Zdar. Mám auto v servisu, měřili mi vůle ventilů, sací jsou OK, na výfukový je prý norma 0,35 (mm?) a mám tam 0,25, motorář prý prohlásil, že jsou zaklepaný. Na plyn najeto 50 000. Na jízdě jsem nic nepostřehl, resp. nic dramatickýho se nikdy nestalo. Ale je možný, že se to postupně zhoršovalo, aniž bych si toho všiml. Amatérsky občas "zkouším výkon" motoru tím, že ujedu pár km na plnej plyn na stejný dálnici v obou směrech a průměr těch maximálních rychlostí mi taky vychází uspokojivej. Na volnoběh dochází k pravidelně se opakujícím jemným vibracím a společně s tím zakolísá spotřeba paliva mezi 0,8 a 1 l/h. Jinak auto jede, otáčky nekolísají a kdybych nebyl paranoidní kvůli plynu, vůbec by mě (bez toho měření) nenapadlo, že je něco v nepořádku.
Servisák mi na minulý prohlídce říkal, že měřit vůle nemá smysl, že ventily směřující k zaklepání bezpečně poznám na jízdě. A teď jsou zaklepaný a já nic nepoznal
Otázka zní - mám to nechat vypodložit (rozdíl oproti normě je 0,1 (mm?)), anebo na tom mám nalítat ještě 20 000 a při příštím oleji vyměnit rozvody a vypodložit ventily? Vůbec nevím, o jak závažnej problém se jedná.
Dík předem za reakce.
FF 2010 16V. LPG elpigaz, přístřik benzínu, bez flashlube