Příspěvek
od bruno1 » 14.12.2022 15:09
Zdravím všechny, mám tady Focus II 2006 s 1.8 Duratec HE 92kW, najeto 177.000. Je zcela bez komprese na 3.válci, neměřeno, ale po sundání víka ventilů (na vačkách pohledově vše OK) jsem zkoušel s motorem lehce otáčet se zařazenou trojkou při vyšroubovaných svíčkách, které jsem jen vložil do závitu. Na ostatních válcích komprese silně vtahovala svíčky dovnitř, doprovázeno syčením a na 3. válci ani ťuk. Zkusil jsem udělat někde doporučený "petrolejový test" na těsnost kroužků. Zkusil jsem při horní úvrati 2. a 3. válce do těchto nalít petrolej až po závit svíčky (odhadem se tam vešel tak "velký panák". Petrolej určitě přímo neprotekl. za cca 2hod ho tam byla tak polovina (na 3.válci možná malinko méně), ale do rána sucho v obou. Přitom druhý válec zdá se normálně funguje, kompresi má (a odpojení zapalování či vstřiku má velký vliv na chod motoru - kulhá pak jen na 2 válce), kdežto odpojení třetího nezpůsobí téměř nic. Na ty 3 válce se tím celkem jet dá - 100 to dá bez problémů. Nejhorší je volnoběh (hlavně po zahřátí) a „dým a smrad“ z výfuku. Po vypnutí zahřátého motoru ještě občas udělá 1-2 samozápaly. Dedukuji z těchto testů správně že nejpravděpodobnější jsou podpálené ventily na 3.válci a že píst/válec jako takový by mohly být OK? Repase hlavy by se možná ještě vyplatila (nebo výměna za zdravou z vrakáče). Řešení "spodku motoru" myslím již ne...díky za názory.
Je: S-MAX 2.5T DuratecST 220PS, 2007, Titanium, Nav NX, LPG BRC
Byl: FF II Combi 2.0i 145PS DuratecHE, 2007, Titanium, Xenony, DENSO nav.
Byl: - FF I Combi 1.8i 115PS ZetecE, 1999, orig. sport. podvozek