Neplánuji zde zmiňovat přilehlé destinace, které většina z nás již zná, nebo je dokonce pravidelně navštěvuje. Postupně zde budu přidávat více či méně exotičtější, nebo méně obvyklé destinace od Asie po Ameriku.
Samozřejmě se nebráním jakýmkoliv dotazům či námětům a zlepšení.
Téma je také otevřené všem kteří navštívili zajímavou destinaci a chtějí sem přidat vlastní postřehy z cest.
To by tak stačilo na úvod a vzhůru na první cestu.
Jižní Korea
Cesta
První exotičtější zemí kterou jsem navštívil se stala právě Jižní Korea a musím říci, že to byla zatím jedna z nejzajímavějších zemí. Samozřejmě velkou roli sehrála obrovská odlišnost místních obyvatel a jejich zvyků a to ne jen těch stravovacích.

Pokud se chystáte tuto zemi navštívit tak se připravte na hooodně dlouhý let, který trvá okolo 12 hodin čistého letového času. Před třemi lety kdy jsem tuto zemi navštívil bylo přímé spojení Praha-Incheon (má cílová destinace). Pokud vás cestování letadlem nebaví stejně jako mě tak doporučuji vzít si dostatek materiálu ke čtení, případně nabít veškeré stroje zábavy. Na palubě máte samozřejmě k dispozici zábavní systém pro každé sedadlo zvlášť, ale i ten vás časem omrzí. Doporučuji pustit si nějaký film s dabingem v korejštině, což vás na nějakou dobu zabaví (filmu si ale moc neužijete).

Občerstvení je samozřejmostí i na kratších letech a tak i na tomto letu jej dostane. Pokud už jste někdy letěli, tak jistě víte že většinou dostanete na výběr ze dvou či více jídel, to platí i zde a tak si můžete vybrat zda chcete "tradiční" (normální) jídlo či korejské. Bohužel jsem se nechal ukecat od svých koleků a kteří šli do rizika a ke snídani jsme si řekli o korejskou verzi. Po zjištění co že to ta korejská snídaně obsahuje mi bylo k pláči. Obsahem byla rýžová kaše s práškem z mořských chaluh a další podobné "pochutiny". Když jsem viděl jak si na sedadlech předemnou pochutnávají na čerstvých mufinech tak to jen umocnilo můj už i tak velký hlad a s chutí jsem se zakousl do jediného poživatelného, což byla suchá bulka dodávané k salátu.
Pobyt
Po dvanácti hodinách nudy konečně zpět na pevné zemi, aneb Welcome to South Korea. Tak rychle spravit čas o 6 hodin vpřed. Místní letiště je opravdu obrovské, ale vše je přehledně značené a nemusíte se také bát žádných otravných kontrol, jako v jiných zemích.
Jako měna tady slouží Jihokorejský won a vzhledem ke kurzu se tady lehce stanete "milionářem" směnou relativně malého obnosu dostanete klidně milion wonů.
Jako ubytování doporučuji hledat nějaký mezinárodní hotel, jelikož v korejském hotelu nedostanete jiné než korejské jídlo. Některý dny byl toastový chleba s máslem a marmeládou na snídani k nezaplacení. Když vyrazíte kdekoli do ulic, tak v závislosti na lokalitě kde se nacházíte se na vás budou kolemjdoucí zvědavě otáčet, ukazovat o to více pokud jste tři s výškou 185cm a více.

Docela komické je na ulici vídat auta která na první pohled znáte, ale přitom je nějaká místní značka která jen okopírovala jiné auto. Jezdí tady dokonce auta značka Samsung.
Něco málo ohledně jídla
Rozhodně se nebraňte vyzkoušet místní speciality. Přece jen kde můžete zkusit syrové vepřové kůže, hovězí žaludek, vepřové střevo, syrové ryby či kuřecí pařátky. Zní to sice hrozně, často tak i chutná, ale nikdy nevíte kdy budete mít jinou šanci toto vyzkoušet. Jako takový zlatý hřeb byla syrová ještě se hýbající se chapadla z chobotnice, která jak místní tvrdí jsou dobrá pro čištění žaludku. Dle jejich tvrzení se přisáváním v žaludku postarají o jeho očistu. Varování že se do chapadla nekouše kvůli možnému přisátí v krku mě moc nepovzbudilo, ale i tak jsem okusil a stále žiji. Samozřejmě tato pochutina byla řádně desinfikována místní pálenkou, pivem a pro jistotu také domácí moravskou slivovicí. Ne vše je ale špatné, všude narazíte na restaurace s grilem uprostřed stolku, kde si sami připravujete maso dle vašeho výběru. Tak trochu zvláštností je využití nůžek místo nože a to né jen pro maso ale také pro nudle v polévce. Každopádně si buď zvyknete na všudypřítomnou ostrost, nebo budete trpět, bohužel jiná varianta moc není.
Když už jsme u jídla tak sem samozřejmě patří i nějaký ten aperitiv.
Uvedu vám teda pár důležitých slovíček:
mekču- pivo
sodžu- slabá rýžová pálenka
makali- rýžové víno které se pije z plechových misek a často na ex
Pokud tyto "aperitivy" budete kombinovat tak se připravte na opravdu těžký následující den.
Zábava
Po stránce zábavy musíte rozhodně zkusit karaoke. Celá korea tím žije, tak odhoďte stud za hlavu a jděte do toho. Všude se dají najít střelnice, golfové odpaliště, případně baseballový trenažer, takže se rozhodně nebudete nudit.
Tak a to by tak bylo vše z první cesty. Doufám že vás to alespoň trochu zaujalo a zanedlouho přidám něco dalšího.
Bohužel jsem první den přišel o foťák tak nemám moc kvalitních fotek...
Pokud máte jakékoli náměty či připomínky na zlepšení, tak určitě pište.
Do budoucna sepíšu něco taky o návštěvě Egypta, Ruska několika návštěvách Ameriky a časem snad přibude také Srbsko a další zajímavé země.