Shodou okolností se mi dostal do rukou Focus MK4 ST-line na delší dobu, než bylo původně v plánu. Měm jsem ho něco přes týden - to už stačí na pár postřehů nebo nějakou recenzi...
Začnu vzhledem: MK4 jsem nikdy nepřišel na chuť. Oproti MK3 po FL se mi zdá oplácaná, nafouklá... Nelíbí se mi nárazník(y) a hlavně mě tam ruší mlhovky - jak vepředu, tak vzadu. ST-line je zepředu pěkný auto. Má nárazník jinak řešený.. Bohužel vzadu kromě dvou pěkných koncovek výfuku se moc změn nekoná. Ale nad tím tak nějak přihmouřím oko. Z pohledu zboku mě ruší velký převis vepředu a malý vzadu. Ten čumák je prostě nabobtnanej.. Vzadu je auto opravdu nizoučké. Ale jako celek vypadá ST-line dobře. Kola nádherná.. Co teda v té ceně mohlo být jinak, tak za téměř 600 tis. Kč dostat vepředu heligony a zadek bez LEDek... Nevim, no. Škoda.
Přesuneme se dovnitř. Co mě hned na první dojem nepotěšilo, jsou budíky. Nejsou tu ty top virtuální, ale klasické s displejem. Přivítání ve stylu černé plochy a zbytků ručiček nic moc. Tato verze budíků se mi moc nelíbí - je taková plochá, bez nápadu a působí dojmem, že padá na řidiče.. Ale zase jsou budíky přehledné a na displej se dá dát kde co. Zajímavé je, jak moc jsou vidět zrovna nesvítící symboly a to nejen na přímém slunci.
Palubka je z mého pohledu povedená. Elegantní, nepřeplácaná. Tablet mi nevadí, je pěkně při ruce i v zorném poli řidiče. Sync3 (zde verze 3.2) bohužel moc nakamarádí s budíky - grafika komplet jiná, jako by to bylo z jiného auta. Noční téma to ale o dost vylepší. Z hlediska členění ovládání se mi líbí víc Sync2. Sync3 má výhodu v pohotových reakcích a hlavně v češtině jak na displeji, tak u hlasového ovládání - toto těžce závidím. Jako líbil by se mi - ne že ne. Android auto, Waze atd. jsem nevyzkoušel, protže se mi ani se 4 různými kabely nepodařilo připojit... Středová konzola s držáky nápojů je trochu krok zpět. V MK3 Titanium byla vymazlená i s možností odložit vyšší lahev (posuvné dno). Nádherné jsou dveřní výplně - to má opravdu šmrnc.
Sedadla krásná a pohodlná, přední sedadla zezadu jsou pevná, takové skořepiny s vybráním. Pělně zpracované. Při nastupování si všímám, že je to "nějaký nízký". Ale to už jsem postiženej z těch MPV... Na zadních sedadlech místa na rozdávání. Paráda! Kufr velikostí moc neoplývá, ale v kombíku to bude lepší. Následně jsem ale zjistil, že kufr je tak malej proto, protože je tam plnohodnotná rezerva a v ní subwoofer, který nad tu rezervu ještě tak 4 cm vykukuje. S dojezdovkou nebo lepící sadou bude kufr o dost hlubší.
Ovládání auta je logické, vše pěkně dostupné. Moc se mi nelíbí titěrná páčka zadního stěrače. Ten je překvapivě až moc potřeba - ještě jsem neměl auto, kde by se takto moc špinilo zadní okno.. Vše vyhřívané, v zimě příjemné. V ostrém kontrastu proti tomu jde hlavice řadicí páky, která je poctivá, kovová, ledová

. Tlačítka ovladače klimy malinkatá, ale jsem rád, že zůstala HW. Černý strop je pěkný, vždycky jsem ho chtěl.. Teď se mi tu ale zdá nějak temno.
Šišatý volant je docela pěkný, ale kulatý by byl lepší

. Co mě u Forda nikdy nepřekvapí je nekonzistence ovládání. Snad každý model má jinak ovládání audia dalších věcí na volantu. Jednou vpravo, podruhé vlevo. Tady pro jistotu na obou stranách...
Po nastartování se ozve lehce bručivý zvuk 1.0 EB s 92 kW. Zvuk toho motůrku je až příjemně sportovní. Nějakou zásluhu možná bude mít koncovka výfuku. Odhlučnění je na dobré úrovni, zpracování prvotřídní. Nikde nic nevrže, přestože ST-line je tvrdší něž běžné provedení. Motůrek je čirá radost. Velice ochotně jde do otáček, pro mě překvapivě živý. Na litr dobrý. Nejel jsem s tím teda s celou rodinou a nákladem. Tam by ten objem byl určitě poznat. S prázdným autem jen se řidičem dělá opravdu divy. Zvuková kulisa u toho je s přibývajícími otáčkami jak z nějakého objemnějšího šestiválce a láká vás výš a výš. Jede to opravdu pěkně. Klobouk dolů. Brzdy jsou docela ostré a pedál jde hodně zlehka - ze začátku jsem si musel zvykat. Řazení přesné, jen při zpátečce se musí dělat pro mě nezvyklý pohyb - přizvednout kroužek a šoupnout za šestku. U řízení je to pro mě krok dobrým směrem. Zatímco po mechanické, přesné a hravé MK2 mi MK3 přišla přeposilovaná a méně zábavná, tady je to něco mezi, trošku návrat k MK2. Řízení je perfektní, přesné, tužší. Radost zatáčet.
No a k řízení musí být ještě jedna zvuková kulisa. Zde je Sync3 s repro Bang & Olufsen. Dle mého názoru se toto povedlo a hraje to o poznání líp než mé prémiové Sony v S-maxu. Krásný, čistý zvuk se zvonivými výškami a dunivými basy, o které se stará subwoofer. Opravdu pěkný zvuk.
Nevím, co jsem vynechal, nicméně když to shrnu, tak se mi s tímto Focusem jezdí moc hezky a je to příjemné zpestření. Ikdyž to motorově není pravda, mám v něm trochu pocit "závoďáku", takže ta iluze ST-line se tady povedla - přestože tam je jen ten litr. Jsem zvědav na FL, protože zatím všechny řady Focusů se mi líbili až právě po něm. Ale celkově za mě tady palec nahoru, autíčko je to zábavné a to je hlavní

. Nerad jsem se s ním loučil...