karel2: prepac ten navod menit uz nebudem, dufam, ze sa nenahnevas

TomFocus píše:jojto..ber to tu s rezervou
Tak jsem si to zopakoval u dalšího auta se stejnou převodovkou a mohu přispět dalšími obrázky a zkušenostmi: - starý olej měl najeto už skoro 190 tkm a byl rozhodně zralý na výměnu, ale na kapce to není tak kriticky vidět, protože je to vzorek ze směsi 2l starého oleje s 0,5l nového oleje (použitého na proplach převodovky), co vznikla ve sběrné nádobě - malou stříkačkou (20ml) s tenkou hadičkou jsem nakonec ještě vysál asi 0,1l ze dna převodovkyLeonardoTM píše: 16.05.2016 11:11 viewtopic.php?f=9&t=38484&start=50
...samotné nalévání mi trvalo skoro hodinu, protože jsem měl hadici s malým průměrem (asi 3mm). Pokud můžete, použijte větší
Starý olej (po 165tkm, 80% naježděno po dálnicích na 5. stupeň) byl už dost tmavý - viz kapky na papíře.
Zkontroloval jsem návod podle anglického manuálu Haynese pro Fusion a tam píšou pro převodovku iB5 objem náplně 2,3l (což je shodné s údajem od Etzolda pro Focus). Stejně jako ty uvádí, že hladina by měla být po okraj napouštěcího šroubu...jenikHK píše: 25.05.2022 06:42 Těch 1.9l jsem nalil do ib5 zpet při výměně oleje taky - všechno prostě vypustit nejde a jestliže tam zůstalo 0.4l, tak budiž...
Toho Etzolda bych bral lehce s rezervou - jiné manuály hovoří o náplně do výšky plnícího otvoru.
Po kontrole hladiny (zahnutým drátem) jsem zjistil, že těch nalitých 1,9l mi vyšlo asi 2 mm pod okraj, takže to tak nechám (už nemám další připravený olej na dolití). Řazení jde subjektivně dobře. Tento údaj je opravud orientační, protože záleží, jestli je auto opravdu na rovině a jak dobře se tam povede ten dát založit (když má moc dlouhé zahnutí, tak se tam o něco uvnitř převodovky opře).LeonardoTM píše: 25.05.2022 09:47 Stejně jako ty uvádí, že hladina by měla být po okraj napouštěcího šroubu...
Takže těch prakticky dosažených 1,9l při nalévání je opravdu výsledkem toho, kolik je člověk schopen odsát (a že tam tedy nějaké množství starého oleje ještě zbylo). Tím bych se tak nestresoval, ale raději ještě zkontroluji, jak vysoko mi vyšla hladina nalitého oleje.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů