Zdravím,
Díky moc za odpověď, jj, já to psal už všude jinam, ještě jsem nedostal nikde odpověď..

No, řekl mi, že to je chybová hláška znamenající "porucha EGR ventilu", že ho možná stačí vyčistit, nebo koupit novej, nebo že to může být cokoliv...
Už jsem si objednal EML327 Bluetooth, abych si tyhle kraviny mohl zjišťovat sám a zadarmo...
Ještě opáčko, kdyby chtěl někdo přispět a nevědel, o co jde..

EGR ventil jsem vypojil z konektoru a sundal to víko, ve kterém se nachází motorek s kovovým bazmekem, co tlačí na ten píst EGR ventilu a ovládá ho... Chod pístu je naprosto hladký, při nastartovaném motoru píst reaguje, při jemném zmáčknutí se dostávají spaliny do sání a motor chcípá.. Při zahřátí motoru na provozní teplotu a přidání plynu, kdy se zvýší otáčky asi na 3500 ot/min, elektromotorek vysune ten kovovej bazmek, tlačící na píst, při ubrání plynu zase zajede... Vše se zdá funguje, nevím, proč se mi rozsvítila ta kontrolka motoru... Ze zvědavosti jsem vyřadil EGR ventil tím, že jsem ten kovovej bazmek vyndal, tím přestal být ventil ovládán, spaliny se nevrací zpět do sání a motorek se točí, takže nehlásí chybu... No, po ujetí cca 200 Km se mi kontrolka motoru opět rozsvítila, zítra mi snad přijde diagnostika, abych si ověřil, jestli se mi opět objevila chybová hláška P0400, nebo nějaká jiná, tipuji něco s chudou/bohatou směsí, to to na mě naprášilo asi nějaké další čidlo někde v sání, nebo lambda, bo co já vím, že jsem vyřadil EGR z činnosti a neprochází sáním spaliny...
No, každopádně EGR raději kvůli chybovým hláškám opět zprovozním a zkusím ho tedy vyčistit. Nenapadlo mě, jak jsi popisoval, vyčistit nějakou trubku, co vede do sání, to zkusím najít, rozebrat a vyčistit... Jinak ano, samotný EGR ventil je přidělán k bloku dvěma šrouby, to je celkem jednoduché, ale taky je na něj napojen chladící okruh, takže se musí rozpojit přívodní hadička, odtoková a takže asi vypustit kapalinu a to se mi už moc nechce... Navíc se k němu celkem naprd může, takže bych asi musel i sundavat Airbox s potrubím až ke škrtící klapce, to se mi taky nechce...

Takže udělám teď to, že vrátím zpátky kovovej bazmek pod servomotorek EGR ventilu a zkusím dohledat ten přívod do sání a ten vyčistit, to snad půjde snadno...
Aktuální: Ford Mondeo 2.0 Duratec, 107kW, Liftback, r.v. 2005
Bylo: Ford Fiesta 1.3i, 44kW, 3dv, r.v. 2001