Spojka, převodovka či něco jiného - auto se nehne

Odpovědět
vitamarousek
Nováček
Nováček

Spojka, převodovka či něco jiného - auto se nehne

Příspěvek od vitamarousek » 16.04.2018 11:15

začnu koncem: zůstal jsem v křižovatce bez možnosti se hnout byť jen o píď. Motor jede hladce, ale nejsem schopný se rozjet. (1)-(2)-(R) tam klidně můžu hodit, ale po puštění spojky se začne místo záběru ozývat kovové rachtání (říkám tomu počítání zubů) a auto se ani nehne.

Celé se to pokazilo najednou na pár kilometrech - nejdřív 150km z Čb do Prahy v pohodě, klasika 50-100-130 bez jediné známky zaváhání. Na Spořilovské na hlídané 50 z kopce jsem přibržďoval motorem a najednou jako by mi rychlost (3) vylítla - začalo rachtání. Vyřadil jsem, přibrzdil normálně, chvíli jel a znovu tam dal rychlost (4). Chvíli pohoda a to samé znovu. Jizda vpřed po Jižní Spojce úplně v pohodě. O kus dál na jednom ze semaforů jsem to na (2) zkusil ostře s plynem a auto vystřelilo vpřed bez zaváhání. Ale najednou po dalších 2 kilometrech při zastavení na STOPce KONEC (viz začátek).

Doplňkové info:
nájezd cca 140t km.
loni měněná skříň převodovky, vnitřek původní - tj. v servise ji museli komplet přeskládat
při této opravě varovali, že spojka by se výhledově měla udělat taky

Kde byste čekali zradu? Spojka nebo převodovka? Něco jiného (třeba diferenciál)? Pokud od převodovky, budu muset do vzdálenějšího servisu a řešit reklamaci...
Ford Focus II Combi Duratec 1.8, rv.2010

Obrázek

TomFocus
Test driver
Test driver

Re: Spojka, převodovka či něco jiného - auto se nehne

Příspěvek od TomFocus » 16.04.2018 11:39

Test je jednoduchý. U vypleho motoru zkus zaradit vsechny rychlosti + strčit do auta jestli jsou v záběru. Pokud je to ok, zarad jedničku a nastartuj priskokem vpřed..normálně se rozjed a během jizdy s vyrovnavanim otáček vyzkousej všechny rychlosti (bez spojky). Pokud jde řadit a je to bez rachtani...je problém ve spojce a naopak.
FF II meziFL performance1600D upgrade +++ Color blue
Galerie
Obrázek
Obrázek

vitamarousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od vitamarousek » 16.04.2018 12:23

Ahoj, dik za radu.
Zni to jako test trochu brutalne. Ale uvidim, mozna se k autu vecer vypravim a zkusim aspon tonastartovani s (1) zarazenou "na sucho". Bohuzel stojim v rade aut cumakem lehce do kopecka, prede mnou sice volno, ale pul metru za mnou nove petkove BMW, takze se zkousením to nebude uplne jednoduche.

Obrázek

Jemar
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Jemar » 16.04.2018 12:29

Na mě to spíš dělá dojem, že je v háji ta opravovaná převodovka. Spojka většinou odchází pozvolna, ne najednou. Na mým minulým autě má spojka 270t km a stále jede. Kdyby byla špatná spojka, asi by se při puštění do záběru "nepočítaly" zuby v převodovce. Zkontroloval bych ovládací bowdeny převodovky, pokud jsou ok, bude něco uvnitř. Je to ale jen moje teorie.

vitamarousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od vitamarousek » 16.04.2018 14:22

Jemar píše:Zkontroloval bych ovládací bowdeny převodovky, pokud jsou ok, bude něco uvnitř. Je to ale jen moje teorie.
Mám tohle nějak šanci ověřit sám? Na ulici? Byla by to asi ta nejméně nepříjemná možnost a zatím ji naštěstí vyloučit nemůžu...

Nicméně nerozumím tomu, jak přesně působí síly na táhla mezi převodovkou a řadičkou - při brzdění motorem má převodovka tendenci rychlosti "vyhazovat"? Protože až do oné STOPky se mi to v záběru dopředu nestalo.

Jinak je pravda, že spojka by asi zněla a chovala se jinak. Ten zvuk je totiž hodně podobný tomu, když občas špatně zapadne zpátečka (tohle se nezměnilo ani kompletním přeskládáním převodovky do nové skříně).

Obrázek

TomFocus
Test driver
Test driver

Příspěvek od TomFocus » 16.04.2018 15:12

Zkontrolovat to můžeš :mrgreen: vždyť jsem ti psal...zkus řadit všechny rychlosti bez nastartování :dih: A nenechá si poradit a nenechá.
Galerie
Obrázek
Obrázek

vitamarousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od vitamarousek » 23.04.2018 08:42

Malá aktualizace: Focuse jsem nechal odtáhnout do servisu, kde mi dělali převodovku (a spoustu jiného). Vzhledem k tomu, že moje platební morálka je zatím 100%, vítali mě s úsměvem.
Auto vyzkoušeli a dost mě překvapili - podle nich je to poloosa, kterou mi měnili v létě. Takže to zas naložili na odtah a dovezli na reklamaci do Forda odkud měli náhradní díl, aby si to v rámci reklamace rozmontovali sami...

Obrázek

TomFocus
Test driver
Test driver

Příspěvek od TomFocus » 23.04.2018 09:08

Hmm..odborníci? Pokud to není únava materiálu. :P
Galerie
Obrázek
Obrázek