Zimní pneu - sezóna 2023/2024 od strany 174
- mehturt
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaké zimní pneu,poradte.
ja som mal dnes moznost vyskusat Dunlop WinterSport 3D v asi 10-15 cm noveho snehu a nemal som ziadny problem sa vyhrabat odkialkolvek..
Naposledy upravil(a) mehturt dne 23.02.2009 09:08, celkem upraveno 1 x.
- madbugie
- Zkušený
PeterAT ??? teraz mi to pride take divne ako keby sme nehovorili o tych istych gumach...
mehturt presne tak 3D su myslim OK,... napadalo nam tu 15 cm hutneho cerstveho snehu a ziadny problem, aj pred mesiacom ked som na parkovisku skusal robit otocky na rucnej tiez v 10 - 15 cm snehu to auto som pomaly nemohol otocit o 180 stupnov, a výjazdy zákrut dverami napred jedna básen...
pri brzdeni uz je to trosku horsie ABSko cvaka o dusu ale to je Fyzika... rozbehy na smyklavom ladovom, snehovom, povrchu a drzanie stopy vyborne... ja som spokojny...
mehturt presne tak 3D su myslim OK,... napadalo nam tu 15 cm hutneho cerstveho snehu a ziadny problem, aj pred mesiacom ked som na parkovisku skusal robit otocky na rucnej tiez v 10 - 15 cm snehu to auto som pomaly nemohol otocit o 180 stupnov, a výjazdy zákrut dverami napred jedna básen...
pri brzdeni uz je to trosku horsie ABSko cvaka o dusu ale to je Fyzika... rozbehy na smyklavom ladovom, snehovom, povrchu a drzanie stopy vyborne... ja som spokojny...
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta
+ 100 fordích koníkov

-
- Junior
Řekl bych, že někde na 8-10 cm čerstvého sněhu končí každá zimní guma a nastupují řetězy, jako lepší řešení.
Uvedené 3D považuji za vynikající na mokru (až na brždění na mokru, které je průměrné), na suchu slušná guma, na sněhu a ledu nadprůměr.
Takže dobrá volba pro každého, kdo bydlí v Praze, a místech touhle nadmořskou výškou.
Uvedené 3D považuji za vynikající na mokru (až na brždění na mokru, které je průměrné), na suchu slušná guma, na sněhu a ledu nadprůměr.
Takže dobrá volba pro každého, kdo bydlí v Praze, a místech touhle nadmořskou výškou.
Fiesta ST IV/15 3dv.
Dříve:
Focus ST 170 III/02 5dv.
Dříve:
Focus ST 170 III/02 5dv.
- silverwolf
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
To si dovolím oponovat. Na 30 cm sněhu jsem neměl sebemenší problém. I když jsem zastavil a znovu se rozjel tak se ani neprohrábly, přitom jsem předním spoilerem před sebou hrnul sníh. ( Firestone Winterhawk) Na mokru ale nic moc, o náledí ani nemluvím. Příště si je nekoupím
Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník

-
- Junior
Ale to záleží i na tom, kde je budu používat a tedy jak zvolit rozměr a vlastnosti.
Pokud budu bydlet v Obersdorfu, budu chtít co nejužší zimáky (třeba 135 mm široké), abych měl vysoký měrný tlak na čerstvém sněhu a zjednodušené samočistící schopnosti gumy.
Pak si pořídím gumy typu Michelin Alpin, Nokian apod., které mají hodně mimořádné vlastnosti na sněhu a ledu.
Když ale tytéž gumy v uvedené šířce budu používat ve městě, okrade mě ta jejich malá šířka hrozně na brzdné dráze (protože převážně jezdím na suchu a mokru i v zimě) a navíc nemají nijak zvlášť dobré vlastnosti na mokru.
Když si pořídím zimáky do města - v současné době 205/55-16 Wintercontact TS810, nemůžu se divit, že to na čerstvém sněhu nebude to pravé a že je na tom třeba Felicia s průměrnými zimáky 165/70-13 líp na rozjezd.
Jezdil jsem v rakouských Alpách na sněhu se řetězy (na všech 4 kolech), které se dotahovaly šroubovacím elementem - ne jen nějakým gumovým kroužkem zvenku, takže se v nich pneumatiky po dotažení řetězů neprotáčely.
Takové svezení, brždění ani boční vedení nenabídne na čerstvém ale ani ujetém sněhu žádná zimní guma.
Byl jsem král zimních cest.
Bohužel jen do doby, než asi ve 130 km rychlosti jeden řetěz praskl a rozbil mi podběh...
Pokud budu bydlet v Obersdorfu, budu chtít co nejužší zimáky (třeba 135 mm široké), abych měl vysoký měrný tlak na čerstvém sněhu a zjednodušené samočistící schopnosti gumy.
Pak si pořídím gumy typu Michelin Alpin, Nokian apod., které mají hodně mimořádné vlastnosti na sněhu a ledu.
Když ale tytéž gumy v uvedené šířce budu používat ve městě, okrade mě ta jejich malá šířka hrozně na brzdné dráze (protože převážně jezdím na suchu a mokru i v zimě) a navíc nemají nijak zvlášť dobré vlastnosti na mokru.
Když si pořídím zimáky do města - v současné době 205/55-16 Wintercontact TS810, nemůžu se divit, že to na čerstvém sněhu nebude to pravé a že je na tom třeba Felicia s průměrnými zimáky 165/70-13 líp na rozjezd.
Jezdil jsem v rakouských Alpách na sněhu se řetězy (na všech 4 kolech), které se dotahovaly šroubovacím elementem - ne jen nějakým gumovým kroužkem zvenku, takže se v nich pneumatiky po dotažení řetězů neprotáčely.
Takové svezení, brždění ani boční vedení nenabídne na čerstvém ale ani ujetém sněhu žádná zimní guma.
Byl jsem král zimních cest.
Bohužel jen do doby, než asi ve 130 km rychlosti jeden řetěz praskl a rozbil mi podběh...
Fiesta ST IV/15 3dv.
Dříve:
Focus ST 170 III/02 5dv.
Dříve:
Focus ST 170 III/02 5dv.
-
- Junior
WinterSport 3D: jezdím i po nezpevněných cestách, resp. travnatá plocha. Např. příjezd ke sjezdovce apod. WS 3D porovnávám sa Sava Eskymo a Debica. Tady skutečně WS 3D výrazně zaostává v mezních situacích. Pokud je na asfaltu 20-30cm sněhu, nemá problém. Jak jsem dříve psal je to výborná guma, ale v mezních situacích VE, nikoli na, sněhu si neporadí. Pro lidi z města good, kdo se pohybuje v horách, tak tady to je horší.
Pro úplnost. Gumy koupené na podzim. Výška vzorku cca 3/4 z původního.
Pro úplnost. Gumy koupené na podzim. Výška vzorku cca 3/4 z původního.
FF II 1,6 benzín kombi Trend
- Forny
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Mam 205/55-16 Wintercontact TS830 a jezdim predevsim po Praze a na mokrych silnicich. Jako velike pozitivum vidim jeji malou hlucnost. A co se tyce jizde na snehu, tak spokojen. V Praze moc snehu neni a kdyz jo, tak se stejne jede krokem, protoze tu kazdej treti jezdi na letnakach.
Rakousko - Alpy na snehu v pohode, jen nekdy zaplo TSR (holt kroutak a rozjedy do kopce)
Rakousko - Alpy na snehu v pohode, jen nekdy zaplo TSR (holt kroutak a rozjedy do kopce)
-
- Test driver
130-tkou z retazamiTonda-B píše:

- kadlo
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
jj, taky sem to chtěl s tou 130kou napsat... to už je celkem extrém... na druhou stranu, jsou řetězy, které nejsou jako ty obyčejný a jet rychleji se s nimi dá... např Thule K-summit
ale že by až 130 to bych pochyboval 

- silverwolf
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Plně souhlasím s Žirafákem
Mimochodem to jezdí na sněhu 130?? nebo po suchý/ mokrý dálnici s řetězama? 

Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.

- kadlo
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
no kámoš včera do kopca dal na cca 7 cm sněhu asi 180 kmh tacho
reálná tak 110 kmh, moc se to protáčelo, ale prej už se bál i on a to se divím, páč to je hrozný kamikaze...
těch 130 dal asi na sněhu... a není to nereálný... když je dobrej sníh jezdím na ROVNÝ cestě 100 i bez řetězů... s řetezema bych si to netroufl přesně z toho důvodu, co se stalo jemu, aby nepraskl

těch 130 dal asi na sněhu... a není to nereálný... když je dobrej sníh jezdím na ROVNÝ cestě 100 i bez řetězů... s řetezema bych si to netroufl přesně z toho důvodu, co se stalo jemu, aby nepraskl

- canndale
- Zkušený
neviem podla mna je to sialenost sa rubat s retazami 130 po dialnici.. ja ak retaze nemusim tak ich nemam a davam ich len do stupania kam sa neviem vyhrabat.. urcite by som ich nedaval na dialnici 

Toyota Highlander 2.5h
Small CX3
Ford Focus 2010, 1.6i 74kW
Small CX3
Ford Focus 2010, 1.6i 74kW
- kadlo
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
já je zatím nikdy nepoužil
kam sem se nevyškrabal, tam sem vycouval 

- madbugie
- Zkušený
no ja by som s reťazami viac ako 90 nešiel... už len kvoli tej Fyzike - ktoru ešte nikto neodžubkal...
peterAT OK uz si rozumieme,... ono je to logicke Dunlop WS 3D nie je primárne určený na mimocestné šantenie...
myslím že sa zhodneme že sa asi nedá vyrobiť univerzálna guma ktorá bude super na všetkých povrchoch... proste ked chcem gumu do terenu tak bude mať hrubý traktorový vzor a ta pojde aj cez mrtvoly ale akonahle s nou vybehnem na cestu tak bude hučať ako prasa... a zasa cestné dezény budu OK ale ako prídu na svah tak sa začnú strácať... no ale kto jazdí s focusom mimo cestu... (kup si novu KUGU to je mňamoza)
peterAT OK uz si rozumieme,... ono je to logicke Dunlop WS 3D nie je primárne určený na mimocestné šantenie...
myslím že sa zhodneme že sa asi nedá vyrobiť univerzálna guma ktorá bude super na všetkých povrchoch... proste ked chcem gumu do terenu tak bude mať hrubý traktorový vzor a ta pojde aj cez mrtvoly ale akonahle s nou vybehnem na cestu tak bude hučať ako prasa... a zasa cestné dezény budu OK ale ako prídu na svah tak sa začnú strácať... no ale kto jazdí s focusom mimo cestu... (kup si novu KUGU to je mňamoza)
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
+ 100 fordích koníkov

-
- Junior
Kdyby offroad, tak asi Mitsubishi Outlander a nebo Land Rover Discovery. Ale spíš to vidím na jiné zimní gumy 

FF II 1,6 benzín kombi Trend