneuservise mi povedali že Fordom sa to občas stáva - že majú hrozne "blatové" matice. Že raz prišiel pán že mu niečo klepe a reálne mu držala jedna matica. Povedali, že domov opatrne na 3skrutkách dôjdem/našťastie tie dve strhnuté nie sú tesne vedľa seba/ - tak som šiel a došiel - ale 50-60km/h.
Problém teraz mnou riešený je - podľa microcat-u "hlava kola" - ale je tam ako celok aj s ložiskom a skrutkami - nie sú tam skrutky ako samostatná položka. Menili ste to už niekto tieto skrutky - dúfam, že nemusím kupovať celú hlavu???!!
Ostatná otázka znie: mažete niečím (čím?) skrutky kolies? Hrdzavé neboli ani jedna - myslím si že mi to pretiahli pneuuťahovačkou, keď som bol cez zimu reklamovať vyváženie predných pneu - mierne mi kmitali - a uťahovali iba uťahovačkou nie momentovým kľúčom.
Teraz budem mať strach povoliť akékoľvek koleso - čo ak ma to čaká i na ďaľších?