Skvělý test filtrů, takže za sebe také moc děkuji
Mám ten můj Focus 1.8 už 4 roky, olej měním 2x do roka (vždy po 9 až 10 tis.km) a po celou dobu jsem používal filtr MANN W7015. Beru vše v Pemě, ale někdy od podzimu loňského roku tam byl tento filtr dlouhodobě nedostupný a tak jsem letos na jaře objednal a namontoval BOSCH F 026 407 203. Pomalu se blížím k nájezdu 9 tis.km a tak se chystám opět na výměnu oleje a objednávku filtru. Ještě jednou velké díky za test, který mě vážně pomohl v rozhodování. Vůbec by mě nenapadlo, že MANN udělal takovou změnu. Každopádně ani BOSCH už dávat nebudu, jak vidím, tak také není zrovna vhodný a mám takový divný pocit, že jsem to možná poznal i prakticky.
O co jde. Možná napíšu úplný nesmysl, ale zdá se mě, že s filtrem BOSCH mě nepatrně stoupla spotřeba oleje. Mám takovou úchylku, že o provozu a údržbě auta si dělám podrobné poznámky, udělal jsem si na to v Excelu i takový formulář

. Mám tedy podrobný přehled o všem, co a kdy jsem dělal a tak podobně, mimo jiné si píšu právě i dolévání oleje mezi výměnami. No a když se na to podívám tak zjišťuji, že až do letočního jara, kdy jsem používal ještě původní MANN filtry, mám průměrnou spotřebu oleje cca 120 až 130ml/1000km. No a od výměny oleje na jaře, kdy jsem použil filtr BOSCH, mám najednou spotřebu cca 170ml/1000km (za ujetých 9 tis.km jsem doplnil 1,5l oleje). No jak píšu, možná je to hloupost nebo nějaká shoda okolností, ale taková je zatím moje zkušenost. Při nájezdu, který se mě na tachometru právě přehoupl přes 220 tisíc ujetých km, to není žádná tragédie, ale prostě té vyšší spotřeby od poslední výměny oleje jsem si nemohl nevšimnout.
Každopádně na další výměnu, která mě čeká, objednám filtr HENGST. V Pemě je aktuálně za 153Kč, což je fakt zlomek ceny originálu (orig.1751529 ve Fordshopu stojí 415Kč).