To už u nového Mondea neplatí a těch režimů je více, rozdělím je na režimy osvícení auta a na režimy samotných světel.
Osvícení auta:
1. Pouze denní svícení LED páskou pod světlem
2. Pokud se lehce sešeří nebo je větší stín, rozsvítí k LED dennímu i koncová LED světla
3. Pokud se setmí ještě více, ale není pořád tma, denní LED světla pohasnou, zadní zůstanou svítit, a rozsvítí se i normální LED světla
4. Večer, v noci a za úplné tmy se přejde do režimu 4, což je režim 3 + osvětlení interiéru - Mondeo už teď v interiéru nesvítí shodně se světly, ale až když už není vidět, do té doby je interiér pohasnutý i když světla svítí.
V případě svícení denním svícením světla při puštění blinku "zhasnou" (né úplně) jako to má třeba audi nebo jiná vozidla.
Režimy světel:
Ford samotný prezentuje, že mají světla cca 9 režimů. Jedná se o inteligentní rozpoznání toho, kde se Mondeo nachází - ve městě, mimo obec, na dálnici... + toho, jaké je počasí, rychlost a jiné. Světla svítí jinak ve městě s hustým pouličním osvětlením, jinak na vesnici s řidkým, jinak za vesnicí při 60, jinak za vesnicí při 100, jinak na dálnici v pravém pruhu, jinak v levém pruhu. A můžu dosvědčit - jinak při pěkném a jinak při šeredném počasí. Když jsem měl Mondeo na víkend, jeden den bylo normálně, dálková světla svítila daleko i nahoru, druhý den hustě chumelilo a Mondeo dálkovky nasměrovalo vodorovně tak, aby se světlo neodráželo od vloček a nebylo nepříjemné jako třeba dálkovky v mlze nebo podobně, po ustání sněžení světla zase zvedlo. Nejlépe to vysvětlí snad video, které sem sehnal a nahrál na YouTube (první tři vteřiny je obraz rozpadnutý trochu):
Jak je vidět na videu, světla dynamicky zatáčí do zatáček - a to i dálková, a mnohem výrazněji a do větších uhlů než tomu bylo doposud (vlastní zkušenost).
Za mě osobně to vše korunují "odbíhající" blinky, vypadají naživo fakt skvěle, jen škoda že na ně nenavazují i zrcátka, která by odbíhala postupně taky, udělal jsem i krátké video (studený 2.0 TDCi motor v pozadí), ale v ručním režimu vypnutých světel bohužel není pohaslé denní a trochu to kazí ten dojem...