misoo píše:ale celkom by ma zaujimalo, ci pri dobrzdeni ala autoskola bez povolenia v zavere tesne pred zastavenim je rozdiel medzi bubnami a kotucmi. mam taky pocit, ze pri brubnoch sa auto akoby trochu prehne cumakom dolu a ked som mal kotucove vzadu na C4, tak akoby kleslo dolu cele auto naraz...
co myslite, mohlo by to byt aj bubnami ?
Pri brzdeni sa prenasa vaha vozu cez osu stredu brzd (neviem, ci mi rozumies, ale dufam ze hej). Teda keby si brzdil len prednymi brdami, tak by sa cela vaha vozu tlacila dopredu cez prednu os, zadok by sa dost silno nadvihoval. Ked brzdis len zadnymi (mozes skusit s rucnou), auto nema skoro ziadnu tendenciu stlacit predok, skor zadok, lebo sa cez nu prenasa ta trocha vahy, ktora je za zadnou napravou, ale vzhladom na vahu zostavajucej casti auta je tento pohyb omnoho menej viditelny ako pri brzdeni prednymi. Aj preto sa sila brzdenia rozklada na prednu a zadnu napravu a vacsinou je vacsia sila pridelena prednej naprave aj pri motore vzadu (spomen na setup v GTR2

).
Problem fofika bude v tom, ze ma tie bubny. Bubon ma totizto vacsiu ucinnost pri vyssich otackach, pretoze sa skruca v bubni. Kotuce maju skor tendenciu zaseknutia pri nizkych otackach. A mozno na to vplyva aj postupne chladnutie kotucov, kedy kotuce maju vacsiu ucinnost. Takze pri zadnych bubnoch sa ucinok zadnej brzdy postupne znizuje, cim predna naprava musi brzdit stale vacsiu vahu a naprava sa viac stlaca.
Uf, vycerpavajuce (takhle po ranu) a dufam ze aj spavne.